HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 4.3.2020 | KOLLEGA.FI
Luottamus on rohkeutta

Jotta voi olla rohkea on otettava riski haavoittuvuudesta, olla paljaana ja rehellinen itselleen. On laskettava suojapanssarit ja aseet. On astuttava esiin ja tultava näkyviin ihmisenä. On uskallettava haavoittua ja tuntea. On uskallettava tulla nähdyksi vajavaisena, epävarmana ja tarvitsevana.

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, jonka intohimona on auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

Jokin aika sitten istuimme iltaa ystävien kesken ja jokainen esitti toisilleen kysymyksen. Minä vuorollani kysyin: “Mitä tekisit, jos et pelkäisi lainkaan?” Puheensorina hiljeni, sillä jokainen ryhtyi pohtimaan kysymystä. Vastaukset eivät syntyneet helposti. Kuitenkin yksi vastauksista sai minussa liikahtamaan jotakin isosti. Se vastaus oli: ”En pelkää mitään.”

Ensimmäinen ajatukseni oli, ettei se ole mahdollista, se ei ole totta. Keskityin kuitenkin kuuntelemaan ja aloin ymmärtää. Kun on kohdannut kuoleman ja lääkäri sängyn vieressä sanoo: ”Olemme tehneet kaikkemme. Nyt sinun on taisteltava. Kaikki on nyt sinusta itsestäsi kiinni.” Kun ensin pelkää, että kuolee ja sitten pelkää, ettei kuolekaan, on kohdannut syvimmän osan inhimillistä itseään. Tästä kokemuksesta selviydyttyään elämä oli näyttäytynyt hänelle toisen värisenä ja lahjana jokaisessa kohtaamisessa ja hengenvedossa siitä eteenpäin.

Riko rajasi

Se, mikä tässä tarinassa osui minuun, oli että on uskaltauduttava elää yhä rohkeammin ja annettava kaiken hyvän tulla elämään, pelotta ja haavoittuvana. Kohdata pelko menettämisestä ja luopumisesta. Antaa tulla nähdyksi todellisen syvän, pienen ja paljaan kohdan itseäni. Tein päätöksen – nyt tuulta päin! Vain itse luon rajani ja itse myös rikon ne. Taas astetta syvemmälle – yhä rohkeammin ja luottavaisemmin. Olen elossa! Olen vapaa! Minulla on vain tämä hetki ja tämä elämä.

Olemme valmiit laskemaan suojamuurit vasta sitten, kun olemme sinut itsemme kanssa. Niin kauan meidän on suojattava itseämme ja haavoittuvaa sisintämme. Rohkeus syntyy siitä, kun uskaltaa elää omaa elämää. Katsoa omia arpia hyväksyvästi. Kun olet sinut itsesi kanssa, kukaan ei voi horjuttaa sinua tasapainosta tai viedä voimaasi. Siinä on koko jutun juoni.

Johtajuudessa puhutaan tällä hetkellä paljon rohkeudesta. Rohkea johtajuus vaatii valmiutta kohdata itsensä syvemmällä tasolla. Se vaatii todellista itsensä likoon laittamista, mutta sitä ei voi tehdä ennen kuin on työstänyt asiat sisimmässään valmiiksi. Se on nöyryyttä elämän edessä. Se on nöyryyttä ihmisten edessä. Se on todellista rohkeutta. Mitä syvemmällä tasolla olemme kohdanneet itsemme, sitä syvemmällä tasolla pystymme kohtaamaan myös kaiken muun, mikä on todellista johtajuutta.

Vinkkejä parempaan elämään

  1. Mennyttä ei voi muuttaa, vaan hyväksyä, että juuri sen ansioista olet ainutlaatuinen itsesi.
  2. Mielipiteet eivät ole sama kuin todellisuus – niitä värittävät asenteet ja uskomukset, jotka ovat inhimillisiä. Muuta vaikka yksi mielipide itsestä ja muista viikossa. Katso, mitä tapahtuu!
  3. Toistuvien ajatuksen kehä pitää paikallaan. Ole rohkea ja katso kehää kysymyksen kautta: Mitä tarvitsen, jotta pääsen eteenpäin?
  4. Onnellisuus löytyy sisältäsi – luota ja ole rohkea!
  5. Ystävällisyys on ilmaista – myös itseä kohtaan!

Tiina Latikka on ammatticoach ja Mind Coach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana yli kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta www.sillanrakentaja.fi ja www.sisu.online Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Selviytymistarina, josta tuli henkeäsalpaava ja Pelkoa päin.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)