TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 20.11.2019 | KOLLEGA.FI
Pelot onnistumisen esteenä

Oletko rohkea oman elämäsi toteuttaja vai koetko, että elämäsi on jumissa? Monelle uusiin asioihin tarttuminen herättää pelkoa ja onkin paljon helpompaa jäädä tuttuihin kuvioihin kuin astua uuteen. Onnistumiset ovat pelon tuolla puolen. Tarvitaan rohkeutta tehdä asioita, vaikka jännittää tai pelottaa.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Mitä sitten pelkäämme? Yhdelle suurin pelko on epäonnistuminen, toiselle muiden arvostelu, kolmannelle se, että kokee jäävänsä ilman ja jotakuta taasen pelottaa menestyminen.

Useimmiten pelko on oman alitajuntamme tuotosta eikä perustu faktoihin. Pelko on tunne, joka voi lamaannuttaa ja estää meitä ottamasta askeleita kohti onnistumisia. Rohkeutta on tehdä, vaikka hieman pelottaisi. Stressi on pelon liittolainen ja siksi onkin tärkeää osata välttää tilanteita, jotka saavat meidät pois tolaltaan tai herättävät pelon tunteita.

Jotta pelkoihin pääsee käsiksi, on ensin tunnistettava pelkomallinsa. Tasapainon Avaimet -menetelmän mukaan pelkomalleja on yhteensä seitsemän: sabotointi, ahneus, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, marttyyrius, kiiretauti ja itsepäisyys. Yleensä 1-2 näistä iskee meihin, kun olemme paineen alla tai kun pelot ottavat ohjakset. Kun tunnistat pelkomallisi, pystyt myös vaikuttamaan siihen.*

Seitsemän vinkkiä pelkojen voittamiseen

1. Mikä valvottaa sinua yöllä?

Vastaus kertoo, mikä sinua pelottaa. Monesti pelko on pintaa syvemmällä, joten tutkaile mielen maisemaasi ja sitä, mikä estää sinua. Kun tunnistat mistä on kyse, voit helpommin vapautua tästä sokeasta pisteestä.

2. Tiedätkö miksi haluat jotakin?

Kun todella haluat jotakin ja ymmärrät, miksi haluat sitä, voitat helpommin pelkosi ja lähdet liikkeelle, vaikka pelottaisi. Sisäinen motivaatio tukee sinua päätöksessäsi.

3. Kohtaa pelkosi

Miten pääset esimerkiksi korkean paikan pelosta? Mene turvallisessa seurassa korkean talon kattoterassille, maailmanpyörään tai muihin paikkoihin, joissa voit altistaa itseäsi, niin huomaat, että kerta kerralta pelko vähenee. Jos välttelet pelkoa aiheuttavia tilanteita, pelko saa sinusta vahvemman otteen.

4. Hakeudu rohkeiden ihmisten seuraan

Seura tekee kaltaisekseen, joten ole tarkkana, millaisissa piireissä liikut. Kun vietät aikaasi rohkeiden ihmisten seurassa, saat itsekin lisää rohkeutta.

5. Kehity ja kasva

Ihmismieltä tutkinut Stanfordin yliopiston psykologian professori Carole Dweck on nostanut esiin kasvun asenteen (growth mindset). Tällaisen asenteen omaava henkilö on utelias oppimaan ja kokeilemaan. Kun ajattelet, että epäonnistuminen on vain tapa oppia uutta, tunnet vähemmän pelkoa.

6. Ole kiitollinen

Kiitollisuus vahvistaa meitä. Kun mielemme ja sydämemme ovat täynnä kiitollisuutta, on mahdotonta tuntea pelkoa, vihaa tai turhautumista. Pidät pelon loitolla pysähtymällä päivittäin miettimään, mistä olet kiitollinen.

7. Tutustu itseesi

Kun tunnistat omat vahvuutesi ja käytät niitä, ei pelolle jää sijaa. Yksi tapa ymmärtää itseään paremmin on tutustua arkkityyppeihin, joita on seitsemän. Oman arkkityypin tunnistaminen oivalluttaa ja antaa eväitä arkeen, jolloin pelolle jää vähemmän tilaa ottaa ohjakset.**

Miten välttää stressiä?

Pelot ovat vahvasti yhteydessä stressiimme ja juuri sitä vähentämällä voimme pitää pelot loitolla.

Kun haluat välttää stressiä, kysy itseltäsi, onko sinulla stressiä? Jos vastaus on ei, niin hyvä. Jos vastaus on kyllä, tee jatkokysymys: voinko tehdä asialle jotain? Jos vastaat kyllä voin, niin tee tarvittava, jolloin stressiin ei ole aihetta. Mikäli vastaat, ettet voi tehdä mitään, niin silloin on syytä päästää irti, koska et kerran voi asialle mitään. Tällöinkään ei ole syytä stressiin. Käyttämällä tällaista ajatusmallia saat lopulta kaikissa tilanteissa vastauksen, ettei ole aihetta stressiin.

”Kun sinulla on selkeä visio minne haluat päästä, on kaikki muu helpompaa.”
Arnold Schwarzenegger

*) Testaa, mitkä ovat pelkomallisi.
**) Tutustu arkkityyppeihin.
**) Löydä oma arkkityyppisi testin avulla.

Lisätietoa aiheesta löydät lisäksi Carita Nybergin kirjoittamasta e-kirjasta Onnistumisen esteet  https://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löytyy osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Uskalla pyytää apua ja Ovatko naiset parempia johtajia

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)