KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 29.4.2020 | KOLLEGA.FI
Lievitä stressiäsi ja voi paremmin

Työhyvinvointimme ei ole alkuvuonna uutisoitujen tilastojen perusteella kovinkaan hyvissä kantimissa. Lisäksi työeläkeyhtiöt ovat raportoineet masennuksen olevan suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen. Uupumuksen ja masennuksen takana voi usein olla pitkittynyt ja voimakas stressi, joka myös heikentää immuunipuolustuksemme toimintaa.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Stressiä meillä on normaalistikin, mutta tällä hetkellä stressikuormaamme on lastattu liuta uusia huolia: Miten pärjään taloudellisesti? Sairastunko vakavasti? Pysyvätkö iäkkäät vanhempani terveinä? Miten yhdistän kasvavan työmääräni ja lasteni etäopettajana toimimisen? Miten kauan tätä pitää jaksaa? Onko mikään enää ennallaan tämän jälkeen?

Kuormitus näkyy monin tavoin

On hyvä muistaa, että tarvitsemme sopivan määrän stressiä arjessa ollaksemme elinvoimaisia ja terveitä. Stressi ei siis ole pelkästään pahasta. Mutta mikäli emme pääse palautumaan stressikuormastamme vuorokausitasolla ja tämä jatkuu päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen, alkaa stressi muodostua haitalliseksi.

Haitallisen stressin oireita ovat esimerkiksi kireys, jännittyneisyys, ärtyneisyys sekä erilaisen univaikeudet. Liiallisen stressikuorman alla liikunta ja ylipäätään hyvät elintavat alkavat rapautua ja sohva, suklaa, siideri sekä suoratoistopalvelut kutsuvat enemmän kuin lenkkarit eteisessä. Motivaatio ja aloitekyky tuntuvat olevan nollassa olipa kyse työasiasta tai kodin siivouksesta. Mielialan muutokset sekä näköalattomuus kertovat myös stressin pitkittymisestä. Lisäksi stressi rapauttaa vastustuskykymme.

Jotta elämämme pysyisi kaikin puolin tasapainossa nykyisessä tilanteessa, kannattaa viimeistään nyt ottaa käyttöön kaikki keinot oman jaksamisen kohentamiseen ja työkyvyn takaamiseen. Oma mieli tulee keskittää siihen, että tekee kaiken voitavan oman hyvinvointinsa eteen. Pelastusta ei kannata odotella ulkopuolelta. Juuri nyt on myös äärettömän tärkeää alkaa opetella armollisuutta ja kohtuullisuutta itseä kohtaan. Ei tarvitse olla superihminen kaikessa. Riittävä on tarpeeksi hyvä!

Keinoja stressin lievittämiseen

Luonto on erinomainen parantaja. Oleskelu luonnossa laskee muutamassa minuutissa sydämen sykettä ja verenpainetta. Luonnossa stressi lievittyy nopeasti ilman pinnistelyä ja ponnistelua. Parin tunnin metsäretki vahvistaa immuunipuolustustamme. Pienikin metsälenkki piristää ja niitä kannattaa tehdä niin usein kuin voi. Muista, että pelkkä luontokuvan katsominenkin auttaa.

Pikakeino stressin tehokkaaseen lievittämiseen on syvähengitys palleaan asti ja uloshengityksen pidentäminen, mikä rauhoittaa hermostoa. Aina kun huomaat, että asentosi jännittyy ja stressikierrokset kiihtyvät, ota hetki syvähengitykselle.

Stressin lievittämiseen kannattaa etsiä juuri itselle sopivin ja vaivattomin keino, joka ei ole taas yksi tehtävä lisää loputtoman pitkässä tehtävälistassa. Tee stressin lievittämisestä hampaiden harjaamisen kaltainen perusrutiini, jonka toistat säännöllisesti vaikka kerran vuorokaudessa. Itse yhdistin äskettäin hampaiden harjauksen kylmäsuihkuun – 2 minuuttia hampaiden harjausta ja samalla 2 minuutin kylmäsuihku, joka muun muassa lievittää stressiä ja tulehdustilaa kehossa. Nyt rutiini alkaa olla jo peruskauraa arjessani.

Uusi rutiini kannattaa siis yhdistää johonkin valmiiseen tapaan. Esimerkiksi aina ennen lounastaukoa tekee lyhyen hengitysharjoituksen tai aina ennen nukahtamista tekee kiitollisuusharjoituksen.

Keskity mukaviin asioihin

Stressinlievittämiskeinojen lisäksi omien ajatusten suuntaaminen oikeille raiteille on nyt oleellista. Keskitynkö pelkojen ja kauhukuvien lisäämiseen vai siihen, mikä on nyt hyvin?

Olet varmasti jo huomannut arjessasi asioita, jotka ovat saaneet lisää merkitystä tämän tilanteen myötä. Ehkä nautit enemmän lemmikkisi seurasta nyt etätöissä. Ehkä sinulla on aikaa lukea ne lukemattomat aikakauslehdet, joita on kertynyt pinoittain. Ehkäpä saat nukuttua nyt enemmän. Ehkäpä kiitollisuus ystävistä ja läheisistä on vahvistanut hyvää mieltä arjessasi.

Muistuta mieleen vaikuttamisen kehät (katso kuva). Kiinnitä huomiota erityisesti niihin asioihin, joihin voit tässä hetkessä vaikuttaa ja jätä vähemmälle huomiolle ne, jotka ovat vaikutusvaltasi ulkopuolella.

 

 

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edelliset kolumnit Mielikuvaharjoittelulla parempaa arkea, Entä jos joku suuttuu ja Kevennä kuormitustasi päivittäin.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)