COACHING

Mainos
TEKSTI NIKO LEPPÄNEN KUVA ANITA GRØSLAND | 14.8.2019 | KOLLEGA.FI
Miten tulla immuuniksi negatiivisuudelle?

Nykyään kirjoitetaan paljon siitä, miten meidän pitäisi ympäröidä itsemme positiivisilla ja kannustavilla ihmisillä ja välttää negatiivisten ”energiasyöppöjen” seuraa. Ongelma tässä näyttää vain olevan se, että on haastavaa löytää sellaista ympäristöä, jossa emme koskaan kohtaisi negatiivisuutta. Etenkin työmaailmassa meillä ei useinkaan ole varaa valita, keiden seurassa vietämme päiväämme ja siksi altistumme ulkoiselle negatiivisuudelle lähes väistämättä.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, joka on pohtinut paljon itseluottamusta ja kirjoittanut aiheesta kirjan yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa.

Mitä siis voimme tehdä, jos löydämme itsemme energiasyöppöjen keskeltä? Olemmeko väistämättä muiden ihmisten positiivisuuden tai negatiivisuuden armoilla?

Oma vastaukseni jälkimmäiseen on kielteinen ja seuraavassa aionkin perustella, miksi näin on ja miten voimme luoda itsellemme eräänlaisen immuniteetin negatiivisuudelle.

Negatiivisia ihmisiä ei ole

Olemme joka hetki jossakin mielentilassa ja siksi käytöksemme, mukaan lukien sanamme ja eleemme, heijastavat ulospäin jotain tiettyä energiaa. Kommunikaatiomme (sekä verbaalinen että non-verbaalinen) onkin hieman kuin putki, jonka toinen pää tuottaa ulos sanojen ja eleiden muodossa sitä energiaa, jota siihen on toisesta päästä laitettu.

Meillä on kuitenkin tapana ottaa toisen ihmisen sanomiset ja käyttäytyminen heijastuksena siitä, millainen tuo ihminen on luonteeltaan ja persoonaltaan sen sijaan, että ottaisimme sen heijastuksena siitä mielentilasta, jossa kyseinen henkilö juuri sillä hetkellä on. Usein teemmekin yksittäisten kohtaamisten perusteella ihmisistä staattisia olentoja ja leimaamme heitä ”positiivisiksi” tai ”negatiivisiksi” sen sijaan, että näkisimme ihmisten seilaavan eri mielentilojen läpi.

Jos esimerkiksi kuulemme työkaverimme valittavan kovaan ääneen jostakin epäkohdasta tai muiden käytöksestä, se kertoo siitä, että juuri sillä hetkellä kyseinen henkilö on sellaisessa negatiivisessa mielentilassa, joka tuntuu sisäisesti epämiellyttävältä ja joka vääristää hänen ajatteluaan. Jos sama työkaverimme sattuisi olemaan positiivisemmassa mielentilassa, hänellä olisi sisäisesti miellyttävä olla ja hänen ajattelunsa olisi neutraalia ja selkeää. Tällöin hän suhtautuisi täysin eri tavalla olosuhteisiin ja tapahtumiin.

Jokainen tapaamamme ihminen on kohtaamisen hetkellä jossakin sisäisessä mielentilassa. Mielentila määrittää, millaista henkilön ajattelu on. Niin kutsutussa matalassa mielentilassa ajattelu on usein mustavalkoista, kapeakatseista, itsekeskeistä, arvostelevaa ja tuomitsevaa. Vastaavasti korkeassa mielentilassa ajattelumme on neutraalia, laajempaa, empaattista ja luovaa.

Tämä on tärkeä ymmärtää, koska toisen ihmisen mielentilan näkeminen on avain myötätuntoon. Ja myötätunto on mielestäni juuri se henkinen ominaisuus, joka antaa meille immuniteetin negatiivisuutta vastaan.

Myötätunnon suojeleva voima

Kohdatessamme stressaantuneen, ärtyneen tai muuten vain negatiivisen mielentilan, olemme risteyksessä, josta aukeaa kaksi eri polkua. Toinen on provosoituminen ja toinen on myötätunto. Se, kummalle polulle astumme, riippuu siitä, mitä huomioimme tilanteessa.

Jos huomiomme kiinnittyy siihen, miten toinen henkilö sanoo, laskee mielentilamme väistämättä, koska joko olemme yhtä mieltä hänen kanssaan asiasta ja yhdymme hänen negatiivisuuteensa tai olemme erimieltä ja provosoidumme hänen sanoistaan. Molemmissa tapauksissa mielentilamme laskee ja sen myötä ajaudumme negatiivisen energian valtaan. Tällöin ei useinkaan riitä, että lähdemme pois tilanteesta, vaan jälkiseurauksena on usein äänekäs sisäinen puhe, joka kommentoi tilannetta kärkkääseen sävyyn vielä kauan kohtaamisen jälkeen ja sen kautta pidämme itsemme negatiivisessa mielentilassa.

Toisaalta voimme jättää huomioimatta toisen ihmisen sanat ja mielipiteet ja sen sijaan suuntautua kohti niiden alkulähdettä. Kun katsomme pintakerroksen läpi, näemme sen mielentilan, jossa toinen henkilö on ja tunnistamme sen henkisen kärsimyksen, jonka kyseinen mielentila luo. Tällöin tunnemme väistämättä myötätuntoa, joka on hyvin inhimillinen reaktio kohdatessamme kärsivän olennon.

Myötätunnon avulla pysymme itse korkeassa mielentilassa, emmekä mene toisen mukana negatiivisuuteen. Myötätunto onkin eräänlainen lämmin peitto, joka suojelee meitä ulkoiselta viimalta, sillä myötätunto täyttää meidät aina lämmön tunteella. Se auttaa meitä säilyttämään mielenrauhamme ja tervejärkisyytemme myös niiden ihmisten seurassa, jotka huokuvat negatiivista mielentilaa. Tämän lisäksi meidän ei tarvitse kohtaamisen jälkeen palautua henkisesti tilanteesta, koska olemme välttyneet matalan mielentilan kriittisestä sisäisestä puheesta. Voimme jatkaa päiväämme eteenpäin hyvällä fiiliksellä ilman, että kokisimme päivämme olevan pilalla hetkellisen negatiivisuuden puuskan vuoksi.

Parasta myötätunnossa on se, että se on aina saatavilla. Meidän pitää vaan olla valmiita katsomaan riittävän syvälle.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, tietokirjailija ja keynote-puhuja. Hän on ensimmäisiä suomalaisia, joka on opiskellut kolmen prinsiipin ymmärrystä ihmismielen toiminnasta ja mentaalisesta suorituskyvystä. Niko on kirjoittanut yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa kirjan Itseluottamus – kestomenestys mielessä, Viisas Elämä 2017.

Lue myös Niko Leppäsen aiemmat kolumnit Lopeta vastustus ja vapaudu stressistä ja Miten vapautua riittämättömyyden tunteesta. Lisätietoja Niko ja Makke Leppäsestä löydät https://www.itseluottamus.com/-sivustosta ja facebook-sivulta https://www.facebook.com/itseluottamuscom/?fref=ts ja Nikosta osoitteesta niko@itseluottamus.com.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)