UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JONNE RÄSÄNEN | 4.12.2019 | KOLLEGA.FI
Seitsemän vinkkiä uramuutoksen alkumetreille

Uramuutoksen tarve voi nousta pienestäkin tyytymättömyyden tunteesta työssä, vaikka kaikki olisi periaatteessa hyvin. Useimmiten urakriisi syntyy elämän taitekohdissa, kuten opinnoista valmistumisen, alanvaihdon, irtisanotuksi tulemisen, uupumuksen, työelämätauolta paluun tai elämäntilanteen äkillisen muutoksen yhteydessä.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä löytämään elämäntehtävänsä.

Olipa syy mikä tahansa, alkuun pääseminen voi joskus olla hankalaa. Alla seitsemän vinkkiä, joiden avulla saat vauhtia uramuutokseesi.

1. Selkeytä ensin, mitä todella haluat uudelta uraltasi

Tunnetko itsesi, toiveesi ja arvosi? Oletko kiteyttänyt selkeän vision, minne olet menossa? Millaisen toimialan organisaatioon, millaiseen tehtävään? Miksi juuri sinne?

Päämäärätön työnhaku on päämäärätöntä stressaamista. Fokusoitunut, määrätietoinen työnhaku on tuloksellista ja vakuuttavaa. Valitse siis kaikista pohtimistasi vaihtoehdoista 1–3 selkeää linjaa/vaihtoehtoa/suuntaa kohti haluamiasi tehtäviä. Kirjaa myös perustelut, miksi haluat niitä, miksi olisit sopiva niihin ja miksi sinut kannattaisi valita niihin tehtäviin.

2. Perehdy uuteen alaasi

Perehdy uuteen alaan niin tarkoin ja niin monia kanavia käyttäen kuin mahdollista. Haastattele ihmisiä, jotka toimivat jo alalla ja tehtävissä, joihin haluat. Googlaa, tutki ja kysele. Liity sinua kiinnostavien yritysten fanittajaksi Facebookissa. Seuraa top-listasi työnantajia LinkedIn:ssä ja etsi alaasi liittyvät ryhmät siellä. Keskustele ryhmissä aktiivisesti, jaa asiantuntemustasi, opi lisää. Jos sinua työhaastattelussa pyydetään kertomaan, “mitä tiedät alasta, kun sinulla ei ole aiempaa kokemusta”, voit tyynen rauhallisesti kertoa kaiken, mitä olet saanut selville. Seuraava hakija reputtaa tämän kysymyksen varmasti ja olet jatkossa!

3. Verkostoidu alan ihmisten kanssa

Mieti, ketä tunnet ennestään sinua kiinnostavalta alalta. Missä tilanteissa omassa arjessasi tapaat luontevasti tämän alan ihmisiä? Esimerkiksi, jos työskentelet apteekissa ja haluat siirtyä töihin lääketeollisuuteen, jututa lääke-edustajia viikoittain omassa apteekissasi. Etsi itseäsi kiinnostavan alan messut ja tapahtumat. Jututa niissä ihmisiä ja kerro, mitä olet etsimässä. Kysy vihjeitä työvoiman tarpeesta. Tiedonkeruuhaastattelut ovat erittäin tehokas tapa tutustua uusiin ihmisiin kysymällä heiltä heidän työstään. Samalla jätät itsestäsi positiivisen mielikuvan, jonka ansiosta tapaamasi ihmiset voivat muistaa sinut, kun heidän yrityksissään tarvitaan uusia työntekijöitä.

4. Hanki tarvittavaa lisäosaamista uudelle alalle

Olet ehkä tiedonkeruuhaastatteluissa saanut selville, mitä osaamista uudella alalla tarvitaan. Miten voisit hankkia sitä? Jokin uusi koulutus, kurssikokonaisuus avoimessa yliopistossa, verkkokurssi? Kannattaa lukea myös uuteen alaan liittyviä kirjoja. Tietomäärä mistä tahansa aiheesta lisääntyy, jos lukee kirjan kahdessa viikossa. Kolmessa kuukaudessa se tekee jo kuusi luettua teosta!

5. Hanki sparraaja, mentori ja tukijoukot

Päässäsi pyörii paljon ajatuksia ja ideoita. Kenties turhautumista ja tuskaakin. Mihin seuraavaksi? Tuen hakeminen voi tuntua vaikealta ja saatat ajatella, että kyllä tämä nyt pitää yksin hallita, etkä mielestäsi tarvitse apua. Siitä huolimatta värvää tai palkkaa itsellesi ajatuskumppani. Joko uravalmennuksen ammattilainen tai joku, jonka osaamiseen luotat. Mentori voi tarkoittaa vain sitäkin, että bongaat lähipiiristäsi tai vanhoista kollegoistasi jonkun, jonka kanssa voisi vaihtaa ajatuksia lounaalla silloin tällöin. Ja pyydä lähipiiriäsi tsemppaamaan sinua, elleivät he sitä jo tee. Ei huippu-urheilijakaan menesty ilman tukijoukkoja, miksi sinun pitäisi?

6. Hio työnhakutaitosi huippuunsa – ja erotu niillä!

Useimmat työnhakijat eivät hallitse työnhakutekniikoita ja -prosessia. Vaikkei sinulla ole alan kokemusta, voit tehdä kaiken muun hyvin. Erotu sillä, että olet tehnyt taustatyöt hyvin ja oma tarinasi on selkeä. Kun esittelet itsesi lyhyesti (messuilla, puhelimessa, hakupapereissa, haastattelussa), jääkö tarinastasi vakuuttava ja innostunut kuva? Kerrotko heti myyntivalttisi eli motivaatiosi ja aiemmalta alalta siirrettävän osaamisesi? Oletko itse työstänyt kokemuksesi siten, että voit olla ylpeä taustastasi ja näet sen tuomat opit? Vai häpeiletkö jotain CV:ssäsi?

7. Pidä itsesi positiivisessa vireessä

Työ ja työnhaku ovat vain yksi osa elämää. Jos työnhaku tuntuu raskaalta, lataa voimia elämän muilta osa-alueilta. Tapaa ystäviä, jotka saavat sinut nauramaan. Mene puolison kanssa leffaan tai mökille. Peuhaa lasten kanssa kylpylässä. Pura turhautumiset salilla tai lataa akut joogatunnilla. Älä anna työnhaun vallata liikaa ajatuksiasi, vaan rytmitä työnhaku ja muu elämä sopiviin palasiin. Työnantaja huomaa, jos olet lopen uupunut ja turhautunut työnhakuun. Sen sijaan voit erottua sillä, että olet täynnä virtaa, hymyssä suin ja selkä suorassa aloittamassa uusia haasteita työelämässä. Muista, että työnhaku on vain väliaikainen vaihe, joka päättyy joskus yllättävänkin pian.

Mutta milloin on oikea aika luovuttaa työnhaussa? Siinä vaiheessa, kun nimesi on työsopimuspaperissa. Lähde sitä ennen aina uudella innolla hakuprosessiin mukaan.

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Pajunen työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Lue myös Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Pajusesta
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/
https://twitter.com/riikkapajunen
https://www.instagram.com/riikkapajunen/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)