HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI ANNIKA HAVASTE KUVA TIMO TURUNEN | 15.5.2019 | KOLLEGA.FI
Rennolla otteella kesää kohti

Kesällä kaikki on toisin. Erilainen elämänrytmi, mökkeily ja kesäriennot vaikuttavat syömistapoihimme. Joskus ruokavalion laadussa saattaa tapahtua notkahduksia, mutta toisaalta kesä on myös täynnä mahdollisuuksia lisätä lautaselleen tuoreita kasviksia. Keskeistä ruoanlaitossa onkin rento ote.

Annika Havaste on ravintovalmentaja, luennoitsija ja kouluttaja, jota hyvä ruoka, liikunta ja hyvinvointi inspiroivat.

Kesällä on oleellista ladata akkuja ja ottaa rennosti. Näin edistää omaa palautumistaan ja ruokkii luovuuttaan ja terveyttään. Ruokavalio on yksi keino, jonka avulla voi helposti edistää palautumistaan. Kesällä nimittäin ruokavalio helposti repsahtaa epäterveelliseksi, siitäkin huolimatta että tarjolla on paljon tuoreita, kotimaisia kasviksia. Seurauksena on hankalasti karistettavia kiloja ja väsymystä palautumisen ja virkistymisen sijaan. Mutta miten sitten voisi tasapainoilla parhaiten rentouden, nautinnon ja terveellisyyden välillä?

Kultainen keskitie

Ensinnäkin, ruokavalion kanssa ei tarvitse olla mustavalkoinen. Vaikka välillä herkutellaan vähemmän terveellisillä ruoilla, ei se tarkoita, että antaa kokonaan periksi. Jokaiseen päivään voi ujuttaa myös terveellisiä ruokia. Grilliin voi laittaa kalaa, kanaa ja vihanneksia ja varmistaa, etteivät grillattavat ruoat kärvenny mustaksi, jolloin syntyy haitallisia karsinogeenejä. Grilliruuat voi marinoida yrttipitoisilla marinadeilla, joiden antioksidantit vähentävät haitallisten aineiden muodostumista.

Ruoan oheen voi aina valmistaa monipuolisen, kauden kasviksia sisältävän salaatin. Tämä keventää ateriaa ja täyttää vatsaa niin, että raskaita ruokia tulee syötyä vähemmän. Jälkiruokiin voi lisätä marjoja. Ne tasaavat verensokerin nousua ja tuovan mukanaan aimo annoksen vitamiineja ja antioksidantteja solujen suojaksi.

Juomiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lämpimällä ilmalla tekee mieli raikasta juotavaa, mutta monet juomat ovat varsin sokeri- tai makeutusainepitoisia. Myös alkoholijuomat ovat sokeria elimistölle – minkä lisäksi ne rasittavat maksaa ja heikentävät unta. Ylimääräinen sokeriannos päivittäin nostaa painoa ja verensokeria nopeasti, sekä aikaansaa suomalaisilla yleistä rasvamaksaa. Makeutusaineiden on todettu muuttavan suoliston mikrobikantaa ja sitä kautta altistavan insuliiniresistenssille eli kakkostyypin diabeteksen esiasteelle. Juomana kannattaakin käyttää vettä, jossa on seassa makua antamassa esimerkiksi mansikoita tai kurkkua. Makeuttamattomat, poreilevat vedet käyvät myös kohtuumäärissä janojuomaksi.

Puhdistava ruokavalio virkistää

Viikon mittainen puhdistava ruokavalio on hyvä ajatus vaikkapa ennen loman päättymistä. Puhdistus- eli detox-kuurin voi toteuttaa monin tavoin. Erilaisia puhdistuskuureja on jo ammoisista ajoista käytetty terveyden edistämiseen. Yhteistä niille on ulkoilu ja rentoutuminen sekä alkoholin, valvomisen ja stressin välttäminen.

Puhdistavan ruokavalion voi toteuttaa kevyellä tavalla pelkästään karsimalla sokerin, alkoholin sekä enimmän osan eläinkunnan tuotteista ja syömällä sen sijaan runsaammin kasviksia ja kasvikunnan proteiininlähteitä. Lihaa voi myös korvata kalalla ja leivän sijaan voi nautiskella vaikkapa smoothien ja pähkinöitä.

Varsinainen detox-ruokavalio menee hieman pidemmälle ja siinä energiamäärää selkeästi rajoitetaan. Ruokavaliota kevennetään aluksi parin päivän ajan asteittain ja ensimmäisenä poistetaan nautintoaineet, kahvi mukaan lukien. Seuraavaksi ruokavaliosta poistetaan eläinkunnan tuotteet ja lisätään kasvisruokaa. Sen jälkeen voi siirtyä muutamaksi päiväksi selvästi kevennetylle ruokavaliolle, jossa jätetään pois myös viljat.

Detox-päivän aamu alkaa itse tehdyn smoothien tai tuorepuristetun vihannesmehun juomisella. Esimerkiksi valmiista jauheesta tehtyä vihermehua voi juoda pitkin päivää, samoin luomulaatuista yrttiteetä. Ateriat koostuvat salaatista, höyrytetyistä kasviksista ja kasviskeitoista. Keittoon voi laittaa linssejä tuomaan siihen kuitua ja proteiinia. Pähkinät ja avocado puolestaan tuovat ruokaan täyttävyyttä. Hyvälaatuisia rasvoja, kuten oliiviöljyä kannattaa myös käyttää koko ajan.

Anna kesän tuoda mukanaan virkeyttä, terveyttä ja elämäniloa kasvispitoisella ruokavaliolla. Tieteellisestikin on todettu, että kasvisruokavalio edistää hyvää mieltä muiden terveyshyötyjen lisäksi.

FLT ravintovalmentaja Annika Havaste on valmentanut ryhmiä ja yksityishenkilöitä ravintomuutoksiin yli kymmenen vuoden ajan. Hän on erikoistunut terveyden ja suoliston hoitoon luonnollisin keinoin. Havaste on myös julkaissut kirjan Virtaa ravinnosta (Basam Books 2015). Lisätietoja Havasteesta löydät osoitteessa http://www.annikahavaste.fi/. Lue myös Havasteen edelliset jutut Virkisty talven jäljiltä ja Vuoden tärkein ruokavaliolupaus.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)