COACHING

Mainos
TEKSTI NIKO LEPPÄNEN KUVA MIKKO KAUPPINEN | 18.3.2020 | KOLLEGA.FI
Miten säilyttää tyyneys keskellä suurta epävarmuutta

Elämän perusluonne on epävarmuus, totesi kollegani Antti Vanhanen yhdessä Zenittäjät-podcastimme jaksoista. Tuskin koskaan meidän aikanamme tuo asia on tullut nopeammin näkyväksi kuin viime viikkojen aikana. Epävarmuus ei koske pelkästään omaa ja läheistemme terveydellistä hyvinvointia, vaan myös taloudellista tilannetta. On selvää, että taloudellinen epävarmuus tulee lisääntymään monessa kodissa, koska yritysten on pakko sopeuttaa toimiaan vastaamaan muuttuviin olosuhteisiin, mikä voi tarkoittaa lomautuksia tai irtisanomisia.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, keynote-puhuja ja tietokirjailija, joka on perehtynyt syvällisesti itseluottamukseen.

Yleisen epävarmuuden lisääntyessä näyttää selvältä, että myös oma sisäinen epävarmuutemme kasvaa. Tämä on inhimillistä, sillä emme ole immuuneja elämälle. Vaikka yksi coaching-toimintani filosofista perusteista pohjautuukin ymmärrykselle siitä, miten kokemuksemme elämästä on sisäsyntyistä – mikä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, ettei ulkoisilla olosuhteilla ole voimaa estää meitä kokemasta onnea ja hyvinvointia – saisin todennäköisesti (ja ansaitusti) turpaan, jos kävisin saarnaamassa tätä työpaikoilla, joissa joudutaan turvautumaan irtisanomisiin ja lomautuksiin lähiaikoina.

Haluan kuitenkin käsitellä poikkeusolosuhteiden nostattamaa epävarmuutta, koska se koskettaa väistämättä jokaista meistä jossakin muodossa. Nähdäkseni suurin riski tällä hetkellä on se, että ihmiset tekevät epävarmuuden tai paniikin tunteen ohjaamina tyhmiä päätöksiä, joilla on kauaskantoisia seurauksia. Epävarmuuden motivoimina meillä on tapana reagoida erityisen voimakkaasti asioihin. Kuitenkaan asiat eivät useinkaan vaadi niin äkillisen dramaattisia toimenpiteitä, kuin mitä tuntemamme epävarmuudesta kumpuava ajattelu meitä vaatii tekemään. Siksi olisikin mielestäni tärkeää, että kykenisimme ensin löytämään jonkinlaista tyyneyttä ja rauhaa sisällemme, koska ne luovat sen maaperän, josta viisaat päätökset kumpuavat.

Sisäisen epävarmuuden monet muodot

Viisas ihminen valitsee aina lyhimmän tien sisäiseen rauhaan ja lyhin tie siihen on tämän hetken olosuhteiden ja tilanteen täydellinen hyväksyminen. Sillä vain silloin, kun hyväksymme olosuhteet sellaisina kuin ne eteemme juuri nyt aukeavat, voimme vastata tähän hetkeen viisaudella. Jos emme hyväksy tilannetta, altistamme mielemme jatkuvaan yliajatteluun, jossa yritämme ajattelemalla löytää tietämme ulos epävarmuudesta. Tällöin vaarana on se, että vastaamme tämän hetken vaatimusten sijaan mielemme tuottamiin täysin kuvitteellisiin katastrofiskenaarioihin, kuten globaaliin vessapaperittomuuteen.

On hyvä huomata, että epävarmuus ei aina näyttäydy varovaisuutena ja panikointina, vaan myös ylimielisyytenä ja omahyväisyytenä. Siksi sellaiset ihmiset, jotka julistivat kovaan ääneen, miten he eivät pelkää mitään viruksia ja tämän todistaakseen jatkavat elämäänsä niin kuin ei mitään, altistavat itsensä huonoille valinnoille ja päätöksille. On helppoa nähdä, että tämän kaltaisen käyttäytymisen takana on ihan samanlainen epävarmuuden tunne kuin ylivarovaisen käyttäytymisen. Sisäistä tyyneyttä, rauhaa ja varmuutta kokevan ihmisen ei tarvitse esittää kenelläkään, etteivät ulkoiset olosuhteet hetkauta häntä. Tällainen tarve kumpuaa vain epävarmuudesta.

Ole ensin läsnä ja toimi vasta sitten

Olennaista mielestäni näinä turbulenttisina aikoina on priorisoida sisäinen tyyneys ja mielen kirkkaus niin hyvin, kuin se vain vallitsevissa olosuhteissa on mahdollista. Valitettavasti emme voi saavuttaa niitä, jos olemme koko ajan päässämme eli yritämme ratkaista kuvitteellisia skenaarioita tai kokemaamme epävarmuuden tunnetta jatkuvalla rationalisoinnilla. Löytääksemme tyyneyttä ja rauhaa meidän pitää tehdä juuri se, mikä voi tuntua epäintuitiiviselta eli kääntää huomiomme pois ajatuksistamme tähän hetkeen.

Aina, kun tuntuu siltä, että paniikki maailman muutoksista sekä omasta ja läheisten hyvinvoinnista tuntuu ylitsevuotavalta, on hyvä pysähtyä ja tunnustella, miltä tämä hetki tuntuu. Kun siirtää huomion mielen katastrofiskenaarioista tähän hetkeen voi huomata, että juuri tässä hetkessä kaikki on hyvin. Juuri nyt ei ole hätää. Sillä jos juuri nyt olisi todellinen hätä, jokainen meistä toimisi, eikä meillä olisi edes aikaa pysähtyä pohtimaan, että nyt on hätä.

On sekä hyödyllistä että helpottavaa oivaltaa, että voimme koska tahansa pudottautua pois mielen draamoista tähän hetkeen ja nauttia siitä tyyneydestä, joka löytyy omien ajatustemme ulkopuolelta. Kun siirrämme huomiomme tähän hetkeen, tiedämme, mitä meidän pitää tehdä. Ja jos mitään ei tule mieleen, se tarkoittaa sitä, että juuri nyt ei tarvitse tehdä mitään. Toimimattomuus ei ole koskaan väärin, sillä joskus saamme paljon enemmän hyvää aikaa sillä, että emme tee mitään kuin sillä, että teemme mitä sattuu epävarmuuden tai paniikin ohjastamina.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, tietokirjailija ja keynote-puhuja. Hän on ensimmäisiä suomalaisia, joka on opiskellut kolmen prinsiipin ymmärrystä ihmismielen toiminnasta ja mentaalisesta suorituskyvystä. Niko on kirjoittanut yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa kirjan Itseluottamus – kestomenestys mielessä, Viisas Elämä 2017.

Lisätietoja Niko ja Makke Leppäsestä löydät https://www.itseluottamus.com/-sivustosta ja facebook-sivulta https://www.facebook.com/itseluottamuscom/?fref=ts ja Nikosta osoitteesta niko@itseluottamus.com.

Lue myös Leppäsen aiemmin julkaistut kolumnit Miten tehdä jännityksestä ystävä? ja Miten hidastaa tahtia.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)