PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 4.12.2019 | KOLLEGA.FI
Lepoa ja rauhaa

Vuoden viimeinen kuukausi on tunnetusti kiivastahtinen. Jokainen yrittää saada kaikki mahdolliset projektit päätökseen tai ainakin hyvälle mallille jouluun mennessä. Tuntuu, että koko maailma pitää saada valmiiksi. Näin käy aina kahdesti vuodessa, jouluna ja juhannuksena. Kun katsoo ympärilleen, on monessa paikassa menossa aikamoinen puserrus.

Niin myös on ollut omalla kohdallani. Kun kauden viimeinen lehti on saatu pakettiin, seuraa pieni joulutauko. Sitä olen odottanut hartaudella. On ihanaa hetkeksi hellittää työstä ja keskittyä vain hyvien jännityskirjojen – ei siis ammattikirjojen! – lukemiseen, oleiluun ja nukkumiseen. Mikään ei ole sen mukavampaa kuin olla välillä tekemättä mitään järkevää. Se todellakin auttaa aivoja elpymään kaiken ajattelutyön jälkeen. Ja kun joulu on ohi, koittaa uusi vuosi. Se on todellinen lempivuodenaikani, sillä silloin pääsen suunnittelemaan uutta ja aloittamaan kaiken ikään kuin puhtaalta pöydältä. Mutta sitä ennen muistetaan hellittää, levätä ja nauttia joulunpyhistä kaikessa rauhassa!

Ajankohtaisartikkelissa keskitytään rajojen asettamiseen ja ein sanomisen opetteluun. Ein sanominen työelämässä on nimittäin monelle varsin vaikeaa. Haluamme tulla hyväksytyksi työyhteisössämme ja etenkin tunnolliset ihmiset tekevät helposti toistenkin työtehtäviä. Myöntyessämme aina toisten pyyntöihin, alamme kuitenkin uupua pikkuhiljaa. Ein sanominen onkin työkalu, joka voi auttaa meitä. Se estää ihmisiä viemästä aikaamme tai käyttämästä meitä hyväksi, Heidi Alamikkelä kertoo lehtemme haastattelusta. Artikkelissa Alamikkelä antaa käyttökelpoisia vinkkejä omien rajojen asettamiseen ja onnellisempaan työelämään.

Coachin-blogissa Jaana Hautala käsittelee jouluvalmistelujen stressaavuutta. Monet kantavat tiedostamattaan edellisten sukupolvien uskomuksia siitä, millainen joulun pitäisi olla. Tällöin perinteestä on voinut tulla taakka, joka velvoittaa meitä suorittamaan jouluvalmisteluita pakonomaisesti. Kolumissaan Hautala herättelee kyseenalaistamaan uskomusmalleja ja kuuntelemaan oman sydämen ääntä.

Johtajuuden ytimessä -blogissa Tuula Maaranen tarkastelee ihmiskäsityksen merkitystä johtamisessa. Ihmiskäsitys on kuin silmälasit, joiden läpi katsomme toisia. Johtajan ihmiskäsitys ohjaa hänen käytöstään ja suhtautumistaan muihin ihmisiin. Jos johtaja uskoo ihmisen hyvään tahtoon ja kykyyn kasvaa ja kehittyä, hän myös näkee toiset vapaina, itseohjautuvina ihmisinä, Maaranen toteaa kolumnissaan.

Kiire hallintaan -blogissa Miia Huitti pohtii turhia pelkoja, jotka estävät meitä ilmaisemasta omia tarpeitamme. Usein pelkäämme esittää toiselle osapuolelle omia näkemyksiämme tai kieltäytyä jostain, ettemme loukkaisi tai suututtaisi toista. Kuitenkin pidemmän päälle tukahdutetut tunteet ja ajatukset aiheuttavat stressiä, joka haittaa meitä niin fyysisesti kuin mielen tasolla, Huitti sanoo kolumnissaan.

Työelämän psykologiaa -blogissa Satu Pihlaja tarkastelee intuitiota. Intuitiolla tarkoitetaan kokemukseen ja oppimiseen perustuvaa hiljaista, sanatonta tietoa. Intuitiivinen ajattelu tapahtuu tietoisen ajattelun ulkopuolella, eikä lopputulokseen johtava prosessi useinkaan ole selitettävissä toisille. Intuitiota voi kuitenkin harjoitella ja etenkin asiantuntijalle intuitiosta on paljon hyötyä, Pihlaja kertoo kolumnissaan.

Uusille urille -blogissa Riikka Pajunen käsittelee uramuutosta. Uramuutoksen tarve voi nousta pienestäkin tyytymättömyydestä työssä, mutta useimmiten se syntyy suuremmissa elämän taitekohdissa, kuten irtisanomisen, uupumuksen yhteydessä. Uramuutoksen alkuun pääseminen ei ole aina helppoa ja kolumnissaan Pajunen antaakin vinkkejä sen käynnistämiseen.

Vierailija-blogissa kirjoittaa tällä kertaa Taru Tammikallio, joka innostaa uskomaan unelmiin omakohtaisen tarinansa kautta. Epäonnistumisen pelosta huolimatta Tammikallio päätti lähteä toteuttamaan alanvaihtoa varhaiskasvatuksesta media-alalle, eikä ole päivääkään katunut. Kun ei pelkää epäonnistumisia, vaan hyväksyy, että ne kuuluvat elämään, ne eivät enää rajoita tekemisiä, Tammikallio toteaa kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioimme ajankohtaisartikkelin aiheeseen liittyvän Heidi Alamikkelän kirjoittaman Opi sanomaan Ei -kirjan.

Viime sunnuntaina päättyi lehtemme kysely, jossa tiedustelimme, osaatko työssäsi kieltäytyä liian suuresta työkuormasta vai teetkö aina mitä pyydetään, ja miksi. Saimme lähes sata vastausta. Vastaajista noin 60 prosenttia ilmoitti, että osaa kieltäytyä liiasta työstä, kun taas noin 30 prosenttia kertoi, että tekee kaiken ylimääräisenkin. Noin 12 prosenttia ilmoitti osaavansa välillä kieltäytyä, mutta toisiaan myös antavansa periksi pyynnöille. Moni vastaaja kertoi, että uupuminen oli opettanut terveesti itsekkäämmäksi, uuden uupumisen ehkäisemiseksi. Kiltit ja tunnolliset vastaajat taasen kertoivat kieltäytymisen olevan heille erittäin vaikeaa.

Kilpailun palkinnot, kaksi Viisas Elämän kustantamaa ja Harri ja Ilkka Virolaisen kirjoittamaa Onnistunut muutos -kirjaa, voitti Kirsi Paldanius Raahesta ja Kirsi Lehtinen Akaalta. Onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille osallistujille.

Toimituksemme vetäytyy nyt joulutauolle. Kevätkauden ensimmäisen numeron julkaisemme keskiviikkona 8. tammikuuta.

Ihanaa joulunaikaa ja menestystä uudelle vuodelle 2020!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)