PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 19.2.2020 | KOLLEGA.FI
Tyytyväisyys tuo mielen­rauhaa

Kukapa ei tämän päivän työelämässä pohtisi riittämättömyyttään. Jos vielä sattuu olemaan perfektionistin vikaa – kuten itselläni on – ei ole koskaan täysin tyytyväinen aikaansaannoksiinsa. Aina olisi voinut tehdä vähän paremmin ja joskus käsistään joutuu laskemaan omasta mielestään aivan keskeneräisen työn – joka saattaa myöhemmin tarkasteltuna osoittautua ihan kelpo saavutukseksi.

Miten sitten voisi lisätä tyytyväisyyttään? Hellittämällä, voin sanoa omasta kokemuksestani. Tyytyväisyys on suoraan kytköksissä riittävyyden kokemiseen. Olen opetellut tätä taitoa viime vuosina, kun on ollut pakko. Kun aikaa ei vaan ole kaikkeen, on karsittava ja laskettava välillä rimaa. Ja kun rima on tarpeeksi korkealla, on sitä myös varaa laskea. Jyri Kansikas sanoo tähän numeroon kirjoittamassaan kolumnissaan, että epäonnistuminen on ihan sallittua ja kuuluu olennaisena osana elämään ja sen ymmärtäessään kaikesta tekemisestä tulee hiukan keveämpää. Se on totta. Päästäessään irti täydellisyyden tavoittelusta alkaa nähdä myös kaiken sen, mistä voi olla tyytyväinen – ja niitä asioita löytyy aina! Ja kun alkaa tuntea tyytyväisyyttä yhä useammin, huomaa, että maailma ja oma elämä näyttävätkin paljon valoisammalta.

Ajankohtaisartikkelissa pureudumme ikäsyrjintään, joka alkaa olla Suomessa yhteiskunnallinen ongelma. Ikäsyrjintä on laissa kielletty, mutta sitä tapahtuu siitä huolimatta jatkuvasti. Työnantajien ihannetyöntekijät ovat pääasiassa 30 – 45 -vuotiaita, ja vaikeuksia työmarkkinoilla on etenkin yli viisikymppisillä. Moni työnantaja luulee, että yli viisikymppiset ovat ikäloppuja eivätkä opi uusia asioita, mikä ei todistetustikaan pidä paikkaansa, HR-konsultti Hannu-Pekka Sinervä sanoo lehtemme haastattelussa. Yksittäinen henkilö ei juuri voi ikäsyrjintään vaikuttaa ja katseet tulisikin kääntää Sinervän mukaan ennenkaikkea rakenteisiin ja asenteisiin.

Coaching-blogissa Terhi Lavonen tarkastelee esimiehen paikkaa työelämässä. Tämän päivän esimiestyö on vaativaa, vastuullista ja välillä epäkiitollista, ja siihen kuuluu niin resursseista huolehtimista kuin rajojen määrittämistä. Vaikka esimiehen rooli ei ole helppo eikä aina kiva, se on tärkeä niin työntekijöille kuin esimiehelle itselleen, Lavonen sanoo kolumnissaan.

Work goes happy -blogissa Jyri Kansikas käsittelee tyytyväisyystaitoja. Monella meistä on ankara, sisäinen kriitikko, joka puskee meitä herkeämättä kohti täydellisyyttä. Armottoman puskemisen sijaan tyytyväisyys itseä kohtaan tulee kuitenkin siitä, että antaa itselleen luvan epäonnistua, uskaltaa tunnustaa oman haurautensa ja on itseään kohtaan armollinen, Kansikas toteaa kolumnissan.

Työelämän psykologiaa -blogissa Satu Pihlaja pohtii positiivisuuden hyötyjä työpaikalla. Kun työpaikalla on kannustava ilmapiiri, se heijastuu myös työntekijöiden rohkeuteen tarttua haastaviin tehtäviin. Positiivisuuteen kuuluu lisäksi taito nähdä mahdollisuuksia ongelmien sijaan. Organisaatiota voi kehittää myös tarkastelemalla yhteisiä onnistumisia, mikä ennestään lisää myönteisiä tunteita, Pihlaja sanoo kolumnissan.

Hyvinvointi-blogissa Annika Havaste kertoo hyvien ruokavalintojen vaikutuksista vireystilaan ja aivotoimintaan. Kolumnissaan Havaste antaa käytännönläheisiä vinkkejä niin verensokeritason tasaisena pitämisestä kuin aivojen tehoruoasta ja nopeasti valmistuvista terveysruoista.

Vierailija-blogissa Katja Kokko tarkastelee myötätuntoa, joka on tärkeä nykyajan työelämätaito. Myötätuntoisuus on sosiaalista älykkyyttä ja tunneälyä. Myötätunto ei ole sanaan liitetystä assosiaatiosta huolimatta pehmeyttä ja yliymmärtämistä, vaan pikemminkin myötälujuutta, jolloin valjastamme myötätuntoisen asenteen toista palveleviksi teoiksi, Kokko sanoo kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioidaan ajankohtaisartikkelin aiheeseen liittyvä Sirpa Pääkkösen kirjoittama Pätkiä & potkuja – Naisten kokema ikäsyrjintä työelämässä -kirja.

Viime sunnuntaina päättyi kyselymme, jossa tiedustelimme, kuinka tärkeitä kahvitauot ovat sinulle ja pidetäänkö työpaikallasi kahvitaukoja. Saimme reilusti yli 200 vastausta. Kyselymme todisti, että suomalaiset ovat totisesti kahvikansaa. Vastaajista lähes 70 prosenttia piti kahvitaukoja erittäin tärkeinä ja lähes puolet ilmoitti, että heidän työpaikoillaan vietettiin yhteisiä kahvitaukoja. Kahvitaukoja pidettiin tärkeinä muun muassa yhteishengen kohottamisen, virkistymisen, kuulumisten vaihdon, rentoutumisen ja työssäjaksamisen vuoksi. Arvonnan palkinnon, Readme.fi:n kustantaman, Jaana Hautalan kirjoittaman Rohkeiden aikuisten kirja – Vapaudu uskomusten kahleista -kirjan, voitti Satu Lampinen Voikkaalta. Onnittelut Sadulle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Seuraavat jutut julkaisemme kahden viikon kuluttua keskiviikkona 4. maaliskuuta.

Virkeää työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)