VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 29.5.2019 | KOLLEGA.FI
Tietoinen toimija – älykäs itsensä johtaja    

Vuodenkierrossa kevät on kasvun aikaa, virtaavan veden solinaa, silmuja ja hiirenkorvia. Luonto herää ja kasvuvauhti kiihtyy. Työelämässä se on toinen kvartaali täynnä käynnissä olevia projekteja, aikatauluja ja deadlineja, jotka kaikki tuntuvat loppuvan kesälomiin. Sinne asti pitää itse kunkin jaksaa sinnitellä. Omalla kohdallani tämä tarkoitti aiemmin sitä, että laskin aluksi viikkoja ja sitten päiviä tulevaan lomaan ja se kulutti. Yritin saada mahdollisimman monta asiaa tehdyksi.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Ymmärsin, että toimin kuin automaattiohjauksella, sammutin ”tulipaloja” ja hoidin asioita tehokkaasti eteenpäin. Toimin ylikierroksilla, väsyin liikaan tekemiseen ja voimattomuuden tunteeseen, kun en saanut vietyä niitä itselle tärkeitä asioita eteenpäin. Aika ei vain riittänyt ja stressitasoni nousi. Huomasin nukkuvani huonommin, heräsin yöllä miettimään tekemättömiä töitä. Ja aamulla olin väsynyt.

Asioiden ja tekemisen oikea rytmi

Kun aloin tietoisemmin rytmittää päivän tekemisiäni, arkeen tuli enemmän tilaa. Asetin itselleni tarkkoja kellonaikoja, mihin mennessä halusin saada tietyn tehtävän tehdyksi – ja se toimi. Aika ikään kuin järjestyi tehtävää varten ja usein asia tuli valmiiksi juuri oikeaan aikaan. Pääsin näin eroon asiasta toiseen hyppimisestä ja huomasin, että sain tehdyksi asioita tehokkaammin.

Otin käyttöön kolme kysymystä päivää rytmittämään. Loin itselleni näillä kysymyksillä tietoisen aloituspisteen. Näin opin keskittämään tekemiseni aina siihen asiaan, jota aloin tekemään. Selkeä fokus, ajatusten ja aikomuksen kirkastaminen vaikutti lopputulokseen.

Kolme kysymystä onnistuneeseen työpäivään

Kysymällä oikeita kysymyksiä itseltäsi, saat enemmän aikaan. Määritä ensin tekemiselle selkeä aloituspiste. Näin mahdollistat hyvän yhteistyön tietoisen ja ei-tietoisen ajattelun välille.

 1. Mitä teen nyt?
  • Kohdistan ajatukseni juuri tähän tekemiseen.
   Se tuo tekemiseen selkeän fokuksen.
 2. Mikä on tavoite/tarkoitus?
  • Mikä on se tekemisen kärki? Miksi tai mitä varten teen tätä asiaa?
   Tarkoitus tuo tekemiseen merkityksen ja sisällön.
 3. Millä tunteella teen?
  • Valitse tunne, jota haluat lopputuloksessa ilmentää. Tämä tunne antaa tekemiselle oikean energian. Se voi olla esimerkiksi innostuksen energiaa tai syvää, keskittynyttä läsnäoloa.

Kun aloin kirjoittaa pieneen muistikirjaani kolmen kysymyksen avainkohtia, huomasin hyödyn kertaantuvan. Opin yhtä taitavammin aloittamaan ja samaan asioita valmiiksi ja ”kierrättämään” tunteita. Tekemisen ilo, innostus, tyytyväisyys, kiitollisuus, keskittynyt läsnäolon tila tuottavat erilaisia lopputuloksia.

On ollut hyödyllistä myös palata tehtyihin asioihin. Olen oivaltanut omasta toimintatavastani niitä hyviä asioita, mutta myös kehityskohteita, kuten esimerkiksi asioiden siirtämistä ja kriittisyyttä. Voisiko itselle ja omalle tekemiselle olla vähemmän krittinen ja enemmän sallivampi sekä empaattisempi? Tämä on oma kasvuhaasteeni.

Tietoinen toimijuus on muun muassa kykyä tiedostaa ja tunnistaa omia ajatuksia, tunteita ja taustalla olevia tarpeita. Kun oppii tietostamaan omia ajattelu-, tunne- ja toimintamalleja, voi tehdä valintoja, jotka tukevat omaa hyvinvointia ja merkityksellistä työtä ja tekemistä. Mistä sinä voisit vapautua tai päästä irti?

Viisi avainta tietoiseen toimijuuteen

 1. Kyky pysähtyä ja päästää irti
 2. Kyky tiedostaa omia tunteita ja tarpeita
 3. Kyky kohdata itsensä ja muut ja luoda yhteinen tila
 4. Kyky yhdessäluomiseen ja reflektioon
 5. Kyky erilaisiin tietämisen tapoihin (tiedollinen, intuitiivinen, emotionaalinen, kehollinen, visuaalinen)

Omassa työssäni valmentajana olen oppinut toimimaan tietoisena toimijana vapaudesta, rohkeudesta, ilosta ja yhteisestä luottamuksesta käsin. Olen tehnyt näistä avaimista itselleni toimintakompassin, joka ohjaa tekemistäni.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Yhdessäluomisen otteesta (Co-Creative Process®Inquiry) osoitteessa http://www.cocreativeprocess.org/fi/home/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)