COACHING

Mainos
TEKSTI ALISA YLI-VILLAMO KUVA MINNA KURJENLUOMA | 20.3.2019 | KOLLEGA.FI
Uhraudutko uupumukseen asti?

Oletko äiti tai isä, joka huolehtii lapsestaan? Vai tarvitsevatko omat vanhempasi huolenpitoasi? Oletko töissä, jossa toimitaan yhdessä muiden kanssa? Vaikuttaako työsi myös muihin? Oletko esimies, jonka tehtävänä on varmistaa porukan saavuttavan asetetut tavoitteet ja pysyvän tolpillaan? Oletko johtaja, joka kantaa vastuun työyhteisön tulevaisuudesta? Oletko miettinyt, kenen hyvinvointi on kaikkein tärkein?

Alisa Yli-Villamo on monipuolinen ravinto- ja hyvinvointivalmentaja, joka tukee ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja haluaa lisätä myötätuntoista suhtautumista elämään.

Vanhempana on välttämätöntä huolehtia lapsen hyvinvoinnista, sillä lapsi ei vielä pärjää kaikessa yksin. Hän kaipaa tukea ja ohjausta, konkreettista apua perustarpeiden tyydyttämisessä ja paljon harjoitusta muiden ja itsensä kohtaamiseen arvokkaana ihmisenä. Olen silti opastanut omille lapsilleni, että myös perheen aikuinen kaipaa huomiota ja huolenpitoa. Olen lasten kanssa ollessani kertonut lempein sanakääntein äidin olevan väsynyt tai nälkäinen. Olen myös todennut siihen olevan helpon ratkaisun, laitetaan silloin yhdessä ruokaa ja mennään ajoissa nukkumaan. Äidilläkin voi olla halipula ja siihen toimii hurjan hyvänä lääkkeenä oman rakkaan lapsen juuri sopivan kokoinen halaus.

Jossain kohtaa elämänvaihetta omat vanhemmat kaipaavat apua selviytyäkseen arjessa. Oletko silloin sinnikäs selviytyjä vai onko tilanne se, etteivät vanhempasi hyväksy muita auttajia? Oletko ihan varma, että toimintamallinne palvelee parhaiten sinua ja vanhempiasi? Olisiko ulkopuolinen apu sittenkin perusteltavissa ammattitaidolla tai vaikka ajanhallinnalla? Olisiko tärkeämpää, että tekemisen sijaan sinulla olisi hetki aikaa istua alas ja olla läsnä vanhemmillesi? Voimaannuttaisivatko nämä aidot kohtaamiset myös sinua?

Hyvä olo säteilee kaikkeen tekemiseen

Viekö työ sinut välillä mennessään? Päivän vauhti voi viedä sinusta mehut, etkä ehdi palautua ennen seuraavaa aamua. Kotiin palatessasi takki on tyhjä ja sohvalle heittäytyminen ainoa houkutteleva harrastus. Onneksi on eineksiä ja puolikas suklaalevy kaapissa. Tiedät kyllä, että pitäisi syödä ja elää terveellisemmin. Omatuntoa kolkuttaa ja tiedon tulva saa pyörryksiin. Toistaiseksi on kuitenkin hakusessa, mistä terveellisyyskampanja pitäisi aloittaa.

Olet työpaikalla päättänyt sinnikkäästi aloittaa ensi viikolla taukojumpan, jota tyky-toimintana ohjataan pari kertaa viikossa. Kun samaan aikaan pomo tuntuu olevan väsyksissä, jäät pohtimaan paraneekohan työfiilis taukojumpalla vai auttaisiko pomon hymyilevät kasvot enemmän. Kenen hyvinvointi siellä työpaikalla on tärkein? Oma tietenkin, mutta myös työkavereiden ja pomon.

Johdon energia ja hyvä olo säteilee kaikkeen tekemiseen. Esimiehen hyvinvointi keventää ilmapiiriä ja toinen toisensa kannustaminen taukojumppaan tai vaikka lounassalaatin syöntiin saa porukan puhaltamaan paremmin yhteen hiileen. Kokonaisia ihmisiähän töissäkin ollaan. Kun ilmapiiri on positiivinen, läsnäoleva ja hyväksyvä, kohdataan kumppanit ja asiakkaatkin leppoisammin. Yhdessä tekemällä saadaan ihmeitä aikaan! Sairastelut vähenevät, työn tekeminen on mielekkäämpää ja pystytään paremmin keskittymään olennaisiin asioihin.

Oma hyvinvointi ykkösasiaksi

Sulje hetkeksi silmäsi. Aseta sinun, läheistesi ja työyhteisösi hyvinvointi tärkeysjärjestykseen. Näytä kädellä, missä kohtaa nämä ovat suhteessa kehoosi. Kysy sen jälkeen itseltäsi seuraavat kysymykset:

 • Kenen hyvinvointi on kaikkein tärkein?
 • Missä kohtaa on oma hyvinvointini?
 • Voisiko oman hyvinvoinnin tärkeyden siirtää lähemmäksi, jos se ei ole vielä kiinni kehossani?
 • Minkä tulisi muuttua, jotta oma hyvinvointini olisi minulle kaikkein tärkein?
 • Mitkä ovat seuraavat askeleet, joilla vahvistan omaa hyvinvointiani?

Toimiessasi muiden hyvinvoinnin tukijana voit pohdiskella Frank Martelan merkityksellisen elämän määritelmää: “Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille.”

Muut ihmiset ovat valtavan tärkeä osa elämäämme, mutta meidän ei ole tarkoitus uhrautua ja uupua. Huolehtiessasi omasta jaksamisestasi ja sinulle merkityksellisten asioiden toteutumisesta elämässäsi, luot hyvää oloa myös ympärillesi. Ihmisenä oleminen ei ole vain selviytymistä. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa oman elämämme kulkuun ja nauttia siitä!

Alisa Yli-Villamo on KTM, ravinto- ja hyvinvointivalmentaja, TRE-ohjaaja ja BrainID-mentor, joka kouluttaa hyvinvointiohjaajia ja esimiehiä. Ravinnon, aktiivisuuden, palautumisen sekä yksilön vahvuuksien ja myötätuntoisen elämään suhtautumisen parissa työskentelevällä Yli-Villamolla on myös vahva kokemus liiketaloudesta ja muutosjohtamisesta.

Lisätietoja Alisa Yli-Villamosta löydät https://www.ihanaelo.fi/ -sivustosta, Facebook-sivulta https://www.facebook.com/IhanaElo/ ja LinkedInistä https://www.linkedin.com/in/alisa-yli-villamo-b1a35a54/  sekä sähköpostilla osoitteesta alisa@ihanaelo.fi.

Lue myös Yli-Villamon edellinen kolumni Motivoiko mittaaminen muutokseen? sekä aiemmin hänestä kirjoitettu henkilökuva Numerot hallitseva hyvinvointivalmentaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

 1. Anu-Mari kommentoi 24.3.2019 klo 06.39
  "Aseta sinun, läheistesi ja työyhteisösi hyvinvointi tärkeysjärjestykseen. Näytä kädellä, missä kohtaa nämä ovat suhteessa kehoosi." Kyllä nämä kaikki ovat syvällä kehossani, eivät ulkopuolella tai irti minusta... Jylläävät ja mylvivät, lämmittävät ja ilahduttavat, painavat ja sekoittuvat, vuorottelevat, elävät minussa. Tällä hetkellä työ vie pään, kädet ja osan sydämestä, iäkkäät vanhemmat selän ja sydämen ja minä itse vatsan, keuhkot sekä sen osan sydämestä, joka vielä on jäljellä.
 2. Eija kommentoi 23.3.2019 klo 09.25
  Painavaa asiaa ja niin ajankohtaista minulle. Painiskelen syyllisyyden tunteiden kanssa koska asetin1,5 vuotta sitten itseni etusijalle. Muutin työn perässä kauas iäkkäistä vanhemmistani. Olin siihen asti elänyt aikuisikäni ensin yksinhuoltajana ja sen jälkeen omia vanhempiani huoltaen. Sitten tuntui vain yks kaks että missä se minun oma elämä on....mutta voi tätä syyllisyyden tunnetta....tässä riittää vielä työsarkaa. Onko minulla oikeus olla näin itsekäs....siinäpä kysymys.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)