HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI LEENA SIITONEN KUVA AMANDA LEHTOLA | 2.5.2019 | KOLLEGA.FI
Rentoudu ja luota

Joskus yritämme kovasti kontrolloida asioita: itseämme, toisia ihmisiä, elämää. Kun kaikki sujuu suunnitelmiemme mukaan töissä ja kotona, tunnemme olomme rauhalliseksi. Kun homma ei tunnu olevan lainkaan hanskassa, turhaudumme ja hermostumme.

Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka luennoi, kouluttaa, tekee intuitiivisia tulkintoja ja auttaa ihmisiä kohti lempeämpää elämää.

Jos haluaa vähitellen kehittyä yhä paremmaksi rentoutumisen ja elämälle antautumisen jalossa taidossa, tärkeintä on osata luopua salakavalasti esiin pilkahtavasta kontrolloinnin tarpeesta ja turhasta varmistelunhalusta ja hyväksyä elämä sellaisena kuin se on kunakin hetkenä.

Kun yritämme kontrolloida, takerrumme siihen, miten asioiden mielestämme pitäisi sujua. Tiedämme muka parhaiten, miten toisten tulisi toimia, työasioiden järjestyä ja elämän ylipäätään rullata.

Kerta toisensa jälkeen olen kuitenkin saanut huomata, että kun lakkaan yrittämästä pitää kaikkia lankoja käsissäni, huokaisen syvään ja alan yksinkertaisesti luottaa, asiat loksahtavat kohdalleen – usein paljon nerokkaammin kuin olisin koskaan voinut kuvitellakaan. Ihan kuin olisi olemassa jokin minua paljon viisaampi voima, joka tietää vielä paremmin.

Yksi suurimmista haasteistamme on oppia luottamaan. Siinä piilee myös suurin voimamme. Kun ymmärrämme, että asiat järjestyvät aina tavalla tai toisella ja että voimme edetä kohti haluamaamme ilman jatkuvaa säätämistä ja elämän komentelemista matkan varrella, avaudumme ottamaan vastaan kaikkea mahdollista hyvää. Kun lakkaamme sanelemasta maailmankaikkeudelle, miten asiat pitää hoitaa, annamme sille tilaisuuden yllättää meidät iloisesti.

Neljä vinkkiä lempeämpään elämään

Seuraavat neljä vinkkiä lempeämpään elämään auttavat luopumaan kontrolloinnin tarpeesta.

1. Ota hiukan etäisyyttä

Kun asiat tuntuvat jumittavan paikoillaan tai kaatuvat niskaan, on aika pitää tauko. Se on erityisen tärkeää juuri silloin, kun tuntuu, ettei millään ehtisi. Luovuus ei kukoista kiireessä ja paineessa. Ideat vaativat rauhaa ja joutenoloa kypsyäkseen. Jatkuvan tavoitteellisen touhuamisen sijasta tarvitset aikaa rentoutua ja tehdä mitä mieleen juolahtaa: kahvitella, höpötellä, lueskella, leipoa, kävellä metsässä, loikoa riippumatossa, istuskella puistossa, meditoida tai vain olla ja ihmetellä.

Vaikka elämäsi sujuisikin mainiosti juuri nyt, ota tavaksi järjestää itsellesi hetki tuottamatonta luppoaikaa joka päivä ja pysähtyä välillä nauttimaan elämästä. Pieni nautiskelutauko tekee ihmeitä. Se saa sinut muistamaan, että kaikki on oikeastaan ihan hyvin ja elämä sittenkin aika mukavaa. Vapaahetken tai -päivän jälkeen olet levännyt, innostunut ja hyväntuulinen. Usein mieltä vaivanneet ongelmat ovat sitä paitsi ratkenneet kuin itsestään – vain siksi, että jätit ne hetkeksi rauhaan.

2. Lakkaa vertailemasta

Oletko koskaan eksynyt Facebookiin katsomaan, mitä kavereille kuuluu ja päätynyt tuntemaan itsesi parinkymmenen minuutin kuluttua surkeaksi luuseriksi, koska päädyit vertailemaan omaa elämääsi jonkun toisen elämään ja miettimään, että sinunkin pitäisi olla jo paljon pidemmällä, onnellisempi, menestyneempi…

Vertailu imee meistä kaiken ilon, luovuuden ja innostuksen. Vaikka vielä äsken kaikki oli hyvin, äkkiä niin ei olekaan – vaikka mikään ei todellisuudessa ole muuttunut. Yksi parhaista asioista, jonka voi tehdä itsensä hyväksi, onkin lakata vilkuilemasta ympärilleen.

Miksi haluaisit samaa kuin joku toinen? Jokaisella on oma polkunsa ja tehtävänsä, omat vahvuutensa ja haasteensa. Olemme täällä yhdessä tekemässä maailmasta parempaa paikkaa, emme kilpailemassa toistemme kanssa. Anna muiden touhuta omia juttujaan ja keskity sinä omaan elämääsi, omaan juttuusi – siihen, joka tekee juuri sinut onnelliseksi. Sinun elämälläsi on aivan ainutlaatuinen tarkoituksensa. Olet oikealla polulla, koska olet omalla polullasi.

3. Kuuntele kehoasi

Ihmiskeho on ällistyttävän upea kokonaisuus, jota pidämme turhan usein itsestäänselvyytenä. Keho on viisas ja antaa meille jatkuvasti viestejä. Usein emme kuitenkaan kuuntele niitä.

Sen sijaan, että arvostaisimme ja hellisimme kehoamme, yritämme väkisin saada sen sopeutumaan hektiseen aikatauluumme ja kunnianhimoisiin suunnitelmiimme.

Kehon vetoomukset ovat usein hyvin yksinkertaisia: tarvitsemme riittävästi lepoa, terveellistä ravintoa, mukavaa liikuntaa. Mitä rentoutuneempia olemme, sitä avoimempia olemme kehon intuitiivisille viesteille. Kuulostele oloasi. Kukaan ei jaksa koko ajan puskea eteenpäin, välillä täytyy myös rauhoittua.

4. Rentoudu

Hengitä syvään ja luota siihen, että kaikki järjestyy parhain päin, vaikka et vielä tietäisikään, miten se tarkalleen ottaen tapahtuu. Kun lakkaat kontrolloimasta ja antaudut elämänvoiman johdatukselle, kaikki sen vastustamiseen aiemmin käyttämäsi energia jää sinulle itsellesi. Tilalle saat sopusointua ja rakkautta. Sisäiset ristiriitasi ratkeavat, taistelu laantuu ja ilo ja rauha alkavat virrata elämääsi. Jatkuvan säätämisen, ponnistelun ja kontrolloinnin sijaan alat soljua vaivattomasti elämän virrassa. Huh, mikä helpotus!

­

Filosofian maisteri Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka tekee vastaanotollaan voimauttavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa valmennettaviaan ottamaan energiansa ja elämänsä haltuun. Siitonen myös kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa henkisen kasvun aiheista ja on julkaissut vuonna 2017 esikoiskirjansa Lempeän elämän käsikirja säätäjille. Lue myös Siitosen aiemmin julkaistu kolumnit Anna aitoutesi loistaa ja Selviytymisohjeet muutosten pyörteisiin.

Lisätietoja Siitosesta löydät osoitteesta https://www.hyvatvibat.fi/, https:/facebook.com/hyvatvibat/ ja ja www.instagram.com/leenasiitonen_hyvatvibat/

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)