HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI ANNIKA HAVASTE KUVA JULIA ALAKULJU | 11.9.2019 | KOLLEGA.FI
Tehokkaalla ruokavaliolla kyytiä tulehdukselle

Matala-asteinen tulehdus sairauksien taustatekijänä on lääketieteen suurimpia oivalluksia. Onneksi meillä on monia helppoja ja käytännöllisiä keinoja estää tulehduksen syntymistä ja siten tukea terveytemme säilymistä.

Annika Havaste on ravintovalmentaja, luennoitsija ja kouluttaja, jota hyvä ruoka, liikunta ja hyvinvointi inspiroivat.

Matala-asteinen tulehdus eroaa tavallisesta tulehduksesta siten, että kuumotusta ja punoitusta ei tunnu, vaan tulehdustila ikään kuin kytee koko kehossa. Tällaisen tulehdustilan voi mitata herkän CRP:n verikokeella. Matala-asteinen tulehdus vaikuttaa länsimaisten kansansairauksien, kuten muistisairauksien, sydäntautien ja diabeteksen taustalla. Sen syntyyn vaikuttaa esimerkiksi ylipaino, vatsaontelorasva, korkea verensokeritaso, suoliston bakteeriston epätasapaino, liiallinen stressi, liikkumattomuus ja unenpuute.

Ravinnon laadulla on myös suuri merkitys matala-asteiseen tulehdukseen. Kesällä ravinnon laatu voi jopa heiketä, vaikka vihanneksia onkin paljon tarjolla. Kesäherkuttelu, johon kuuluu normaalia enemmän grilliruokaa, sokeripitoisia herkkuja ja alkoholia, voi osaltaan vaikuttaa tulehduksen lisääntymiseen. Toisenlainen ravinto tuo kuitenkin helposti nopean avun.

Nykymaailmassa altistumme liiankin helposti stressille ja muille piilevää tulehdusta aiheuttaville tekijöille, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Oikeita valintoja aamusta iltaan

Vaikka ruokavalio olisi jo terveellinen, on syksy mainiota aikaa tehostaa sitä entisestään. Kasvis- ja marjavoittoinen ruokavalio on satokaudella helppo toteuttaa ja saada kesän vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit talteen. Näin peitotaan herkullisella tavalla myös matala-asteinen tulehdustila.

Aamu kannattaa aloittaa aamupalalla, johon kuuluu runsaasti tuoreita marjoja, tilkkanen kylmäpuristettua öljyä ja jonkin verran proteiinia. Smoothie on helppo ja nopea aamiainen, johon voi sujauttaa vaikkapa marjoja, manteleita ja tilkan öljyä. Marjat ja mantelit sopivat myös puuron päälle.

Lounaalla kannattaa satsata ateriaan, joka ei nosta verensokeria liikaa. Verensokerin nousu edistää tulehdustilaa, väsyttää ja lihottaa. Lautaselle voi valita proteiinin lisäksi salaattia, lämpimiä vihanneksia ja öljypohjaista kastiketta tai hummusta. Riisit ja perunat kannattaa jättää kokonaan pois tai syödä niitä vain vähän.

Välipalalla voi tankata tulehdusta peittoavia omega 3-rasvahappoja chiasiemenvanukkaasta ja saksanpähkinöistä.

Illallisella kannattaa nauttia kasvispitoista ruokaa. Oikea ruoka, vaikkapa ruokaisa salaatti, ehkäisee liiallista leivän syömistä. Palkokasvit ovat hyvä vaihtoehto proteiininlähteeksi ja niiden kuidut ruokkivat hyvälaatuisia suolistobakteereita. Tällaisen aterian jälkeen olo on kevyt ja virkeä.

Koska ruokavalio on vain yksi hyvän terveyden osatekijä, kannattaa syksyn tullen kiinnittää huomiota myös riittävään lepoon, palautumiseen ja ulkoiluun – unohtamatta liikuntaa, joka pitää mielen hyvänä ja aineenvaihdunnan kunnossa.

FLT ravintovalmentaja Annika Havaste on valmentanut ryhmiä ja yksityishenkilöitä ravintomuutoksiin yli kymmenen vuoden ajan. Hän on erikoistunut terveyden ja suoliston hoitoon luonnollisin keinoin. Havaste on äskettäin julkaissut kirjan Suolistoa hoitamalla superaivot (Viisas Elämä, 2019) ja uudistetun painoksen aiemmin julkaistusta kirjasta  Tasapainodietti (Viisas Elämä). Lisätietoja Havasteesta löydät osoitteessa http://www.annikahavaste.fi/. Lue myös Havasteen edellinen juttu Rennolla otteella kesää kohti.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)