KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI HELI TUULENMÄKI KUVA ELLI KESKI-LOPPI | 4.3.2020 | KOLLEGA.FI
Kiireen vanki, mielen vanki

Jokainen meistä arvostaa vapautta ja rauhaa, mutta ne eivät ole lainkaan itsestään selvyyksiä. Paitsi että sotaa käydään monissa maailman kolkissa tälläkin hetkellä, käymme myös omassa mielessämme sotaa ajatustemme luomia kuviteltuja vihollisia vastaan. Touhuamalla, tekemällä ja suorittamalla yritämme hiljentää mielemme, jotta ei tarvitsisi kohdata omaa rauhattomuutta ja asioita, jotka sitä aiheuttavat. Kiireen tunne vangitsee mielen.

Heli Tuulenmäki on Kiirenkesytys-valmentaja, NLP Coach, mentor ja yrittäjä, jonka intohimona ovat ihmiset ja osaaminen.

Omassa taistelussani kiireen ja ylenmääräisen ärsyketulvan keskellä rakensin vuosien saatossa muurin itseni ympärille suojellakseni olemistani ja olemustani. Tiili tiileltä, kerros kerrokselta muuri nousi niin, että lopulta tuskin näin sen yli ympäröivää maailmaa. Kaiken varalta olin pukeutunut haarniskaan ja varustautunut aseilla mahdollisia hyökkääjiä vastaan. Kunnes lopulta elämä päätti murtaa muurin ja hajottaa kaiken ympäriltäni. Jäin suojattomaksi ja samalla avauduin uudelle tavalle ajatella, kokea ja elää. Kun päästin irti mieltäni vangitsevista asioista, myös kiireestä, olin vapaa.

Pysähdy ja havainnoi

Mitä se tarkoitti konkreettisesti? Ensiksi pysähdyin kuuntelemaan itseäni, oloani ja intuitiotani. Mitä sanoo sisäinen ääneni? Ja miten erotan sen ajatuksista, peloista ja toiveista? Jarrutin päivittäin kiireen keskellä sen verran, että pystyin tekemään tietoisia päätöksiä.

Luovuin tietoisesti monesta asiasta: jatkuvasta menemisestä, osallistumisesta, tapaamisista, sinänsä mielenkiintoisista tekemisistä, jotka olivat alkaneet kuormittamaan kehomieltäni ja vanginneet minut pakkopaitaan. Mietin yksi asia kerrallaan, sanonko niille kyllä vai ei. Yhä useammin sanoin ei sellaisille tekemisille, jotka eivät olleet hyväksi itselleni. Ja kyllä asioille, jotka veivät minua eteenpäin. Joka-aamuinen, kymmenen minuuttia kestävä meditaatio on ollut tässä isossa roolissa.

Uskalla päästää irti

Kun luopuu vanhoista ja rajoittavista ajattelun ja tekemisen malleista, tulee tilaa uusille ja raikkaille, itselle hyvää tekeville asioille. Samalla vapautuu valtavasti energiaa niitä ja elämää varten. Voimme muuttaa suuntaa ja luopua tarvittaessa ennakkosuunnitelmista, kun pysähdymme. Tämä vaatii läsnäoloa ja hereillä oloa hetkessä, kykyä aistia tilanne ja luottaa itseensä. Sekä hyväksyä se, että asiat menevät eri tavalla kuin suunnittelee ja voivat kuitenkin johtaa parempaan lopputulokseen.

Irti päästäminen ei ole ollut helppoa, mutta lopulta mieleni taistelutanner on hiljentynyt, kiire helpottanut ja olo rauhoittunut. Tilalle on tullut mielenrauhaa. Avaimina mielen vankilasta ulos pääsemiseen on ollut kaksi kysymystä:

Mikä on minulle tärkeää?
Mikä on asioiden merkitys?

Luopumisen ja irti päästämisen taistelussa kohtaavat kaksi mielen maisemaa: FOMO (fear of missing out) eli pelko siitä, että jään jotain paitsi, ellen osallistu erilaisiin tapahtumiin, tapaamisiin tai somejuttuihin. Ja toisaalta JOMO (joy of missing out) eli ilo siitä, että ei tarvitse osallistua, olla menossa ja kiirehtiä jatkuvasti, vaan voin valita itseni ja oman hyvinvointini. Kokeilin myös viikon somepaastoa, jolla oli pelkästään hyviä vaikutuksia, kun jatkuva virikkeiden tulva loppui ja mieleni hiljeni olennaisten asioiden äärelle.

Mietin tietoisesti, millä perusteella teen valintani ja mitä siitä seuraa. Kun kurottaa jotain kohti, kääntää väistämättä selkänsä johonkin toiseen suuntaan. Kun oma mieli muuttuu, se vaikuttaa usein myös ympäröivään maailmaan ja ihmissuhteisiin. Kannattaakin hakeutua samanhenkisten ihmisten seuraan. Mikä on sinun kiireetön heimosi?

Rakentava huolehtiminen

Pienetkin tauot ja hiljaiset hetket päivän mittaan auttavat kesyttämään kiireen tunnetta ja purkamaan ylivirittynyttä oloa. Huolet ja stressin aiheet kannattaa käsitellä tunnetasolla päiväaikaan, jotta ne eivät tulee mieleen nukahtamisvaiheessa ja häiritse sitä. Lyhyt kävelylenkki, ajatusten jakaminen ja saunominen toimivat kiireisen mielen luomuhoitona.

Juttelimme äskettäin ystäväni kanssa työtavoistamme. Hän kertoi, että valitsee nykyisin jokaiselle työpäivälle yhden tehtävän, johon hän keskittyy. Muut asiat hän sulkee mielestään tehtävän loppuun saattamisen ajaksi. Jos sen jälkeen jää aikaa ja voimia, hän tekee myös muuta. Tästä ystäväni saa rauhan tunteen. Kun keskittyneestä tekemisen tavasta tulee rutiini, se muuttaa elämän. Rutiinit eivät synny, vaan ne luodaan.

Omia uskomuksia muuttamalla meillä on mahdollisuus siirtyä suorittamisen, suoriutumisen ja selviytymisen maailmasta kohti mielenrauhan, mahdollisuuksien ja runsauden maailmaa.

Kiireen vastakohta ei ole kiireettömyys vaan rentoutunut kehomieli. Jännitteisen ja turboahdetun mielentilan sijaan voimme olla vapaasti hengittäviä, kun valitsemme niin. Joustava mieli vapauttaa kiireestä.

Mahatma Gandhin sanoin:
Uskomuksistasi tulee ajatuksia.
Ajatuksistasi tulee sanoja.
Sanoistasi tulee tekoja.
Teoistasi tulee tapoja.
Tavoistasi tulee arvoja.
Arvoistasi tulee kohtalosi.

Lisätietoa aiheesta sekä mielen harjoituksia löydät Soili Kajasteen ja Juha Markkulan kirjasta Hyvää yötä. Apua univaikeuksiin.

Heli Tuulenmäki on osaamisen muotoilija, Kiireenkesytys-valmentaja, KTM, NLP Coach ja mentor, jonka missiona on auttaa ihmisiä onnistumaan. Hän yhdistää työssään liiketoiminnan ja mielen toiminnan menestykseksi. Lue myös Tuulenmäen edellinen kolumni Tyyni mieli avartaa ajattelua.

Lisätietoja Tuulenmäestä löydät osoitteista
https://www.competencedesign.fi/ ja heli@competencedesign.fi
https://www.facebook.com/competencedesignoy

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)