HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 22.1.2020 | KOLLEGA.FI
Resilienssi voimavarana

Osallistuin äskettäin metsämieliohjaajan jatkokoulutukseen. Olen nimittäin sertifioitu metsämieliohjaaja eli monipuolisen teoreettisen viitekehyksen puitteissa Suomessa kehitetyn metsän hyvinvointivaikutuksia hyödyntävän metodin iloinen toteuttaja ja vankka kannattaja.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Kurssille meno ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. On mielenkiintoista, miten elämässä välillä pohtii valitsemiensa asioiden tarkoituksenmukaisuutta ja sitten kun päästää irti ajattelusta ja menee intuition mukana, asiat nytkähtävät isosti eteenpäin. Näin tapahtui itselleni metsämieliohjaaja-kurssin kanssa. Pähkäilin ensin kurssille osallistumista, sillä minulla oli paljon kaikenlaista muutakin menossa. Päätin mennä, vaikka en edes tiedä miksi. Ja onneksi menin. Mikä upea kokemus kurssi olikaan. Meillä oli superenergisoiva koulutuspäivä, jossa vallitsi hyvä yhteishenki ja joka aktivoi kaikenlaisia tekemistäni tukevia ajatuksia. Sanoitin asioita, joita en ollut aiemmin itsessäni havainnut.

Hyvinvoinnin työkalupakki auttaa

Kurssin yhtenä teemana oli mielen taitojen ohjaaminen, joka on lempiaiheeni. Keskustelimme resilienssistä ja siitä, mitä se oikeastaan tarkoittaa. Juttelimme siitä, kuinka meidän kannattaa rakentaa hyvinvoinnin työkalupakkiamme silloin, kun voimme suhteellisen hyvin, koska elämän vasta-aallon iskiessä siihen ei välttämättä ole voimavaroja, vaan silloin kannattaa vain toteuttaa aiemmin oppimaansa.

Kurssilla tajusin, että itselleni on käynyt juuri näin. Olen elänyt tähänastisen elämäni haastavimmat kolme vuotta, koska läheiseni on kokenut erittäin kovia ja sairastanut vakavasti. Tämä meinasi vetää minut täysin maihin ja osaksi aikaa vetikin. Tämän vuoden alussa huomasin, että viime syksy oli pitkästä aikaa täysin erilainen kuin edelliset. Koin jälleen aitoa iloa, riemua ja onnellisuutta, joiden olemassaolon olin täysin unohtanut. Näillä ihanilla tunteilla on alkanut myös tämä vuosi. Jäin miettimään sitä, että yksi iso syy tämän onnellisuuden kokemiseen on oman resilienssin kasvattaminen eri muodoin ja asioiden toteuttaminen määrätietoisesti.

Olen opiskellut mielen mahdollisuuksia aktiivisesti jo yli 10 vuotta ja kaikki se oppi on ollut käytössäni. Nyt huomasin myös, että opiskeluni luonto- ja ympäristöneuvojaksi sekä sitä kautta luonnon hyvinvointivaikutusten vankaksi puolestapuhujaksi on vaikuttanut valtavasti myös omaan hyvinvointiini.

Omiin taitoihin kannattaa tutustua

En olisin näin positiivinen, ellen olisi jääräpäisesti hakeutunut kohti asioita, joihin intuitioni on minua opastanut. On taito osata hypätä oikeaan asiaan, kun sellainen tulee kohdalle.  Ja se taito minulla on. Toinen tärkeä taito on resilienssi. Kurssimme metsäkävelyn päätteeksi listasimme omia taitojamme. Edellisten lisäksi taitojani ovat ilon vaaliminen elämässä, ihmisten joukkoon hakeutuminen, sen pienenpienen toivonsäikeen näkeminen ja siitä kiinnipitäminen viimeisillä voimilla tilanteessa kuin tilanteessa, hyvien asioiden löytäminen ja niihin keskittyminen sekä tarvittaessa omaan rauhaan hakeutuminen. Näistä on muotoutunut omat selviytymiskeinoni, jotka vasta nyt sain sanoitettua.

Omiin ajattelumalleihin tutustuminen ja omien uskomusten tutkiminen on antoisaa ja saattaa tuoda tietoisuuteemme yllättäviäkin asioita. Kun tiedostamme ajattelumallin, sitä voi alkaa käsitellä ja muokata haluamakseen. Emme ole ajattelumalliemme orjia, vaan voimme luoda niistä meitä palvelevia. Tapamme ajatella määrittää erittäin paljon hyvinvointiamme. Se määrittää myös sen, mitä pidämme itsellemme mahdollisena. Mitä joustavampia olemme ajatustemme suhteen, sitä enemmän liikkumavaraa ja näkökulmaa meillä on.

Millaisia resilienssin muotoja sinä olet löytänyt itsessäsi? Tutki tilanteita, joissa elämä ei ole näyttäytynyt auvoisena ja miten silloin olet selviytynyt. Näistä hetkistä voit ammentaa voimaa tuleviin koitoksiin.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta http://mixingnuts.fi/. Lue myös Järvelän aikasemmat kolumnit Itsekriittisyydestä armollisuuteen ja Kengistä ja rooleista.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)