TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 12.6.2019 | KOLLEGA.FI
Irti suorittamisen kierteestä

Tunnustan heti alkuun, että olen ollut suorittaja pienestä pitäen. Opin ottamaan vastuuta paitsi itsestäni myös neljä vuotta nuoremmasta veljestäni jo pienenä koululaisena. Yksinhuoltajan perheessä oli lähes päivittäin tilanteita, joissa minulta odotettiin ”pikkuäidin roolia”. Koulumenestys oli toinen mittari, se että hoidin asiani hyvin ja siitä tuli siksi tärkeää.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Tämä malli siirtyi myös harrastuksiini ja työhöni, halusin menestyä ja olin valmis tekemään paljon työtä sen eteen. Voitin monta Suomen mestaruutta joukkuelajeissa ja vaadin itseltäni paljon. Aikatauluni olivat nuoruusvuosina hyvin tiukat ja elämä kurinalaista. Kun valitsin opiskelupaikaksi kauppakorkeakoulun, keskityin sielläkin hyviin suorituksiin – ja tein tietysti töitä opiskelun ohella, olinhan oppinut hoitamaan asiani apua tai rahaa pyytämättä.

Seuraavaksi siirsin suorittamisen vielä painokkaammin työelämään. Jo opintojen keskivaiheilla sain vastuullisen, vakituisen työn ja halusin luonnollisesti onnistua siinä niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Tein pitkää päivää ja pyrin aina parhaimpaani. Työpanokseni tunnistettiin ja muutaman vuoden kuluttua minut ylennettiin esimieheksi. Siitä lähtien kannoin kahden ihmisen työkuormaa urheasti, välillä jopa kehuen, kuinka paljon teen töitä. Jo parikymppisenä kuitenkin havahduin siihen, että olin sairastunut vahvuuteen, vaikken vielä osannut sitä niin määritellä. Kehoni antoi signaaleja, että oli muutoksen aika ja siitä alkoi sisäinen heräämiseni. Ihmettelin kuka oikein olen ja minne olen matkalla, ja toteutanko elämässäni omaa vai jonkun muun käsikirjoitusta.

Vain superonnistuminen riittää

Moni saattaa samaistua tähän tarinaan, mutta mitä se kertoo meistä. On hyvin tyypillistä, että vaadimme itseltämme paljon, emmekä osaa iloita tavallisista asioista. Vain superonnistumiset tuntuvat joltain – jos nekään. Uusi haaste on aina kulman takana ja elämä johtaa helposti siihen, että mikään ei tunnu riittävän. Sen lisäksi meistä tulee vakavia suorittajia ja vastuullisia toimijoita, joiden on vaikea pysähtyä nauttimaan edes hetkeksi.

Tuntuuko tutulta? Tunnistatko näitä piirteitä itsessäsi? Kyseessä on kuvaus suorittajasta, työnarkomaanista eli marttyyrista, joka on meidän suomalaisten yleisimpiä ”kansantauteja”. Omakohtaisten kokemusten vuoksi minun on helppo samaistua työyhteisöjen ja yksilöiden tilainteisiin ja olen myös oppinut keinoja, miten tästä tukalasta kierteestä pääsee irti.

Aidot asiat tuovat tasapainoa

Jos huomaat suorittavasi arkeasi voit saada nopeasti avun Tasapainon avaimien teemasta aidot asiat: aito leikki, aito lepo, aito opiskelu ja aito työ. Ne ovat tärkeitä arjen tasapainottajia ja vertauskuvallisesti kuin pöydän neljä jalkaa – jos yksikin puuttuu, ei pöytä ole vakaa.

Aito leikki on pikalääkettä suorittamiseen, sillä se tuo arkeen huumoria ja iloa. Mieti, mikä tuo hymyn huulillesi ja luo kepeyttä päivääsi. Mitä asiaa tehdessäsi tunnet olevasi täysin läsnä – tässä ja nyt. Samalla aito leikki pitää liian tunnollisuuden loitolla ja on mitä mainioin vastavoima marttyyritaudista kärsiville. Aito leikki vahvistaa itsensä ilmaisua, lisää luovuutta ja helpottaa uusiin asioihin tarttumista. Omalla kohdallani koiran kanssa hassuttelu tai huulenheitto hyvän ystävän kanssa tuo iloa arkeeni. Mikä on sinulle aitoa leikkiä?

Lisää iloa elämään

Jos arkesi on yhtä puurtamista ja arjen askareista suoriutumista, mieti mitä voisit tehdä muuttaaksesi tilannetta. Tarvitsetko sparraajan kulkemaan rinnallasi ja antamaan uutta suuntaa vai riittääkö, että tiedostat tilanteen ja teet itse pieniä muutoksia arjessasi.

Vinkkejä iloon:

  • Pysähdy ja kuulostele, mikä tuo sinulle iloa ja sisällytä näitä asioita arkeesi.
  • Löydä itsellesi paikka, jossa koet iloa, vaikkapa kotona tai ulkona luonnossa.
  • Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka saavat sinut hymyilemään.
  • Salli hyvien asioiden tapahtua ja iloitse pienistäkin hyvistä hetkistä.
  • Ota elämä haltuusi ja tee iloiten myös niitä pakollisia arjen askareita. Voisitko esimerkiksi tanssia musiikin tahdissa kun siivoat tai teet ruokaa?

Lue lisää aidosta leikistä aiemmin julkaistusta kolumnista https://kollega.fi/2013/06/lisaa-virtaa-kesaan/

Aidoista asioista löydät tietoa myös e-kirjasta: Itsensä johtaminen https://bookboon.com/fi/itsensa-johtaminen-ebook 

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen kolumnit Miten toteuttaa muutos ja Onko aika vaihtaa työpaikkaa.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)