COACHING

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 29.5.2019 | KOLLEGA.FI
Viisi asiaa, jota ihmiset katuvat elämässään

Kaipaamme ja etsimme jotakin, joka täyttää tyhjiötä sisällämme. Haluamme etelänmatkalle, lomalle, viikonlopun tai vapaapäivän viettoon. Olemme niin automaattisesti odottavassa tilassa, että unohdamme olla läsnä itsellemme ja läheisillemme. Mitä kauemmaksi ja etäisemmäksi joudumme sisimmästämme, sitä ulkopuolisemmaksi tunnemme olomme. Ulkopuolisuuden tunteen voi yrittää häivyttää uppoutumalla someen. Yksi koukuttavimmista asioista somessa onkin tunne kuulua johonkin ja saada hyväksyntää peukkujen muodossa.

Tiina Latikka on ammatticoach, joka haluaa auttaa ihmisiä löytämään oman tarkoituksensa elämässä.

Usein elämme elämäämme muiden ehdoilla ja unohdamme itsemme ja sen, mitä haluamme. Kuolinvuoteella moni asia voi kuitenkin kaduttaa, kuten sairaanhoitaja Bronnie Ware huomasi työskennellessään saattohoitajana. Keskusteluissa potilaitten kanssa nousi esille viisi asiaa, joita ihmiset eniten katuivat.

1. Rohkeus elää omannäköistä elämää

Ensimmäinen viidestä asiasta, jota ihmiset katuvat, on se, ettei heillä ole ollut rohkeutta elää omannäköistä elämää. Toisten toiveiden liiallinen täyttäminen saa kadottamaan oman sisäisen suunnan. Elämässä on tehtävä kompromisseja, mutta oman sisäisen palon kadottaminen johtaa elämän roihun himmenemiseen. Ruuhkavuodet vievät mennessään ja läheisten odotukset ovat inhimillisiä, mutta joskus on syytä laittaa lista uuteen järjestykseen ja yksinkertaisesti sanoa ääneen, mitä toiveita itsellä on. Kukaan ympärilläsi ei murru, vaikka laittaisit itsesi listan kärkeen aika ajoin.

Itselleni tämä on ollut elämäni suurimpia oppeja – oman itsen ja omien tarpeiden arvostaminen. Olen toteuttanut monia unelmia elämässäni, mutta niiden takana on ollut ”väärä” ajuri, joka johti minut kohti uupumista yli kymmenen vuotta sitten. Vaikka rakastin äärettömästi opettamista ja työtäni, kaiken sen takaa löytyi turvattomuutta, pelkoa ja epävarmuutta tulevasta. Ja niiden kohtaamista minun olisi kannattanut harjoitella. En vain tiennyt, miten olisin sitä opetellut.

2. Liiallinen työnteko

Toinen asia, jota ihmiset katuvat on se, etteivät olisi tehneet niin paljon töitä. Nykytekniikka on tuonut helpotusta moneen työelämän asiaan ja antanut lisäaikaa muuhun. Haaste onkin siinä, käytämmekö hyödyksemme tuota teknologian mahdollisuutta. Haasta itsesi ajattelemaan, mitä voit ennemminkin jättää tekemättä kuin tehdä enemmän.

3. Rohkeus ilmaista tunteitaan

Kolmas katumista aiheuttava asia on se, ettei ole ollut rohkeutta ilmaista omia tunteitaan vapaammin. Omien tunteiden ilmaiseminen ei tarkoita, että olisimme arrogantteja ja kylmiä, ja että meillä olisi oikeus sanoa kaikkea, mitä ajattelemme ja tunnemme. Rohkeutta sen sijaan on rakastaa. Rakastaa itseä, muita ja keskeneräisyyttä, koska silloin paljastaa oman sisimpänsä ja herkkyytensä.

Pelko torjutuksi tulemisesta, hylkäämisestä ja yksinjäämisestä saa meidät varovaisiksi elämän edessä. Luottamuksen vahvistaminen on avain – kaikki se, mikä kuuluu, tulee luoksesi vaivattomasti ja pakottamatta. Kysy itseltäsi, mistä pelosta voit irrottaa? Ja sano itsellesi: ”Annan kaikelle hyvälle luvan tulla elämääni.” Olemme kaikki sen arvoisia ja kaikki se hyvä kuuluu meille! Menneisyys ei määrittele meitä, vaan meillä kaikilla on oikeus oppia ja menestyä elämässä.

4. Aika ystävien kanssa

Neljäs asia, jota moni ihminen katuu, on se, ettei ole viettänyt tarpeeksi aikaa ystäviensä kanssa. Tähän ei ole mitään lisättävää. Itse rakastan sydämeni pohjasta kokkaamista ja yhteisiä keskusteluja ystävieni kanssa. Tee treffit vähintään kerran kuussa ystäviesi kanssa. Lähetä kutsu ja tehkää uusia muistoja!

5. Onnellisempi elämä

Viides katumuksen aihe on, että olisi voinut olla onnellisempi elämässään. Suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Mistä sinun onnellisuutesi syntyy? Tämän rinnalla näen yhden vakavan ilmiön, yksinäisyyden. Aivomme kokevat yksinäisyyden kuoleman kysymyksenä. Kun joudumme heimomme ulkopuolelle, emme selviä yksin.

Menetettyäni läheiseni reilu kolme vuotta sitten olen kuvitellut kohdanneeni oman yksinäisyyteni, mutta yhä vain löydän uusia syvyyksiä sisimmästäni. Kohtaamalla kipuni vapautin itseni jostain hyvin vanhasta menneestä – irti päästäminen on tosiaankin prosessi. Katsoin itseäni hyväksyvästi ja hellästi, aivan kuten äiti katsoo omaa lastaan. Vielä suurempi riemu ja ilo alkoi hiipiä tilalle, kun tunsin olevani vapaa menneestä ja nauru alkoi kuplia sisälläni. Jälleen yksi elämän paradoksi – syvyyden kautta korkeuksiin. Tämän kokemuksen jälkeen sisimpääni on laskeutunut entistä syvempi rauha. Se ei tarkoita, että eläisin ilman tavoitteita tai haaveita, vaan elän ilman menneisyyden painolastia. Minua vie eteenpäin uteliaisuus elämästä ja halu kokea vielä monia asioita.

 

Elämän tarkistuslista

  1. Mieti, miltä itsesi näköinen elämä näyttää. Tee vähintään viiden asian lista, jossa jokainen kohta saa sinut hymyilemään. Muistathan, ettei sinun tarvitse välttämättä ostaa mitään ollaksesi onnellinen – katso tarkkaan ympärillesi.
  2. Miten hyödynnät työssäsi teknologiaa? Kuka voisi auttaa sinua asiassa? Nuorten ovat tässä asiassa fiksuja ja näppäriä. Ja antaessasi heidän auttaa, annat heille tilaisuuden loistaa ja kokea itsensä tarpeelliseksi.
  3. Kysy itseltäsi, mistä pelosta voit irrottaa? Älä anna menneisyyden kokemusten määritellä tulevaisuuttasi. Näe kaikki hyvä ympärilläsi ja ota sitä vastaan isolla kauhalla. Luota! Luota! Luota! Anna kaikelle hyvälle lupa tulla elämääsi!
  4. Tapaa ystäviäsi useammin ja naurakaa yhdessä. Nauru on sielun balsamia. Ottakaa muistoksi riemukas yhteinen selfie, joka ilahduttaa myöhemminkin.
  5. Tee päivittäin pieniä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi – aamukävely tai pieni treeni päivän päätteeksi. Toisinaan onnellisuus on niin lähellä, että sitä ei huomaakaan.

Valitse vähintään yksi asia, josta lähdet liikkeelle ja jota lähdet muuttamaan elämässäsi. Pienin askelin pääsee yllättäen kohti entistä täydempää elämää.

Tiina Latikka on ammatticoach ja MindCoach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana lähes kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta www.sillanrakentaja.fi ja www.sisu.online Facebook ja Instagram @tiina.latikka. Lue myös Latikan edellinen kolumnit Astu täyteen voimaasi ja Älä unohda unelmiasi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)