KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI ANJA KULOVESI KUVA ASHELINE APPLETON | 17.4.2019 | KOLLEGA.FI
Ajan venyttämisen salaisuuksia

Aika erikoinen on tämä ylenpalttisen suorittamisen peli, johon meidät on huomaamattamme temmattu mukaan. Oletko koskaan ihmetellyt, miksi olet tällaisessa tarinassa? Yrität tarrata kiinni johonkin pysyvään, mutta se lipsahtaa nopeasti käsistäsi. Kadotat itsesi arjen syövereihin ja päivät täyttyvät itsestään. Ehkä lipsahdat kriitikon rooliin ja yhdyt valittajien äänekkääseen kuoroon. Haluat enemmän aikaa elää. Haluat tilaa omille säännöillesi kollektiivisten ”yhä enemmän yhä nopeammin” -ohjeiden sijaan.

Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiireenkesytys-konseptin luoja.

Elämän uusiin pelisääntöihin kuuluu vastuullisuus. Vastuullisuus siitä, miten käytämme aikaa – ainoaa todellista pääomaamme. Kukaan ei ole tätä sääntöä erityisesti korostanut, mutta päivien ja vuosien kuluessa yhä nopeammin, se alkaa valjeta. Muut ihmiset pitävät hyvin huolen siitä, että hoppua ja loputtomia tehtäviä riittää. Kukaan ei ota vastuuta siitä, miltä se sinusta tuntuu tai mitä se sinulle aiheuttaa. On itse napattava kiinni hetkistä ja ryhdyttävä venyttämään aikaa.

Kyllä, aikaa voi venyttää! Aika on ihmisten keksintö ja jokainen meistä voi etsiä omat salaiset keinonsa olla sinut sen kanssa. Joistain salaisista keinoista on tullut niin suosittuja, että ne ovat paljastuneet jo miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Olet varmasti kuullut mindfulnessista, meditaatiosta tai joogasta. Ehkä harrastatkin niitä. Ei kuitenkaan ole väliä, millä nimellä salaisuuksiasi kutsut tai tekeekö niitä iso joukko muitakin kiihkeän vauhdin hidastajia. Olemme yksilöitä ja niinpä tarvitsemme ikiomat keinommekin.

Milloin on oikea aika?

Yksi omia suuria haasteitani on tajuta, milloin on oikea aika. Pidän vauhdikkaasta menosta, enkä tahdo huomata varata aikaa tehokkaaseen palautumiseen. Tai leppoisaan aikaan olla tekemättä mitään. Porhaltaessani vauhdilla, luulen olevani tehokas, mutta se on harhaa. Ajantajuni myös edistää. Yrittäjänä se on ollut harmillista, sillä olen napannut useasta tulevaisuuden näystä kiinni liian varhain. Vain pieni joukko on ollut kiinnostunut samasta visiosta ja sitten, kun aika on ollut oikea, olen jo poistunut paikalta. Nopea ei aina olekaan parempi kuin hidas.

Aika monilla ajantaju myös jätättää. Silloin voi jäädä eilisen lumoihin niin, että yrittää epätoivoisesti roikkua kiinni tutussa ja turvalliseksi koetussa mallissa, vaikkei se enää toimi uusissa olosuhteissa. Oikean ajan löytäminen vaatii usein lisäkysymyksiä. Mikä nyt on tärkeää? Mikä nyt on mahdollista? Mikä on oma roolini nyt?

Taukoile juuri silloin, kun ei ole aikaa

Yksi ajan venyttämisen pikakeinoista on aina käytettävissä. Kenelle tahansa. Se on hengitys. Kokeile vaikka. Hengittele rauhallisesti ja huomaat, miten yksi minuutti venyy. Minuutin, parin levollinen hengittely tai pieni tauko voi olla loistava sijoitus juuri silloin, kun siihen tuntuu olevan vähiten aikaa. Mieli ja keho rentoutuvat, ajatukset kirkastuvat ja homma luistaa sen jälkeen paremmin.

Liian harvoin hyödynnämme henkilökohtaista rytmiämme. Tiedostatko, mikä on sinulle paras vuorokaudenaika tai hetki ratkoa visaisia pulmia, oppia uutta tai löytää luovia ideoita? Tämän selvittäminen on hyödyllistä. Voi olla vaikea sovittaa omaa virkeystilaansa ympäristön vaateisiin, mutta siitä olisi etua niin itselle kuin hedelmälliselle toiminnalle. Vähemmän ponnisteluita, enemmän tulosta. Mitäpä jos suunnittelisit seuraavan viikon ohjelmasi hyödyntäen vuorokausirytmejäsi mahdollisimman tehokkaasti ja katsoisit, mitä siitä seuraa.

Yksi omia suosikkiohjeitani on jättää kalenteriin säännöllisesti aikaa olla tekemättä mitään ja kunnioittaa sitä. Se on minulle tarpeen voidakseni tehdä treffit itseni kanssa ja pohtiakseni, kuka olen tässä vaiheessa tarinaani. Usein se on kutsu seikkailuun luonnossa ilman tarkkaa päämäärää tai tarkoitusta. Tarvitsen näitä hetkiä etenkin jalostaakseni ihmettelyn taitojani. Väitän, että yksi suurimmista salaisuuksista onnellisen aikasuhteen saavuttamiseen on käyttää enemmän aikaa ihmettelyyn. Saattaa olla, että siinä ihmetellessä aikakin katoaa kokonaan.

Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiireenkesytys®-konseptin äiti, jota kiinnostaa työn tulevaisuus ja hyvän elämän tasapaino sekä inspiraatiopuheiden pitäminen. Kulovesi on vuonna 2018 julkaissut kirjan Kiireenkesyttäjä – Avain hyvään elämään.

Lisätietoja kiireenkesytyksestä ja Kulovedestä:
Twitter: https://twitter.com/kiireenkesytys,
Facebook: https://www.facebook.com/kiireenkesytys
LinkedIn: https://fi.linkedin.com/in/timetaming

Lue myös Kuloveden edellinen kolumnit Aamu-unisten vallankumous ja Kalenteroi iloa elämääsi.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)