HYVÄSSÄ SEURASSA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT MARJO KOIVUMÄKI SUSANNA HOVI | 25.9.2019 | KOLLEGA.FI
Arvot selkäytimessä

Perheyhtiö Haltonilla on pitkät perinteet työhyvinvoinnin vaalimisessa. Tänä vuonna 50 vuotta täyttäneessä yrityksessä on aina sallittu uuden kokeilu – sekä virheetkin – ja henkilöstön sitoutuminen onkin aivan omaa luokkaansa.

Tarja Takki-Halttunen on Halton konsernin hallituksen varapuheenjohtaja ja yksi yhtiön omistajista.

Haltonin perheyrityksessä työntekijöitä on töissä jo toisessa polvessa. Sisäilmaratkaisuja kiinteistöihin, suurkeittiöihin ja ravintoloihin sekä laivanrakennusalalle ja energiatuotantoon toimittavassa Halton Groupissa on vallinnut avoin ja rehellinen ilmapiiri aina sen perustamisesta vuodesta 1969 lähtien.

– Tarina kertoo, että kun Kausalan tehtaan alkuaikoina joku oli mokaillut pahemman kerran ja mennyt paniikissa tunnustamaan tekonsa yhtiön perustajalle ja silloiselle toimitusjohtajalle Seppo Halttuselle, tämä oli vain todennut, että ”rapatessa roiskuu”, Halton konsernin hallituksen varapuheenjohtaja Tarja Takki-Halttunen kertoo.

– Ihmiset ovat viihtyneet yrityksessä pitkään. Äskettäin olimme 32 vuotta talossa työskennelleen työntekijän läksiäisissä. Lähtökyselyitä tehdessäni olen saanut palautetta, että työntekijät kokevat olevansa osa perhettä. Haltonilla on aina saanut kokeilla ja toteuttaa asioita, eikä virheitä ole pelätty, henkilöstöjohtaja Anne-Marie Ruohonen sanoo.

Vuosikymmenten kuluessa pienestä suomalaisesta yrityksestä on kasvanut maailmanlaajuinen sisäilmastotekniikan yritys, joka toimii 37 maassa ja jossa on 1 600 työntekijää. Hyvä henki on kasvusta huolimatta pystytty säilyttämään.

– Olemme aina pyrkineet rajoittamaan yksikön koon korkeintaan sataan henkeen, sillä silloin kaikki tuntevat toisensa ja ihmiset kokevat, että tämä on meidän jengi, Tarja Takki-Halttunen sanoo.

– Poikkeuksen tästä tekee Kausalan tehdas, jossa on yli 250 työntekijää, mutta se on jo vanhastaan tiivis yhteisö, jossa ihmiset tuntevat toisensa, Anne-Marie Ruohonen lisää.

Ihmisläheistä johtamista

Tarja Takki-Halttunen on yhdessä miehensä, hallituksen puheenjohtaja Mika Halttusen kanssa Haltonin omistajia ja pariskunta on työskennellyt yrityksessä yhdessä jo yli 25 vuotta. Intohimo sisäilmabisnekseen on yhteinen ja se näkyy toiminnassa.

– Olemme molemmat LVI-alan diplomi-insinöörejä ja kurssikavereita Teknillisen korkeakoulun opiskeluajoilta. Mika tosin on kasvanut yritykseen kiinni, sillä hänen isänsä perusti Haltonin, kun Mika oli 9-vuotias. Itse tulin mukaan paljon myöhemmin, Tarja Takki-Halttunen kertoo.

Takki-Halttunen muistelee, kuinka hänen omat johtamistaitonsa kehittyivät hänen työskennellessään pitkään edellisen toimitusjohtajan Heikki Rinteen alaisuudessa.

– Rinne painotti ihmisjohtamista ja käskytyksen unohtamista. Hän halusi kasvattaa uutta johtajasukupolvea siten, että asioita mietitään yhdessä, eikä niin, että annetaan valmiita ohjeita. Se opetti minulle palvelevaa johtamista, Takki-Halttunen sanoo.

Jo perustajan Seppo Halttusen ajatuksena oli, että valtaa ja vastuuta valutetaan mahdollisimman alas organisaatiossa ja mahdollisimman lähelle asiakasta, koska siellä ymmärretään, miten pitää toimia.

– Tämä on yksi syy, miksi Haltonilla on paljon lokaaleja yksilöitä. Päätökset tehdään niissä, Tarja Takki-Halttunen sanoo.

Arvot näkyvät arjessa

Haltonin yrityskulttuurin peruskivenä on viisi arvoa:

  • Asiakaskeskeisyys
  • Luottamus ja etiikka
  • Tiimityö
  • Jatkuva oppiminen
  • Positiivinen asenne

– Asiakas on aina ollut keskiössä koko yrityksen historian. Seppo Halttunen sanoi aina, että ”asiakas on kuningas”. Tämä ajattelutapa on meillä vallitseva. Asiakkaan pitää olla koko ajan tutkassa, Tarja Takki-Halttunen painottaa.

Eettinen ja reilu toiminta ovat Haltonilla luottamuksen perusta. Kaikilta vaaditaan eettisten normien mukaista käytöstä. Yleissääntönä pidetään sitä, että jokainen kohtelee muita samoin kuin toivoo muiden kohtelevan itseään.

Anne-Marie Ruohonen toimii Haltonin henkilöstöjohtajana.

– Arvoissamme sanotaan, että ”Jos se ei ole oikein, älä tee sitä. Jos se ei ole totta, älä sano sitä.” Luottamuksen rakentaminen kestää vuosia, mutta sen voi menettää hetkessä, Takki-Halttunen toteaa.

Tiimityö on talossa tärkeää, sillä asiakkaita halutaan auttaa omista organisaatiorajoista riippumatta. Vaikka Halton Group koostuu monista eri yksiöistä, asiakkaalle näyttäydytään aina yhtenä yrityksenä.

– Tiimityö on yrityksellemme elintärkeää, emmekä voisi toimia muulla tapaa. Se on menestyksemme perusta, Anne-Marie Ruohonen sanoo.

Jatkuva oppiminen on nostettu arvoihin, sillä maailma muuttuu vauhdilla ja osaaminen vanhenee nopeasti.

– Jokainen on vastuussa yhtiön kehittämisestä paremmaksi. Sen vuoksi jokainen on myös velvollinen kehittämään osaamistaan, Ruohonen muistuttaa.

Positiivinen asenne on arvoista viimeinen, mutta painoarvoltaan merkittävä. Jokaisen edellytetään olevan vastuussa Haltonin kehittämisestä paremmaksi työpaikaksi.

– On paljon mukavampaa tehdä töitä oma-aloitteisten, ratkaisukeskeisten ja positiivisten työkavereiden kanssa kuin negatiivisessa ilmapiirissä, Ruohonen toteaa.

Palkitsemisella osoitetaan arvostusta

Haltonilla henkilöstöä palkitaan monin eri tavoin. Tärkein arvostuksen osoitus on Halton-mitali, jota on jaettu yrityksessä yli 30 vuotta. Työntekijät arvostavat mitaleita.

– Halton-mitalin saajan pitää olla työssään ansioitunut ja osoittaa sitoumustaan ja osaamistaan vuosien työllä. Mitalin tarkoitus on osoittaa arvostusta henkilölle, Takki-Halttunen kertoo.

Iittiläistaiteilija Osmi Nyströmin on suunnitellut Halton-mitalin, jota jaetaan pitkään talossa työskennelleille ja ansioituneille henkilöille.

Tunnustukseen kuuluu 3 000 euron rahasumma. Ensimmäinen mitali jaettiin vuonna 1986 ja vuosien varrella niitä on myönnetty 171 kappaletta.

– Toinen tunnustuksen muoto, joka otettiin käyttöön vuonna 1988 ja joka voidaan antaa tuoreemmallekin ansioituneelle työntekijälle, on Halton Diplomi. Sen voi saada esimerkiksi onnistuneesta projektista, Takki-Halttunen jatkaa.

Diplomin arvo on 1 500 euroa ja se on jaettu usein tiimeille. Siksi palkittuja on ollut viime vuosina laaja joukko, parikymmentä ihmistä vuodessa.

Kolmas ja uusin palkintotyyppi on Presidential Award, joka myönnetään esimerkiksi hyvästä toiminnasta ja suorituksista tiimin jäsenenä. Sen arvo on 750 euroa.

– Näiden lisäksi palkitsemme pyöreistä työvuosista Keskuskauppakamarin kunniakirjalla. Kun vuosia tulee täyteen 10, niitä juhlitaan Ruotsin risteilyllä. 20 työvuoden saavuttaneista kootaan matkaseurue, joka käy joko Ranskassa, Saksassa tai Iso-Britanniassa tutustumassa Haltonin sikäläisiin tehtaisiin, Anne-Marie Ruohonen kertoo.

– Ja 30 vuotta työskennelleiden matka suuntautuu joko Kiinaan, USA:aan tai Malesiaan, jolloin matkaan kuuluu tutustuminen Haltonin paikallisiin yksiköihin, Takki-Halttunen lisää.

Tunnustukset jaetaan kerran vuodessa yhteisessä juhlatilaisuudessa Kausalan tehtaalla, jossa paikalla ovat palkinnonsaajat puolisoineen sekä yrityksen ylin johto ja palkittujen esimiehet.

Työhyvinvointia kaikille

Haltonilla on myös perinteisiä tapoja tukea työntekijöiden hyvinvointia. Yritys tarjoaa henkilöstölle lounasedun lisäksi virkistysedun, jota voi käyttää joko liikuntaharrastukseen tai kulttuuriin.

– Järjestämme myös erilaisia tilaisuuksia henkilökunnalle. Vähän aikaa sitten meillä oli Kausalassa henkilökuntapäivä, johon oli Lahden hiihtoseuran avustuksella sisällytetty kilpailuja ja mahdollisuus kokeilla erilaisia urheilulajeja, Anne-Marie Ruohonen kertoo.

Yhtiöllä on lisäksi kaksi mökkiä, joita henkilökunta voi käyttää virkistystoimintaan. Mökit ovat olleet ahkerassa käytössä. Yksi pienempi, mutta myös hyvin suosittu etu on hieronta, jota saa hyödyntää työaikana. Hieroja käy talossa joka toinen viikko.

– Hierontaa on sekä Helsingissä, Kausalassa että Lahdessa. Osan maksusta suorittaa työntekijä itse ja loput maksaa yritys, Ruohonen kertoo.

Halton on yrityksenä uudessa vaiheessa. Yhtiön uusi strategia, vuoteen 2025 asti ulottuva Missio 500, on juuri luotu.

– Tavoitteenamme on yli kaksinkertaistaa liikevaihtomme 500 miljoonan euroon vuoteen 2025 mennessä, mikä tarkoittaa myös useiden satojen ihmisten rekrytointia maailmanlaajuisesti. Tärkeänä tavoitteena on säilyttää talon hyvä henki myös tässä mittakaavassa, Tarja Takki-Halttunen toteaa.

 

Faktaa organisaatiosta

Halton Group on maailman johtava sisäilmastoratkaisujen toimittaja. Yhtiön missiona on hyvinvoinnin mahdollistaminen tekemällä tuotteita, järjestelmiä ja palveluita, joiden avulla tuotetaan laadukkaita sisäympäristöjä julkisiin ja kaupallisiin kiinteistöihin, terveydenhuoltoon ja laboratorioihin, ammattikeittiöihin ja ravintoloihin sekä laivoihin ja energiantuotantoympäristöihin.

Halton-konsernin palveluksessa työskentelee 1 600 henkeä 37 maassa. Yhtiöllä on tuotantoyksiköitä Suomen lisäksi Ranskassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kiinassa, Malesiassa ja Brasiliassa sekä lisenssivalmistusta Etelä-Afrikassa, Meksikossa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Lisätietoja Haltonista osoitteessa https://halton.com/fi_FI

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)