PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 29.5.2019 | KOLLEGA.FI
Pienet teot merkitsevät

Töissä ei aina voi olla kivaa, mutta kaikesta selviää keveämmin, jos työyhteisössä on hyvä ilmapiiri. Sillä, miten ihmiset kohtelevat toisiaan, on valtava merkitys jaksamiselle. Hankalatkin hommat sujuvat, kun työkaverit tukevat toisiaan ja lämminhenkinen huumori kukoistaa.

Yhteen hiileen puhaltaminen tekee työskentelystä antoisaa ja kivaa. Siitä hyvää esimerkkiä ovat näyttäneet kiekkoleijonat, joiden yhteispeli oli loistavaa. Jos samanlainen henki vallitsisi työpaikoilla, meillä olisi paljon enemmän iloa ja innostusta ja vähemmän kireyttä ja uupumusta. Hyvän hengen luomiseen ei tarvita paljoa. Usein riittää pelkkä silmiin katsominen, toisen huomaaminen, nyökkääminen, hymy, kuunteleminen tai ystävällinen sana. Vielä hauskempaa on saada kannustaa toista tai iloita yhdessä toisen onnistumisesta. Itse aloin muutama vuosi sitten palautetta antaessani etsiä asioista niitä hyviä puolia – sillä niitä löytyy aina. Kun tietää toisen tekevän sydämellä ja parhaansa, niin myönteistä sanottavaa löytyy helposti. Eikä se tarkoita sitä, ettei korjattavista asioista voisi puhua. Kaikesta voi keskustella rakentavasti, ratkaisevaa on, miten asiat esittää. Ihaninta onkin antaa ihmisille kiitosta, sillä se luo aitoa iloa, joka säteilee tekemiseen. Myönteisellä asenteella pääsee aina pidemmälle kuin negatiivisella. Muistetaan siis ne pienet, hyvät teot!

Pienten tekojen merkityksestä kirjoittaa myös Mari Lämsä Hyvinvointi-blogissa. Negatiivinen käytös ja ongelmapuhe tulevat meiltä luonnostaan. Positiivinen käyttäytyminen sen sijaan pitää valita joka ikisenä päivänä ja hetkenä uudelleen ja uudelleen. Mitäpä jos alkaisimme tietoisesti vahvistaa myönteistä käyttäytymistä ja vaalia arvostusta, kiinnostusta sekä välittämistä ilmaisevia tekoja, Lämsä kysyy kolumnissaan.

Coaching-blogissa Tiina Latikka tarkastelee asioita, joita ihmiset katuvat elämässään. Usein elämme elämäämme muiden ehdoilla ja unohdamme itsemme ja sen, mitä haluamme. Mitä kauemmaksi joudumme sisimmästämme, sitä ulkopuoliseksi tunnemme olomme. Kolumnissaan Latikka antaa vinkkejä omannäköisen elämän löytämiseen.

Työelämän psykologiaa -blogissa Kristiina Lampela käsittelee tunteiden merkitystä työelämän muutoksissa. Muutostilanteet aiheuttavat paljon huolta ja epävarmuutta, sillä pelkäämme oman tulevaisuutemme puolesta. Piilossa pidetyt ja käsittelemättömät tunteet vievät myös paljon energiaa. Muutoksista kuitenkin selviää ja siihen Lampela antaa kirjoituksessaan hyviä vinkkejä.

Johtajuuden ytimessä -blogissa Pirjo Saarni tarkastelee strategiatyötä työhyvinvoinnin näkökulmasta. Muutosvauhdin lisääntyessä ei riitä, että organisaation johto keskittyy strategiseen pohdintaan nykyisistä vahvuuksista, tarvittavista kyvykkyyksistä sekä työhyvinvoinnista ja sen kehittämisestä. Niiden arviointi ja kehittäminen kuuluvat jokaiselle ja organisaation tehtävä on tukea tätä, Saarni toteaa kolumnissaan.

Vierailija-blogissa valmentaja Teila Tanner-Heikkilä käsittelee tietoista toimijuutta ja itsensä johtamista. Kun oppii tiedostamaan ja tunnistamaan omia ajattelu-, tunne- ja toimintamallejaan, voi helpommin tehdä valintoja, jotka tukevat omaa hyvinvointia ja merkityksellistä työtä ja tekemistä, Tanner-Heikkilä sanoo kolumnissaan.

Viime sunnuntaina päättyi lehtemme kysely, jossa tiedustelimme, kuinka tärkeää sinulle on työskennellä työpaikassa, jonka arvot vastaavat omiasi, ja työskenteletkö sellaisessa? Saimme lähes 200 vastausta. Yli 90 prosenttia vastaajista piti työpaikan arvoja tärkeinä itselleen ja noin 50 prosenttia vastaajista ilmoitti työskentelevänsä omia arvojaan vastaavassa työpaikassa. Suurelle osalle vastaajista työpaikan arvot olivat niin tärkeitä, että eivät pystyisi työskentelemään arvojensa vastaisessa paikassa. Kyselyn palkinnon, Emma Seppälän Elä onnellisemmin -kirjan, voitti Sirpa Puusti Helsingistä. Onnittelut Sirpalle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Seuraavat ja samalla kevätkauden viimeiset artikkelit julkaistaan keskiviikkona 12. kesäkuuta.

Hyvää työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)