WORK GOES HAPPY

Mainos
TEKSTI JA KUVA JYRI KANSIKAS | 15.4.2020 | KOLLEGA.FI
Ihmisen ikävä toisen luo

Etätöihin siirtyminen ei omalla kohdallani ole ollut mikään hyppy tuntemattomaan. Näin yrittäjänä olen tottunut siihen, että työ on siellä, missä itsekin olen. Olen myös tottunut siihen, että teen työtäni yksin, omissa oloissani, eikä motivoinnin tarvettakaan ole, sillä koen työni merkitykselliseksi ja tunnen – välillä ehkä vähän liikaakin – työn imua.

Jyri Kansikas on Work goes happy Oy:n toimitusjohtaja.

Vaikka yksinolo on ollut aina osa työarkeani, suurin haasteeni tällä hetkellä on kohtaamisten kaipuu. Huomaan, että tietoinen hakeutuminen asioiden yksin työstämiseen on ollut myös energian keräämistä kohtaamisiin. Nyt niiden yhtäkkinen loppuminen on vapauttanut suuren määrän energiaa, jota ei ole aina niin helppo purkaa.

Kohtaamisten renessanssi

Etätyön hyvät ja huonot puolet ovat tulleet näinä aikoina tutuiksi hyvin laajalti. On todennäköistä, että etätyön tekeminen monilla aloilla jää ainakin osittain pysyväksi. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että kohtaamisten renessanssi tulee olemaan ennennäkemätön.

Ihmisen ikävä toisen luo, kuten tunnetussa laulussa sanotaan, tulee tekemään tulevista kohtaamisista kullanarvoisia. Sitähän ne ovat suurimmilta osin aina olleet, mutta emme ole vain osanneet arvostaa niitä ja normaalia arkeamme, koska ne ovat olleet itsestäänselvyyksiä.

Maailman muututtua hyvin nopeasti emme ole vielä täysin hahmottaneet kaikkia niitä kullankimpaleita, joita arkemme poluille oli ripoteltu ja joita emme olleet osanneet riittävästi arvostaa. Sinä päivänä, kun tämä poikkeustila on lopullisesti ohi, kyykimme suuri joukoin polkujemme reunoilla. Nekin, jotka ymmärsivät kerätä aiemmin kimpaleita varastoonsa, tulevat huomaamaan myös niiden pienenpienten hippujen mittaamattoman arvon. Kahvihetkistä kollegoiden kanssa tulee elämysmatkoja, ystävien ja omaisten halauksista puhumattakaan.

Tekeminen on jumittumista parempi vaihtoehto

On paljon asioita, joihin en ole ehtinyt aiemmin tarttua, sillä päivittäiset asiat ovat vieneet lähes kaiken aikani. Nyt, kun aikaa on huomattavasti enemmän, olen alkanut purkaa omaa sitku-listaani. Listallani on lukuisia oppimiseen ja omien tietotaitojen kartuttamiseen liittyviä asioita. Nyt aikaa on niin koulutuksiin kuin aina yhtä sivistävään lukemiseen.

Uskon vahvasti siihen, että tämän globaalin kriisin jälkeen omien tietojen ja taitojen kartuttamisesta on suurta hyötyä ja se avaa laajemman valikoiman mahdollisuuksia tulevaisuuteen, jonka tarkkoja koordinaatteja emme vielä tiedä. Sen vuoksi monipuolinen itsensä kehittäminen on juuri nyt niin tärkeää.

Toisaalta myös tekeminen, mitä ikinä se sitten onkaan, on kriisitilanteessa aina parempi vaihtoehto, kuin kokonaan pysähtyminen. Tekeminen itsessään vie ajatukset pois vallitsevasta kriisistä sekä pelosta ja surusta, jotka pyrkivät hallitsemaan mielentilaa.

Oma liiketoimintani on käytännössä tällä hetkellä täysin pysähtynyt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että en voisi tehdä mitään. Moni asiakas ja yhteistyökumppani voi nyt hyötyä juuri siitä osaamisesta, jota minulla ja yritykselläni on. Itse pidän mielekkäämpänä ja pitkällä aikavälillä katsottuna paljon parempana vaihtoehtona avun tarjoamisen, kuin paikallaan pysymisen.

Uskon, että laittamalla hyvän kiertämään, se palaa jossain vaiheessa omallekin kohdalle. Proaktiivisuus tänään voi olla huomisen paras sijoitus.

Jyri Kansikas on paremman työelämän rakentaja ja työhyvinvoinnin edistäjä, joka työskentelee toimitusjohtajana Work goes happy Oy:ssä.

Lue myös Kansikkaan edelliset kolumnit Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia päätöksiä ja Täydellisyyden tavoittelusta tyytyväisyystaitoihin.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)