HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 12.6.2019 | KOLLEGA.FI
Oodi suomalaiselle luonnolle

Tänä keväänä olen nauttinut suomalaisesta metsästä ja luonnon tuoksuista, äänistä, väreistä ja tunnelmasta erityisen paljon. Ja mikä sen parempaa, sillä metsän hyvinvointivaikutukset ovat tutkitusti kiistattomat. Jo kymmenen minuutin oleilu luonnossa alentaa sykettä ja vähentää sressihormoneja. Mieliala kohenee 20 minuutin oleilulla. Tunnissa tarkkaavaisuus lisääntyy ja kahdessa tunnissa elimistön puolustusmekanismit elpyvät.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Tiedäthän, että jo pelkkä luontokuvien katselu tuo hyvää oloa ja alentaa verenpainetta? Kannattaa siis ladata tietokoneen tai läppärin taustakuvaksi itselle mieluisa luontomaisema ja katsella sitä silloin tällöin kiireen keskellä.

Retkeilemään lähiseudulle

Oma luontoalueiden tuntemukseni on tänä keväänä kasvanut huimasti. Olen saanut työni kautta tutustua Etelä-Suomen luontoalueisiin ja luonnonpuistoihin, joissa en ollut ennen käynyt. Pääkaupunkiseudulla asuvankaan ei tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan. Esimerkiksi Tuusulassa sijaitsevalta Sarvilammilta, Sipoonkorvessa olevalta Byabäckeniltä sekä Järvenpäässä sijaitsevasta Lemmenlaaksosta löytyy upeita maisemia. Hienoja kävely- ja retkeilymaastoja löytyy myös Iso-Melkuttimelta Lopella. Käydessäni näissä paikoissa, koko sielu tuntui uudistuvan ja mieli tasaantuvan ja rauhoittuvan.

Eikä lähteminen vaadi muuta kuin pienen tutkiskelun reiteistä, juomaa, eväät ja termospullollisen kahvia, sopivan vaatetuksen ja kengät – ja sitten menoksi! Patikointi on mukava harrastaa seurassa mutta toisinaan aivan superhienoa yksinkin.

Hortoilusta hyvä harrastus

Toinen luontoasia, johon aktivoiduin tänä keväänä, on hortoilu, eli villiyrttien keräily ja niiden käyttäminen.

Suomen luonto on täynnä superterveellisiä yrttejä, joita juuri nyt kannattaa hyödyntää runsaasti. Muista kuitenkin kerätä vain tuttuja kasveja, joista moni on todella helppo tunnistaa. Jokamiehenoikeudet sallivat niiden keräämisen.

Hyvä resepti on mielestäni paras motivoija villiyrttien keräämiseen. Yhtenä herkullisena esimerkkinä kuusenkerkkälohipiirakka, jota kokeilin äskettäin. (Ohjeen saa pyytämällä minulta.)

Käytän villiyrttejä myös smoothieihin. Aamulla teen usein itselleni smoothien, johon laitan desilitran pieniä nokkosia sellaisenaan (joita ei tarvitse keittää), metsämansikanlehtiä, sileäreunaisia voikukanlehtiä (ei rosoreunaisia, sillä ne ovat todella karvaita) ja vuohenputkea. Sen lisäksi laitan blenderiin banaanin, ripauksen suolaa, sitruunamehua tai limeä, kaksi taatelia ja 2 desilitraa kauramaitoa. Sitten annan koneen sekoittaa kaiken ja nautin.

Villiyrttejä kerätessä kannattaa katsoa, mistä niitä poimii. Ei 50 – 100 metriä lähempää maantiestä eikä alueilta joissa on käytetty torjunta-aineita tai lannoitteita.

Villiyrttien käyttö on superekologista ja ne sisältävät lähtökohtaisesti runsaasti kuituja, vitamiineja, antioksidantteja, hivenaineita, kivennäisaineita sekä hitaita hiilihydraatteja, jotka auttavat pitämään myös verenpaineen, verensokerin ja kilot kurissa. Ne ovat ihanteellista ravintoa aivoille ja ylläpitävät suoliston tasapainoa.

Lähde rohkeasti tutkimusmatkalle villiyrttien maailmaan! Tarjolla on ilmaisia, laadukkaita aineksia ruokavalioosi!

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka on viime vuonna valmistunut luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta http://mixingnuts.fi/. Lue myös Järvelän aikasemmat jutut Kohdatuksi tulemisen tarve ja Sallitaan epätäydellisyys.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)