KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 4.12.2019 | KOLLEGA.FI
Opaskirja rajojen asettamiseen

Rajojen asettaminen ei aina ole helppoa, sillä nykypäivän työelämässä meiltä vaaditaan paljon. Niin pomo, alaiset, asiakkaat, omistajat kuin yhteistyökumppanit ovat asettamassa vaatimuksia, joihin meidän pitäisi vastata heti. Paras keino liialliseen kiireeseen ja uupumisen ehkäisyyn onkin opetella ei-sanan käyttö ajoissa, life coach, personal trainer Heidi Alamikkelä vinkkaa Opi sanomaan EI töissä -kirjassaan.

Rajojen asettaminen on tärkeää, jotta voi elää tasapainoista elämää. Nykyään elämä on helposti yhtä oravanpyörää, jossa on selviydyttävä töistä, perheestä, sosiaalisista suhteista sekä lukuisista velvollisuuksista. Elämämme on täynnä tekemistä ja samalla ihmettelemme, miksi olomme on ahdistunut ja väsynyt. Sanomalla ei ja asettamalla rajat, voimme vähentää epämiellyttävien asioiden tekemistä ja luoda aikaa niille asioille, jotka tuovat merkitystä ja iloa meille.

Ein sanominen ei kuitenkaan ole yksioikoisen helppoa, vaikka haluaisimme tehdä sen. Harvoin uskallamme suoraan kieltäytyä auttamasta työkaveria, joka tulee pyytämään apua. Saatamme mumista jotain epämääräistä sen sijaan, että ilmaisisimme selkeästi olevamme ylityöllistettyjä ja sanoisimme, ettemme sen vuoksi pysty auttamaan. Juuri epämääräisessä tilanteessa pyytäjä voi tarttua oljenkorteen ja vedota omaan tärkeään tehtäväänsä – ja useimmiten annamme periksi. Tämä johtaa oman aikataulumme ylikuormittumiseen ja kuvion toistuessa myös vaaran uupua.

Ein sanomisenkin voi tehdä lujasti mutta kohteliaasti. Kieltäytymiseen tulee aina antaa hyvä syy, sillä pyytäjäkin yleensä ymmärtää aikataulujen rajallisuuden. Kieltäytymisessä tulee olla aina myös suora ja rehellinen ja ein voi sanoa ystävällisesti ja arvostavasti. Kirjassa annetaan lukuisia hyviä esimerkkejä, kuinka voi fiksusti ilmaista kieltäytymisen. Näitä lauseita voi opetella ja harjoitella tulevia tilanteita varten.

Kirjassa käsitellään myös tarkkaan tilanteet, kuinka sanoa ei esimerkiksi asiakkaille, yhteistyökumppanille, alaiselle, pomolle ja omistajalle. Alamikkelä antaa myös käyttökelpoisia ohjeita uhrautumisen ja uupumuksen ehkäisyyn sekä vinkit oman muutostoimisuunnitelman tekoon.

Kirja on erinomainen opas etenkin tunnollisille ihmisille mutta myös kaikille työssäkäyville, jotka haluavat oppia johtamaan itseään paremmin.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Opi sanomaan EI töissä
Heidi Alamikkelä
Fitra
2019
192 sivua
29,90 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)