KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 1.4.2020 | KOLLEGA.FI
Kurkistus tulevaisuuden taitoihin

Puhuttaessa tulevaisuuden taidoista mieleen nousee ehkä ensimmäiseksi teknologia, robotisaatio ja tekoäly. Vaikka teknologisten taitojen oppiminen on tärkeää, se on vain pieni osa kaikista niistä taidoista, joita tulevaisuudessa todella tarvitsemme. Ja yllättävää kyllä, kaikista tärkeimpiä niistä ovat sydämen taidot.

Tulevaisuuden osaamisen kannalta yksi keskeisimmistä kysymyksistä on se, miten ihminen eroaa koneesta. Mitkä ovat ne perustavanlaatuiset erot, jotka saavat ihmisen ja koneen näkemään jonkun ongelman eri tavoin? Vastaus määrittää ne taidot, joissa meidän ihmisten pitäisi kehittyä paremmiksi ja sen työn, mitä vain ihminen voi tulevaisuudessa tehdä, futuristi, innovaattori, puhuja Perttu Pölönen sanoo Tulevaisuuden lukujärjestys -kirjassaan.

Kukaan ei voi olla varma tulevaisuudesta, mutta tiedämme, että tietyt tapahtumat, kuten lama, toistuvat. Emme vain tiedä etukäteen, milloin ne tapahtuvat. Silti asioita voi ennakoida, vaikka lopullinen skenaario olisikin toinen. Ennakoinnin avulla pystymme reagoimaan muutoksiin nopeammin, sitten kun ne tapahtuvat. Samalla tavalla meidän tulisi Pölösen mukaan kehittää kirjassa mainittuja erilaisia taitoja – joita ovat muun muassa uteliaisuus ja kokeilu, luovuus ja improvisaatio, ongelmanratkaisutaidot ja sopeutumiskyky, kommunikaatio ja tarinankerronta, kriittinen ajattelu ja tulkinta, yrittäjyys ja tiimityöskentely, pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys, myötätunto ja rehellisyys sekä moraalinen rohkeus ja etiikka – vaikka todennäköisesti jotkut niistä tulevat tärkeämmiksi kuin toiset.

Uteliaisuus ja kokeilu ovat esimerkkejä taidoista, joita ei voi opettaa. Mutta ilman niitä ei myöskään synny mitään uutta. Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka esittävät kysymyksiä ja haluavat kokeilla ennenkokemattomia asioita. Ilman uteliaisuutta ei olisi tehty yhtään läpimurtoa. Elinikäiseen oppimiseen perustuvassa tulevaisuudessa uteliaisuus on ensisijaisen tärkeää, sillä sitä kehittämällä pärjäämme muuttuvassa maailmassa, Pölönen toteaa kirjassaan.

Kirjassa nostetaan esille myös pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys, jotka ovat olleet nykymaailmassa unohdettuja taitoja. Olemme eläneet pikavippien aikaa, vaikka kaikista tärkeimmät asiat vaativat suunnitelmallisuutta, vaivannäköä, sinnikkyyttä ja peräänantamattomuutta. Ystävyys, luottamus tai rakkauskaan eivät synny hetkessä. Tekemällä pieniäkin tekoja pitkäjänteisesti, voi saavuttaa suuria asioita.

Kirjassa on oma lukunsa kahdelletoista taitoparille, joita käsitellään monipuolisesti ja lämmöllä, väliin huumorillakin höystettynä. Mukaan mahtuu myös Pölösen omia kokemuksia ja tarinoita elävästä elämästä. Ilahduttavinta on se, että kaikki kirjassa esitetyt tulevaisuuden taidot ovat jokaisen omaksuttavissa. Niiden oppimiseen ei tarvita niinkään oppiarvoja, vaan ennenkaikkea avointa mieltä ja sydäntä.

Kirja sopii kaikille, jotka haluavat avartaa mieltään ja kasvaa paremmiksi ihmisiksi.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Tulevaisuuden lukujärjestys
Perttu Pölönen
Otava
2020
192 sivua
24,90 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)