TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI SATU PIHLAJA KUVA RIIKKA KANTINKOSKI | 4.12.2019 | KOLLEGA.FI
Järki ja tunteet – vai intuitio?

Toimitko parhaiten järjellä vai intuitiolla? Analysoitko aina tilanteet tarkkaan vai annatko jonkin tuntemuksen johdattaa? Kysymys on harhaanjohtava, koska sekä tietoinen päättely että intuitiivinen prosessointi ovat mukana kaikessa toiminnassamme. Asiantuntija voi opetella käyttämään intuitiotaan älykkäästi, kuten Asta Raami kuvaa kirjassaan Älykäs intuitio.

Erikoispsykologi Satu Pihlaja on työssään perehtynyt aikaansaamisen ja itsensä johtamisen taitoihin.

Tietoisen päättelyn etuna on, että voimme milloin tahansa kohdistaa tarkkavaisuutemme siihen, mitä haluamme tarkastella. Haasteena on kuitenkin sen kapasiteetin rajallisuus. Tietoiseen tarkasteluun mahtuu vain rajallinen määrä sisältöä kerrallaan. Silloin suuri osa tärkeästä informaatiosta voi jäädä huomioimatta. Tietoinen päättely tapahtuu aina viiveellä ja se voi tuntua työläältä.

Silloin kun ratkaistaan monimutkaisia ongelmia, tarvitaan suurta määrää osaamista. Asiantuntijan ei ole edes mahdollista keskittyä samanaikaisesti kaikkeen olennaiseen tietoon, jota tietoiseen päätöksentekoon tarvittaisiin. Toisaalta tietoisessa päättelyprosessissa on helpompaa esittää perusteluja, jolloin muutkin voivat seurata päättelyketjua. Tätä suositaan perinteisesti työpaikoilla. Tietoinen päättely toimii parhaiten niissä tilanteissa, joissa kaikki faktat ovat selvillä – mutta kuinka paljon sellaisia tilanteita todellisuudessa on?

Intuitio on kokemuksen summa

Intuitiolla tarkoitetaan kokemukseen ja oppimiseen perustuvaa hiljaista, sanatonta tietoa. Intuitiivinen ajattelu on välitöntä ja assosiatiivista. Se tapahtuu tietoisen ajattelun ulkopuolella, eikä lopputulokseen johtava prosessi useinkaan ole selitettävissä toisille.

Intuitiivisen päättelyn etuna on, että siinä prosessoidaan useita asioita samanaikaisesti. Intuitio on ylivertainen silloin, kun tietoa päätöksenteon tueksi on liikaa tai tiedossa on paljon puutteita – tai tarvitaan nopeita ratkaisuja. Haasteena on, ettemme useinkaan erota intuitiota esimerkiksi peloista tai mielihaluista ja siksi intuitio on monen mielestä epäluotettavaa. Saadaksemme intuitiosta luotettavan päätöksenteon apuvälineen, meidän täytyy ensin kehittää kykyämme erotella intuitiivista tietoa.

Ratkaisua tehtäessä tulisi siis pystyä erottamaan omat vaikuttimensa. Vaihtoehto voi tuntua hyvältä, koska se on helppo ja tuttu – ja herättää siis miellyttävän tunnekokemuksen – tai koska se noudattaa jotakin mieleemme automatisoitunutta toimintatapaa. Tai sitten ratkaisu perustuu laajaan tietomäärään pohjautuvaan intuitioon.

Mielensisäinen hakukone

Asta Raami on kuvannut intuitioon virittäytymistä kuin oman sisäisen hakukoneen käynnistämiseksi – tosin tämän hakukoneen käyttöä täytyy ensin vähän testailla ja harjoitella. Monet tutkimuksiin osallistuneet ovat kuvanneet, että heillä on mielessään jokin tavoite tai kysymys, johon kaipaavat apua tai vastausta, ja jossakin vaiheessa vastaus tai oivallus tulee mieleen. Esimerkkinä voisi olla tilanne, jossa yrittää epätoivoisesti muistaa jonkin nimen ja sitten kun rentoutuu ja lakkaa yrittämästä, se pulpahtaa mieleen ilman erityisiä ponnisteluja.

Intuitioon virittäytyessä tietoinen mieli toimii apuna intuitiivisen tiedon hakemiseen. Tätä ovat monet Nobel-palkitut tutkijat, taiteilijat ja yritysjohtajatkin harjoitelleet. Haasteena kyvyn opettamiselle on se, että parhaat tavat ovat yksilöllisiä, samoin kuin merkit, joista tunnistaa hyvän intuitiivisen ratkaisun. Monet taitavat intuition käyttäjät ovat tutkimuksissa kuvanneet esimerkiksi tietynlaisia, kullekin yksilöllisiä kehon tuntemuksia tai mielikuvia, jotka ovat heille selkeä merkki hyvästä ideasta.

Asiantuntijan intuitio

Asiantuntijalle on opiskelun ja kokemuksen myötä kertynyt mieleen oman alan tietovaranto, joka tarpeen tullen yhdistyy intuitiivisesti havaintoihin kustakin tilanteesta. Asiantuntija siis yhdistelee huomioita ja tietoa mielessään, vaikka tämän prosessin lopputulos saattaa tuntua siltä, että se pulpahtaisi mieleen kuin itsestään. Intuitiivisen tiedon luonne on sellainen, ettei asiantuntija aina osaa tarkalleen sanoa, mistä syntyi tunne, että näin kannattaisi toimia.

Tietyt visionääriset oivallukset hyödyntävät myös tietoa ja asiantuntemusta, mutta samalla myös ylittävät sen, nähden jotakin sellaista, mitä muut eivät vielä havaitse. Vaikka intuitiota tutkitaan ja kuvataan usein yksilön mielen sisällä tapahtuvana ilmiönä, tapahtuu intuitiivista ongelmanratkaisua myös ryhmissä ja työpaikkojen tiimeissä. Uusien, luovien ideoiden ja ratkaisujen synnyttämisessä intuitio on ylivertainen. Uraauurtavat yritykset, kuten Google, ovatkin luoneet intuitiolle sopivat olosuhteet, joissa vallitsee rento, turvallinen ja itseohjautuva ilmapiiri vailla käskytystä ja hierarkiaa.

Vinkkejä intuition kehittämiseen

1. Hyväksyvä asenne
Suhtaudu mieleesi tuleviin ratkaisuihin hyväksyvästi, sallivasti ja uteliaasti. Intuitiiviset ratkaisut eivät pääse kehittymään, jos sisäinen kriitikkosi torppaa ne liian nopeasti.

2. Rentoutuminen
Jos huomaat, ettei ratkaisua meinaa tietoisesti ponnistelemalla syntyä, pidä tauko. Rentouta mieli esimerkiksi pienellä kävelylenkillä tai meditaatioharjoituksella.

3. Kysymys intuitiolle
Kun pohdit jotakin visaista ongelmaa, muotoile se kysymykseksi itsellesi. Jätä kysymys hautumaan vaikka yön yli luottaen, että sopiva ratkaisu tulee kyllä mieleesi.

4. Kuuntele kehoa
Onko sinulla jokin tuntemus tai merkki, josta tunnistat hyvän idean tai ratkaisun? Merkkejä voit testata testaamalla ratkaisusi toimivuutta.

5. Harjoittele erottelukykyä
Opi tunnistamaan kaavamaiset toimintamallisi ja tyypilliset pelkosi sekä erottamaan kokemukseesi ja osaamiseesi perustuva intuitio niistä.

Satu Pihlaja on erikoispsykologi ja tietokirjailija, joka on toiminut psykologina, psykoterapeuttina ja kouluttajana. Pihlaja on valmentanut yksilöitä, ryhmiä ja organisaatioita toimimaan tavoitteellisesti sekä tehnyt kehittämistyötä verkkopalveluiden parissa. Pihlaja on julkaissut kirjan Aikaansaamisen taika, joka käsittelee aikaansaamisen taitoja. Lue myös Pihlajan aiemmin julkaistut kolumnit Pakko vai valinta ja Tee parempia valintoja. Lisätietoja Pihlajasta löydät osoitteesta https://www.satupihlaja.com/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)