COACHING

Mainos
TEKSTI NIKO LEPPÄNEN KUVA MIKKO KAUPPINEN | 25.9.2019 | KOLLEGA.FI
Älä yritä olla tunnollinen tai ahkera

Työelämässä vallitsee tätä nykyä mielenkiintoinen paradoksi: Meitä kannustetaan olemaan oma itsemme ja ilmentämään omia arvojamme ja samaan aikaan meille tuputetaan erilaisia nykyajan tehokkaan työntekijän mielikuvia, joita meidän pitäisi niin työntekijänä kuin esimiehenä ilmentää. Näihin mielikuviin liittyvät esimerkiksi ahkeruus, tunnollisuus, avuliaisuus, uskottavuus tai yhteistyökykyisyys.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, keynote-puhuja ja tietokirjailija, joka on perehtynyt syvällisesti itseluottamukseen.

Ne mielikuvat, jotka omimme, muuttuvat minäkuviksi. Minäkuvien summaa taas voimme kutsua super-minäksi. Se on mielikuva, jonka kaltaiseksi haluamme tulla ja jollaisena haluamme muiden ihmisten meidät näkevän. Käytännössä jokaisella on oma listansa luonteenpiirteistä ja ominaisuuksista, joista super-minä rakentuu.

Pysähdymme kuitenkin harvoin pohtimaan, mitä seurauksia näiden minäkuvien kautta toimimisella ja elämisellä on kokemukseemme. Käsittelen seuraavassa tätä ilmiötä tarkemmin osoittaakseni, miksi positiivisetkin minäkuvat ovat taakkoja, jotka luovat vain turhaa painetta ja stressiä.

Minäkuvat riesana

Yritys elää minäkuvien kautta luo aina omat haasteensa. Jos esimerkiksi koen vahvuuteni olevan ahkeruus ja tunnollisuus työssä, haluan luonnollisesti elää tämän mielikuvan mukaisesti. Saatan jopa yrittää vahvistaa kyseistä mielikuvaa muiden silmissä tuomalla tätä piirrettä esille sanoilla tai teoilla.

Kenenkään meistä ei kuitenkaan tee mieli olla alinomaa ahkera ja avulias. On hetkiä, jolloin haluaa vain tehdä välttämättömän minimin ja lähteä kotiin. Tällöin joudunkin puskemaan mentaalisesti itseäni tekemään asioita, jotka ovat linjassa super-minäni kanssa. Toisaalta jos taas en mielestäni ole ollut ahkera ja tunnollinen, tunnen tästä syyllisyyttä jälkikäteen. Molemmat, sekä puskeminen että syyllisyys, luovat mentaalista stressiä.

Lisäksi päädyn helposti tekemään liikaa, sillä muut voivat käyttää hyväksi yritystäni toimia jonkin mielikuvan mukaisesti. Minun voi olla esimerkiksi hyvin vaikea kieltäytyä toisten pyynnöistä. Jos kieltäydyn niistä, toiset voivat vedota minäkuvaani sanomalla esimerkiksi tyyliin ”ai, minä luulin, että sinä aina olet valmis auttamaan”. Silloin joudun ristiriitaan sen suhteen, mitä koen että minun pitäisi tehdä ja mitä oikeasti haluaisin tehdä. Ristiriitatilanteessa olen pakotettu valitsemaan super-minäni mukaisen toiminnon, jotta en koe epäonnistuvani.

Kun yritämme noudattaa super-minän käytösmallia, emme ole enää luontainen oma itsemme, vaan enemmänkin ohjelmoitu robotti. Tästä seuraa, että emme enää kuuntele sisäistä viisauttamme, ja sen teemme hyvinvointimme kustannuksella.

Luota sisäiseen viisauteesi

Miten sen sijaan toimii ihminen, joka ei suodata toimintaansa erilaisten minäkuvien läpi? Tällainen henkilö vastaa elämään sellaisena, kuin hän sen kunakin hetkenä näkee. Toisin sanoen hän toimii sen mukaan, mikä tuntuu oikealta missäkin tilanteessa ja kontekstissa. Hän ei elä valmiin super-minän koodiston kautta, vaan antaa itselleen luvan olla spontaani ja tehdä asioita eri tavalla. Hän on avoin sisäiselle viisaudelleen ja luottaa siihen, että oikea tapa toimia voi löytyä vain tässä hetkessä.

Voimmekin sanoa, että positiiviset minäkuvat ovat meidän akilleen kantapäämme, koska ne luovat paineen elää kuvan veroisesti eli näyttää ulospäin tietynlaiselta, sen sijaan, että eläisimme tähän hetkeen vastaten. Kun emme suodata päätöksiämme tai käyttäytymistämme minäkuvien kautta, voimme olla ahkeria ja tunnollisia tilanteen sitä vaatiessa tai kieltäytyä olemasta, jos se tietyssä kontekstissa on järkevä tapa toimia.

Ole enemmän sitä, mitä jo olet

Yrittäessämme elää kuvitteellisen super-minämme mukaan, käännämme samalla selkämme sille, mitä jo olemme. Meissä kaikissa on luonnostaan jotain kaunista ja hyvää. Ne luonteenpiirteet ja ominaisuudet, joita ihailemme ja rakastamme toisissa ihmisissä ovat usein sellaisia, joita he eivät itse edes ymmärrä omaavansa. Samoin on omalla kohdallamme. Jos kysymme läheisiltä ystäviltämme parhaita puoliamme, yllätymme usein vastauksista, koska ne eivät vastaa niitä mielikuvia, joita meille on itsestämme.

Tämä johtuu siitä, että nostamme itsestämme usein esiin sellaisia piirteitä, joita haluamme heijastaa ulospäin, sen sijaan, että huomioisimme niitä piirteitä, joita heijastamme luontaisesti ulospäin ilman minkäänlaista vaivannäköä. Nämä piirteet, jotka eivät vaadi työstämistä, ovat osa todellista minäämme ja siten todellisia vahvuuksiamme. Vastaavasti ne piirteet, joita haluamme muiden meissä näkevän, ovat taakkoja ja synnyttävät vain turhaa painetta ja stressiä.

Paradoksi on siinä, että käytämme paljon aikaa ja energiaa näihin taakkoihin yrittäessämme kehittyä super-minäksi sen sijaan, että panostaisimme luontaisiin vahvuuksiimme. Siinä missä ensimmäiseen panostaminen vaatii ponnisteluja ja kuluttaa, jälkimmäinen on täysin vaivatonta. Riittää, että olet sitä mitä olet ja päästät irti tarpeesta olla muuta kuin mitä olet.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, tietokirjailija ja keynote-puhuja. Hän on ensimmäisiä suomalaisia, joka on opiskellut kolmen prinsiipin ymmärrystä ihmismielen toiminnasta ja mentaalisesta suorituskyvystä. Niko on kirjoittanut yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa kirjan Itseluottamus – kestomenestys mielessä, Viisas Elämä 2017.

Lue myös Niko Leppäsen aiemmat kolumnit Miten tulla immuuniksi negatiivisuudelle ja Lopeta vastustus ja vapaudu stressistä. Lisätietoja Niko ja Makke Leppäsestä löydät https://www.itseluottamus.com/-sivustosta ja facebook-sivulta https://www.facebook.com/itseluottamuscom/?fref=ts ja Nikosta osoitteesta niko@itseluottamus.com.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)