VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI DAVID RAHMAN KUVA MARJA KASANEN | 6.11.2019 | KOLLEGA.FI
Kymmenen vinkkiä stressin taltuttamiseen

Olet myöhässä työhaastattelusta ja seisot liikenneruuhkassa. Alat huolestua. Negatiiviset ajatukset valtaavat mielesi. Alat stressaantua. Mielesi laukkaa ja käy läpi kaikki kauhuskenaariot, jotka voivat toteutua. Tämä työpaikka olisi sinulle elintärkeä ja alat pelätä, että olet menettänyt tilaisuutesi.

David Rahman on englantilainen mind coach, puhuja ja kirjailija, joka työskentelee maailmanlaajuisesti ja käy usein myös Suomessa valmentamassa ja kouluttamassa.

Edellä kuvattu tilanne on esimerkki stressistä, josta miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kärsivät päivittäin. Stressi vaikuttaa kehoomme aiheuttamalla sydämen tykytystä, hengityksen salpaantumista ja keskittymiskyvyn herpaantumista.

Stressin taltuttamiseen on kuitenkin keinoja. Seuraavassa kymmenen helppoa käytännön vinkkiä, joiden avulla pystyt rauhoittumaan, keskittymään paremmin ja tuntemaan olosi kevyemmäksi kaiken kiireen keskellä.

1. Puhuminen tekee hyvää

Sanotaan, että jaettu ongelma on puolitettu ongelma. Olo paranee, kun voi puhua ongelmastaan luotetun henkilön kanssa. Sellaisen henkilön, joka on luonteeltaan ystävällinen, tuomitsematon ja myönteinen. Henkilön, jolle voit kertoa avoimesti ongelmasi, joka kuuntelee ja antaa tilaa puhua. Puhumattomuus ja asioiden pitäminen sisällään aiheuttavat valtavasti stressiä. Pohdi, kuka voisi olla tällainen henkilö ja järjestä tapaaminen hänen kanssaan.

2. Musiikin taika

Useimmat meistä rakastavat musiikkia, koska se antaa meille energiaa. Musiikilla on valtava vaikutus fiilikseemme. Musiikki voi herättää muistoja tai inspiroida meitä. Tee lista kappaleista, joita rakastat. Valitse suosikkiesi joukosta 20 kohottavaa, energistä ja motivoivaa kappaletta. Niiden kuuntelu nostaa mielialaasi, laskee stressitasojasi ja lisää energiaasi. Kun kuulet lempikappaleesi, piristyt välittömästi!

3. Lähde pois tilanteesta

Joskus paras ratkaisu stressaavassa tilanteessa on yksinkertaisesti lähteä pois tilasta. Samalla poistuu negatiivisen energian alueelta. Eräs asiakkaani kertoi jokin aika sitten valtavasta riidasta, joka hänellä oli ollut poikansa ja aviomiehensä kanssa. Sen sijaan, että hän olisi jatkanut kiistelyä, hän lähti ulos tunnin kävelylle. Kävelylenkin aikana hän rauhoittui ja hänen ajatuksensa selkiytyivät. Kun hän palasi, myös hänen poikansa ja miehensä olivat rauhoittuneet. Stressi ja vihaisuus olivat haihtuneet taivaan tuuliin.

4. Hengitä syvään

Kun olet stressaantunut, hengityksestäsi tulee pinnallista, koska taistele tai pakene -tila aktivoituu. Stressitilassa kannattaa keskeyttää tekemisensä, sulkea silmänsä ja hengittää hitaasti sisään nenän kautta ja rauhallisesti ulos suun kautta. Kun teet tätä parin minuutin ajan, hengityksesi normalisoituu, aivosi saavat enemmän happea ja olosi rauhoittuu.

5. Nauru on paras lääke

Kaikki rakastavat nauramista. Nauru myös tarttuu. Hymyilemme nähdessämme vauvan nauravan tai ollessamme iloisten ystäviemme kanssa. Mikä sen hauskempaa kuin katsoa hassua elokuvaa ystävien kanssa yhdessä nauraen. Nauru vapauttaa endorfiineja aivoissamme, jolloin sosiaalinen yhteenkuuluvuus seurassamme olevien ihmisten kanssa vahvistuu. Monella on tapana katsoa illalla uutisia, vaikka sen sijaan kannattaisi mieluummin katsoa jotain hauskempaa – ja mennä nukkumaan hyvällä tuulella.

6. Nuku riittävästi

Milloin olet viimeksi nukkunut hyvin ja herännyt energisenä ja rentoutuneena? Unen on todettu auttavan mieltämme rentoutumaan ja poistamaan stressiä. Nukkumisen aikana aivot lataavat päivän aikana käsittelemämme tiedon ja tallentaa kaiken hyödyllisen. Usein ideat ja ongelmien ratkaisut syntyvät nukkuessamme, sillä alitajuntamme toimii 24 tuntia vuorokaudessa, eikä koskaan nuku!

7. Keskity oikeisiin asioihin

Keskittyessämme ongelmiin ja asioihin, joille emme voi mitään, stressaannumme. Kun sen sijaan keskitymme mahdollisuuksiin ja ratkaisuihin, saamme takaisin hallinnan tunteen ja rentoudumme. Muista, että et voi hallita sitä, mitä et voi muuttaa, etkä voi muuttaa sitä, mitä et voi hallita. Kun ymmärrämme, että ainoa asia elämässä, jota voimme hallita, on oma itsemme, mielemme vapautuu.

8. Varaa omaa aikaa

Usein porhallamme läpi elämän ilman, että muistamme antaa itsellemme aikaa. Tämä voi aiheuttaa stressiä ja tehdä meidät kiukkuisiksi. Sisällytä viikkorutiineihisi aikaa itsellesi. Käy hieronnassa, lue kirjaa, mene kävelyllä tai kahvittele itseksesi kaikessa rauhassa. Oma aika on arvokasta. Sen ansiosta tunnet itsesi rauhallisemmaksi, selkeämmäksi ja keskittyneemmäksi.

9. Irrottaudu älylaitteista

Olemme koko ajan kiinni älylaitteissamme, jotka lähettävät koukuttavia ilmoituksia pitkin päivää. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa myös stressiä ja ahdistusta. Mitä jos pitäisit pitää tunnin tauon älylaitteista joka päivä. Kokeile jo tänään ja katso mitä tapahtuu…

10. Innostu harrastuksesta

Muistatko mitä harrastit aiemmin intohimoisesti? Haluaisitko harrastaa sitä uudelleen? Kiireinen ja stressaava elämä saa meidät unohtamaan, keitä olemme ja mikä tuo meille iloa. Stressi on ilon vastakohta. Pohdi, mikä olisi sinua innostava ja inspiroiva harrastus, jonka voisit aloittaa kuukauden sisällä!

On hyvä muistaa, että stressi on vain reaktiomme ympärillämme tapahtuviin asioihin. Stressi saa meidät myös unohtamaan asioiden mittasuhteet. Jos muistelemme jotain asiaa, joka aiheutti meille stressiä viisi vuotta sitten, on varsin todennäköistä, että sillä ei enää ole vaikutusta meihin. Kun huomaamme, että meillä on valta hallita ajattelutapaamme, voimme alkaa valita parempia ajatuksia ja voida paremmin.

David Rahman on mind coach, kansainvälinen puhuja, kirjailija ja matkailuseikkailija, joka asuu on Iso-Britanniassa. Rahman työskentelee maailmanlaajuisesti luodakseen hyvää elämää ja hyvää liiketoimintaa asiakkailleen ja käy säännöllisesti Suomessa valmentamassa ja puhumassa. Hän on sertifioitu Mastercoach ja Let It Go -ohjelman luoja. Rahman on myös luonut Blueprint Process®- ja F.I.T. Mind Model®-ohjelmat, joita sekä organisaatiot että yksityishenkilöt käyttävät luodakseen tietoisuutta ja toteuttaakseen muutoksia.

Lisätietoja David Rahmanista löydät osoitteista
www.mind.coach
www.sisu.online
instagram david_rahman
#davidrahman

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)