TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 1.8.2019 | KOLLEGA.FI
Ovatko naiset parempia johtajia?

Luin äskettäin mielenkiintoisen artikkelin johtajuudesta. Harvard Business Review -lehdessä esitellyn tuoreen tutkimuksen mukaan naiset ovat erinomaisia johtajia.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Tutkimuksessa mitattiin useita tärkeitä johtajan osa-alueita ja naiset saivat miehiä paremmat arvosanat muun muassa aloitteellisuudesta, kestokyvystä, itsensä kehittämisestä, tuloshakuisuudesta, rehellisyydestä ja luotettavuudesta. Lisäksi myönteisinä nousivat esille muiden kehittäminen ja motivointi – ja ehkä yllättäen myös rohkeus ja muutoksen johtaminen. Hyvän johtajan ominaisuuksia ovat myös kommunikointi, yhteistyö ja tiimitoiminta sekä ongelmanratkaisu ja nopea päätöksenteko.

Monet liittävät naisjohtajuuteen ”hoivaavia” vahvuuksia kuten ihmissuhdetaidot ja muiden kehittämisen, mutta naisjohtajat ovat lähes kaikissa mitatuissa ominaisuuksissa päteviä myös muissa osa-alueissa. Silti naiset kokevat, että heidän täytyy todistaa kyvykkyytensä päivästä toiseen. Tutkimuksessa tuli esille muun muassa se, että naiset kokevat, että heidän on työskenneltävä kovemmin kuin miehet osoittaakseen olevansa päteviä tai että naisiin kohdistuu jatkuva paine olla tekemättä virheitä ja heidän on jatkuvasti osoitettava oma arvonsa organisaatiolle.

Etenkin nuoret naiset ovat erityisen epävarmoja johtajuuskysymysten suhteen. Tätä selittää osaltaan kokemuksen puute, koska nelikymppisenä tilanne tasoittuu naisten ja miesten välillä. Yllättäen kuusikymppiset miehet kokevat itseluottamuksensa laskevan johtotehtävissä, kun taas naisjohtajat vastaavasti uskovat itseensä enemmän kuin aiemmin. Tämä tulos näkyy myös siinä, että naiset eivät hae johtajan paikkaa, mikäli kokevat etteivät täytä lähes kaikkia tarvittavia pätevyyksiä. Miehet olettavat, että voivat oppia kaiken sen, mitä eivät hallitse, kun taas nainen jättää monesti upean uramahdollisuuden väliin, jos ei usko mahdollisuuksiinsa tulla valituksi.

Oletko itsesi tiellä?

Olen monesti pohtinut miksi me naiset pidämme kynttilää vakan alla. Miksi emme usko omiin mahdollisuuksiimme ja toteuta unelmiamme vaan tyydymme vähempään? Yksi merkittävä vaikutin on itseluottamus – ja se kehittyy parhaiten, kun onnistuu tavoitteissaan ja saa hyvää palautetta. Itsensä aliarviointi on kompastuskivi, joko estää onnistumasta ja tarttumasta uramahdollisuuksiin.

Mieti mitkä ominaisuudet sinulla jo on hallussasi. Jos olet turhan vaatimaton, voit saada objektiivisemman kuvan kysymällä ystäviltäsi tai työkavereiltasi omista vahvuuksistasi. Tunnistatko itsessäsi tutkimuksessa mainittuja johtajan piirteitä? Mitä ominaisuuksia haluat vielä kehittää itsessäsi?

”Kaikista unelmistamme voi tulla totta, jos meillä vain on rohkeutta tavoitella niitä.”
Walt Disney

Lue lisää itseluottamuksesta ja itsensä aliarvioinnista aiemmin julkaistuista kolumneista https://kollega.fi/2018/02/kehita-itseluottamustasi/ ja https://kollega.fi/2014/02/sallinko-itselleni-hyvaa/. Lisätietoa aiheesta myös e-kirjasta Onnistumisen esteet https://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)