JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI KAISA ALAMÄKI KUVA RIINA SILVERBERG | 29.4.2020 | KOLLEGA.FI
Intohimoa – sopivassa määrin

Olen ajautunut – tahtomattani ja usein myös uteliaisuuttani – elämäni aikana usein sellaisten ihmisten läheisyyteen, jotka suhtautuvat suurella intohimolla johonkin asiaan. Intohimolla harrastavaa tai työtään tekevää ihmistä on kiehtovaa seurata. Intohimo työtä kohtaan pitää meidät innostuneena ja energisenä, innovatiivisena ja kannustavana yhteisön jäsenenä. Liiallisuuteen vietynä se kuitenkin kuluttaa ihmisen ennen aikojaan loppuun, peittää terveen järjen päätöksenteossa ja vieraannuttaa todellisuudesta, esimerkiksi suhteessa omaan ja muiden suoritukseen.

Kaisa Alamäki työskentelee varallisuudenhoidon myynninjohtajana Nooa Säästöpankissa.

Intohimo on hyvä renki, mutta huono isäntä. Äärimmäisyyteen vietynä se voi kulkea lähellä itsetuhoisuutta. Johtajan on osattava valjastaa palava tunne työkalukseen. Intohimo ei koskaan saa korvata suunnitelmaa. Jos intohimo jostain syystä hetkellisesti sammuu ja koneiden tulisi pysyä käynnissä, strategia ja suunnitelma tukevat päivittäisessä työssä varmistaen, että tekeminen tukee yhdessä sovittua tavoitetta ja visiota.

Hyvä työvire ja tekemisen meininki, jonka intohimo tuo mukanaan, auttaa onnistumisissa. Jos taas intohimo vie johtajaa suunnitelmien muuttuessa lennossa, muuttuu homma sähläämiseksi. Oman flown ollessa erityisen vahva kannattaa muistaa, että moni muu on tullut töihin vain ansaitakseen rahaa ja sekin on ihan ok.

Etätyö on tänään sääntö eikä poikkeus ja yritysten hierarkiat ovat matalia. Tällainen työskentely vaatii itseohjautuvuutta. Itseohjautuvuuden yhteydessä puhutaan usein yrittäjämäisestä asenteesta eli kyvystä motivoida itsensä ja taidosta työskennellä omaehtoisesti. Tiimi, jossa jokainen tekijä tekee omaehtoisesti ja intohimolla töitä, on äärimmäisyyteen vietynä joukko vahvoilla, sisäisillä ajureilla varustettuja individualisteja ja sooloilijoita. Tiimissä, jossa yrittäjäasenne korostuu voimakkaasti, vaaditaan johtajalta erityisen paljon taitoa ja selkeää viestintää yhteisen vision ja strategian jalkauttamiseen. On samanaikaisesti pidettävä yllä jokaisen yksilöllistä intohimoa ja kyettävä valjastamaan se palvelemaan yhteistä visiota.

Onnistuminen luo merkityksellisyyttä

On tutkittu, että ihminen, joka on erittäin tyytyväinen työhönsä, kokee noin pari kertaa viikossa työn imua, flowta tai sitä kuuluisaa tekemisen meininkiä. Määrä kuulostaa varsin pieneltä mutta pidemmälle ajateltuna loogiselta. Sellaistahan hyvä arki on. Noiden muutamien flow-hetkien taustalla tekeminen on tavallisia työpäiviä iloineen ja joskus myös suruineen. Päiviä, jolloin työtä tehdään, koska siitä maksetaan palkka.

Hyvä perusarki onnistuu työyhteisön ollessa kannustava ja kun siellä vallitsee luottamuksellinen ilmapiiri. Tällainen työyhteisö mahdollistaa sen, että tavallinen työviikko tuo mukanaan muutaman huippuhetken ja onnistumisen tunteen. Näistä rakentuu merkityksellisyyden tunne ja halu olla osa juuri tätä yhteisöä sekä tahtotila lähteä tavoittelemaan seuraavaa onnistumista.

Myyntityössä korostetaan intohimon merkitystä. Yrittäjämäinen asenne ja vahva tahto onnistua ovat tärkeitä ominaisuuksia hyvällä myyjällä. Ripaus onnea tai hieman myötätuulta matkan varrella ei ole pahaksi. Intohimo työtä kohtaan auttaa jaksamaan joskus haastavankin työn parissa. Pitkäaikainen onnistuminen myyntityössä vaatii kuitenkin tuekseen suunnitelmallisuutta. Pelkällä fiiliksellä ei pärjää.

Onnistuminen tuo mukanaan onnistumisia, lohdutti esimieheni minua, nuorta turhautunutta myyjää muutama vuosikymmen sitten. Nyt vasta ymmärrän, mitä lause todella tarkoittaa. Onnistumisien ketju ei tule sattumalta. Se vaatii taustalleen paljon suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteistä työtä. Ja sopivassa määrin intohimoa.

Kaisa Alamäki on tehnyt pitkän uran rahoitusalalla Saksassa ja työskentelee tällä hetkellä varallisuudenhoidon myynninjohtajana Nooa Säästöpankissa. Iloa Alamäelle tuottaa myynnin valmentaminen ja se, että jokainen päivä tuo eteen mahdollisuuden kehittyä ja oppia jotain uutta.

Lue myös Alamäen aiemmin kirjoittamat kolumnit Onnistunut työelämäkohtaaminen ja Rajoilla on merkitystä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)