PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 14.8.2019 | KOLLEGA.FI
Valintojen vaikutuksista

Joka päivä teemme valintoja, pieniä tai suuria. Useimmat valintamme koskevat päivittäistä elämää kuten mitä puemme päälle, mitä syömme aamiaiseksi tai mihin työhön ensiksi tartumme. Siinä huomaamatta valitsemme myös helposti mielialan, jolla teemme asioita. Velvollisuuksia yleensä teemme vastahakoisella asenteella kun taas mukavat asiat sujuvat kepeästi.

Itse olen huomannut, miten helposti valitsen velvollisuuksia hauskuuden sijaan. Tunnollinen kun olen, haluan saada asiat ensin kuntoon, jotta sitten voin nauttia – mutta yleensä aika ei koskaan riitä hauskuuteen asti, kun velvollisuuksien tekoon on mennyt niin paljon aikaa. Tähän havahduin äskettäin, kun huomasin olevani väsynyt, vaikka lomasta oli kulunut vasta muutama viikko. Ymmärsin, että oli valinnan paikka oman hyvinvoinnin – ja hauskuuden – lisäämiseksi. Rakastan kepeitä elokuvia ja sarjoja, jotka vievät ajatukset pois työstä, ja olenkin nyt ottanut ohjelmaani katsoa niitä arki-iltaisin (kun yleensä olen sallinut niitä itselleni vain viikonloppuisin). On paljon mukavampi pohtia, kuinka suosikkisarjani henkilö selviää pulmistaan kuin aina vain miettiä omia työmurheitaan. Näinkin pienellä asialla on suuri merkitys mielelle. Ajatuksien tuulettaminen on tärkeää, sillä elämä ei saa olla liian vakavaa!

Valintojen tekemisestä puhuu myös Satu Pihlaja Työelämän psykologiaa -blogissa. Suurin alikäytetty resurssimme on vaikutusvalta siihen, mitä teemme juuri nyt. Tätä valtaa jätämme käyttämättä kiireeseen vedoten. Esimerkiksi asiantuntijatyössä voimme milloin tahansa pitää parin minuutin hengähdystauon. Vapaa-ajallakin jätämme helposti oma mieluisat projektit pakollisten tekemisten varjoon, vaikka voisimme valita toisin, Pihlaja toteaa kolumnissaan.

Coaching-blogissa Niko Leppänen pohtii negatiivisuuden vaikutusta. Työelämässä joudumme kohtaamaan olosuhteiden pakosta myös negatiivisia ihmisiä. Paitsi että kyse ei ole negatiivisista ihmisistä, vaan siitä, että negatiivisuus on heijastus kohtaamamme ihmisen mielentilasta. Tämän ymmärtäminen on tärkeää, sillä toisen ihmisen mielentilan näkeminen on avain myötätuntoon, joka antaa immuniteetin negatiivisuutta vastaan, Leppänen sanoo kolumnissaan.

Kiire hallintaan -blogissa Miia Huitti käsittelee kiireen tunnetta. Nykypäivänä on ymmärretty taukojen ja palautumisen merkitys sekä käytännön keinojen oppiminen kuormituksen säätelyyn. Monille kiireen tunne on silti arkipäivää ja yksi merkittävistä stressin lähteistä, Huitti toteaa. Kolumnissaan Huitti antaa toimivia käytännön vinkkejä rauhoittumiseen.

Uusille urille -blogissa aloittaa uusi kolumnistimme Riikka Pajunen aiheenaan piilotyöpaikat. Suurin osa työmahdollisuuksista löytyy nykyään piilotyömarkkinoilta. Itseä kiinnostavia organisaatioita kannattaakin tutkia, sillä usein edes työnantaja itse ei tiedä työpaikan olevan olemassa yrityksessään, ennen kuin oikea tyyppi ilmaantuu paikalle, Pajunen sanoo. Kolumnissaan Pajunen antaa täsmävinkit piilotyönhakuun.

Vierailija-blogissa kirjoittaa tällä kertaa Riitta Supperi, joka kertoo taiteen hyödyntämisestä työelämässä. Taiteen avulla voi käsitellä mitä tahansa liike-elämän osa-aluetta, mutta sen käyttö yrityksissä on vielä vähäistä, koska taidetta ei osata edes ajatella osana kehitystyötä. Menestyäkseen työyhteisö tarvitsee muun muassa luottamusta, luovuutta ja leikkimieltä, joiden herättämiseen taiteelliset menetelmät ovat oivallisia, Supperi sanoo kolumnissaan.

Seuraava numero julkaistaan kahden viikon kuluttua keskiviikkona 28. elokuuta.

Kepeää työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)