KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 5.2.2020 | KOLLEGA.FI
Mielikuva­harjoittelulla parempaa arkea

Huippu-urheilijoille mielikuvaharjoittelu on arkipäivää. Taitoluistelija Laura Lepistö kertoi eräässä haastattelussa, kuinka alkoi treenata mielikuvissa EM-kisasuoritustaan jo vuotta ennen vuoden 2009 Helsingin kisoja. Lepistö kertoi, kuinka hän kuvitteli hyvin elävästi kaikki kisaviikon harjoituksetkin hallin käytävineen kaikkineen. Hän kävi mielikuvaharjoituksessaan läpi tarkkaan myös itse kisan, joka sujui kaikin puolin täydellisesti. Ja kun itse kisapäivä koitti, hän todella voitti kisan kotiyleisön edessä ja kaikki tapahtui juuri niin kuin hän oli harjoitellut mielikuvissa tapahtuvan.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Mielikuvaharjoittelua käyttävät niin mäkihyppääjät, ammattigolfarit kuin jalkapalloilijat kaiken muun harjoittelun tukena. Mielessämme kaikki on mahdollista, sillä aivomme eivät tiedä, onko tilanne totta vai ei. Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan henkilöillä, jotka harjoittelivat pianonsoittoa pelkän mielikuvaharjoittelun avulla, aktivoituivat samat aivoalueet harjoittelun seurauksena kuin niillä, jotka harjoittelivat pianonsoittoa oikean pianon avulla.

Mieli taipuu moneen

Meidän ei tarvitse olla huippu-urheilijoita hyötyäksemme mielikuvaharjoittelusta. Siitä voi olla apua esimerkiksi valmistautuessasi esiintymistilanteeseen. Voit kuvitella, kuinka itse esitys sujuu moitteettomasti, tekniikka toimii hyvin ja kuulijat ovat tyytyväisiä kuulemaansa. Lyhyellä harjoituksella rauhoitat mieltäsi ennen jännittävää tilannetta ja keskityt olennaiseen. Ja miksi et voisi onnistua?

Mielikuvaharjoittelun avulla voimme myös harjoitella pois jostain kuormittavasta toimintamallista ja alkaa opettaa mielikuvien avulla niin keholle kuin mielelle uutta, parempaa tapaa toimia. Tällainen voi olla vaikkapa aamurutiinien muuttaminen kiireettömämmiksi, lasten harrastuskuljetusten muokkaaminen leppoisaksi säätämisen sijaan tai esimerkiksi hyvän ja terveellisen ruokailurytmin opetteleminen.

Harjoitus kiireen hallintaan

Työyhteisöjä valmentaessani olen usein tehnyt mielikuvaharjoituksen kiireessä toimimisesta ja harjoituksen avulla moni on kokenut ahaa-elämyksiä omista toimintatavoistaan. Harjoitus menee seuraavasti:

Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Kuvittele mieleesi tilanne, jossa toimit kiireisessä tilanteessa. Tunnista paineen ja liiallisen kiireen tunne. Näe mielikuvassa, miten toimit tilanteessa. Näe, kuinka sähläät, teet virheitä, kiristät kehoasi, rypistät otsaasi, kuinka kiukkuinen olet… Huomaa tunne kehossasi. Onko sillä jokin paikka, esimerkiksi puristava tunne rintakehässä?

Aivan kuin kääntäisit sivua kirjassa, kuvittele tilanne uudestaan. Muistele äskeistä tai jotain vastaavaa tilannetta. Näe itsesi toimimassa tilanteessa, mutta tällä kertaa sinulla ei olekaan kiire. Toimit rauhassa, järjestelmällisesti, järkevästi, hyvässä flowssa. Tarkkaile itseäsi. Miltä näytät, kun toimit rauhassa? Mitä ja miten saat aikaan? Mitä siitä seuraa? Miltä sinusta tuntuu? Löydätkö tälle tunteelle paikan kehossasi? Eläydy tunteeseen ja anna sen laajentua kehossasi. Päätä, että tahdot toimia yhä enemmän tällaisessa tunteessa. Kysy itseltäsi, mikä auttaisi sinua siirtymään edes hieman lähemmäksi tätä tavoitetilaa jo nyt heti?

Minulla on tapana joka aamu herätessäni kuvitella mielikuvassani koko päivä aamusta iltaan siitä lähtien, kuinka nautimme perheen kanssa kiireettömän aamiaisen ja kuinka työpäivä sujuu aina siihen saakka, kunnes ilta koittaa. Tunnen jo etukäteen kiitollisuutta ja iloa päivän onnistumisista. Aina päivä ei mene täydellisesti, mutta aivoni ovat valmistautuneet positiivisesti onnistumisiin. Joka tapauksessa mielikuvaharjoittelun avulla rauhoitan mieltäni, lievitän stressiäni ja aktivoin positiivisia reittejä aivoissani. Tässäkin lajissa harjoittelu tekee mestarin ja säännöllisyys parantaa onnistumisen todennäköisyyttä.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edelliset kolumnit Entä jos joku suuttuu ja Kevennä kuormitustasi päivittäin.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)