UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JONNE RÄSÄNEN | 9.10.2019 | KOLLEGA.FI
Luo itsellesi onnellinen työelämä

Kaipaatko muutosta työelämääsi, oletko kenties jonkin uuden edessä? Mitä ajatuksia käsite unelmatyö herättää? Uskotko, että sellainen on sinullekin?

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä löytämään elämäntehtävänsä.

Reittejä omaan unelmatyöhön on monia, ja jokainen käsittää sen omalla tavallaan. Jollekin riittää, että on edes joku työ, toinen haluaa kiinnostavat tehtävät ja kolmas puhuu elämäntehtävästä. Kaikkien ei tarvitse nousta intoa puhkuen sängystä joka päivä ja ideoida mielettömissä flow-virrassa taukoamatta. Jokaiselle löytyy se oma juttu – tai useitakin. Jokaisella meistä on ainutlaatuiset lahjamme tälle maailmalle. Kun tunnistat vahvuutesi ja intohimosi, löydät lahjasi.

Itse löysin oman elämäntehtäväni kymmenen vuotta sitten, sapattivapaalla maailmanympärimatkallani Aasiassa hyvinvointikeskuksessa Montevista-vuorella. Monen vuoden pohdinnan ja hapuilun jälkeen oivalsin sen kirkkaasti: kaikki aiemmin tekemäni asiat ovat tuoneet minut tähän. Siitä hetkestä lähtien olen omassa valmennusyrityksessäni auttanut ihmisiä löytämään omat vahvuutensa, intohimonsa ja oman paikkansa työelämässä.

Sinäkin pystyt luomaan itsellesi onnellisen arjen työssäsi. Seuraavassa vinkkejä siihen.

Viisi vinkkiä onnelliseen työelämään

1. Ole rohkea

Ole täysillä Sinä. Meillä jokaisella on selkeä elämäntehtävämme, työstämme riippumatta: olla oma aito itsensä. Mennä rohkeasti omaa polkua kuunnellen omaa viisasta sydäntään ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan joka tilanteessa. Muilla on mielipiteitä, toiveita ja ideoita. Hyödynnä niistä sinulle parhaat ja kulje määrätietoisesti joka hetki kohti haluamaasi suuntaa.

Ja jos et tiedä suuntaasi, ala havainnoida arjessa kolmen Ii:n periaatetta: Mitkä asiat tuottavat sinulle Iloa, Innostusta ja Inspiraatiota? Listaa asiat, niin pääset kärryille, mihin keskittyä.

POHDI: Mitä tekisit, jos et voisi epäonnistua? Jos kaikki, mitä teet, onnistuisi ja kaikki kannustaisivat sinua unelmassasi ja rahaa ei tarvitsisi miettiä. Listaa kaikki unelmatyösi elementit, jos rajoituksia ei olisi. Missä, mitä, kenen kanssa, miten, miksi? Tee oma unelmatyö-karttasi.

2. Hyödynnä vahvuutesi ja intohimosi

Vahvuus on taito, johon liittyy intohimo. Jokaisella meistä on omat vahvuutemme, osalla ne ovat jo käytössä ja osalla vielä piilossa. (Työ)elämän onnellisuuden salaisuus on valjastaa vahvuutensa arjen käyttöön.

On eri asia haluta jotain ja osata jotain. Tunnista osaamisesi ja se, mitä siitä haluat jatkossa tehdä. Kolme nopeinta tapaa löytää unelmatyö:

  1. Haet tai luot tehtäviä, joita osaat ja joihin sinulla on intohimo.
  2. Haet tai luot tehtäviä, joihin sinulla on vain vähän taitoja, mutta joihin sinulla on intohimo.
  3. Haet tai luot tehtäviä, joita et osaa lainkaan, mutta sinulla on intohimo niitä kohtaan.

POHDI ja TOIMI: Mitä tehdessäsi keskityt niin täydellisesti, että muu maailma katoaa ja saat paljon aikaan? Mikä tuottaa sinulle iloa ja inspiraatiota? Tee oma kiinnostuskarttasi kaikesta, mikä vetää sinua luonnollisesti puoleensa! Kysy myös muilta, mitä vahvuuksia he sinussa näkevät. Näitä tositarinoita voit käyttää työnhaun tilanteissa käytännön tarinoina ja esimerkkeinä, jotka jäävät takuulla rekrytoijan mieleen. Kokoa oma vahvuuskarttasi, johon kirjaat kaikki tähän asti kertyneet lahjasi, vahvuutesi ja osaamisesi.

3. Treenaa työnhakutaitoja

Halusit sitten yrittäjäksi, palkkatyöhön tai jotain siltä väliltä, hyödyt hyvistä työnhaku-, myynti- ja neuvottelutaidoista. Nykyään 80 prosenttia kaikista töistä löytyy piilotyömarkkinoilla, joten käytä 80 prosenttia työnhakuajastasi siihen.

Myös yrittäjälle asiakkaiden tilanteista kiinnostuminen sekä omien vahvuuksien ja intohimojen esiintuomisen taidot ovat tärkeitä menestystekijöitä. Entä miten erotut, jos sinulla ei ole kokemusta haluamastasi uudesta työstä? Tuomalla esiin oman aidon persoonasi, kertomalla intohimostasi kyseistä työtä kohtaan ja kiteyttämällä konkreettiset hyödyt sinun palkkaamisestasi.

POHDI ja TOIMI: Miten esittelet itsesi kiinnostavalle taholle? Tee napakka hissipuhe ja kiteytä siihen asiat, jotka hyödyttävät vastapuolta hänen toimiessaan sinun kanssasi. Pohdi aina ensisijaisesti, mitä lisäarvoa tuot toisille, äläkä sitä, miten sinä hyötyisit heistä.

4. Perusta oma sparrausryhmä

Vertaistuki toimii kaikissa ihmisyyteen ja elämään liittyvissä aiheissa. Meillä on sisäsyntyinen halu auttaa muita ihmisiä. Kun olemme samanlaisessa elämäntilanteessa, oli kyse sitten alanvaihdosta, työnhausta, työelämään palaamisesta tai irtisanomisesta, toisten tuki on äärimmäisen voimallinen työkalu omassa etenemisessä kohti unelmia.

Meillä on myös tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja tuntea kuuluvamme ryhmään. Parhaiten se toteutuu kannustavassa pienryhmässä. Sparrausryhmässä saa treenata läsnäolon taitoa, kuuntelutaitoa, omasta tilanteestaan puhumista, ongelmanratkaisua, luovaa ideointia, käytännön suunnitelmien tekoa ja muiden tsemppaamista. Samalla saa itse apua, arvokkaita kontakteja ja ideoita oman unelmatyönsä löytämiseen. Kun monen eri alan viisaat osaajat pistävät päänsä yhteen, syntyy jotain aivan huikeaa!

POHDI JA TOIMI: Mieti, ketä muita samassa tilanteessa olevia tunnet omassa elämässäsi. Ketkä tutuistasi ovat myös pohtimassa uutta uraa, työpaikan vaihtoa tai alanvaihtoa? Järjestä ensimmäinen vapaamuotoinen tapaaminen ja auttakaa toisianne kohti unelmatyötä. Kysy aina tilaisuuden tullen kiinnostavilta ihmisiltä heidän työstään. Kysy ideoita niiltä, jotka ovat jo siellä, minne itse haluaisit!

5. Ole kiitollinen

Tärkein onnellisuustaito on kiitollisuuden kokeminen siitä, mitä on juuri nyt. Pysähdy tähän hetkeen ja listaa asiat, joista olet kiitollinen. Pysähtyminen ja nauttiminen ovat yhtä tärkeää, kuin uusien unelmien tavoitteleminen. Kiitä itseäsi kaikesta, mitä teet. Ole itsesi paras ystävä. Usko itseesi ja kannusta itseäsi arjessa sanoin ja teoin. Kiitä myös ihmisiä, jotka auttavat sinua. Kiitä kaupan kassaa, bussinkuljettajaa ja toimiston siistijää. Jokainen arvostaa kiitosta ja kannustusta, mutta moni kokee saavansa sitä aivan liian vähän niin itseltään kuin muilta. Ole erilainen ja esimerkkinä muille, niin omakin päiväsi kirkastuu huomattavasti!

POHDI JA TOIMI: Mitä hankalampia tunteita koet, sitä suurempi syy listata kiitollisuuden aiheita joka päivä ylös. Kenties laitat kiitollisuuspäiväkirjan yöpöydälle tai kirjaat kalenteriisi joka päivän kohdalle asian, josta olet sinä päivänä kiitollinen. Yksi tapa on kysyä tätä perheenjäseneltä joka ilta ja samalla kertoa oman päivänsä kohokohta. Näin saat paremmat yöunet ja onnellisuushormonit hyrräävät kehossa, vaikka arki olisi välillä raskastakin.

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä ja Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi -kirjasta, Otava 2019 sekä Montevistan some-kanavista (kts linkit alla).

Riikka Pajunen työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Pajusen voi nähdä livenä TÄYSII2019 -seminaarissa 16.11.2019 Tampereella, jossa hän on puhujana.

Lue myös Pajusen edellinen kolumni Nappaa itsellesi piilötyöpaikka ja hänestä tehty henkilökuva Hyvän elämän etsijä sekä Pajusen kirjasta kirjoitettu kirja-arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Lisätietoja Pajusesta
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/
https://twitter.com/riikkapajunen
https://www.instagram.com/riikkapajunen/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)