JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNA-MAIJA KUOSMANEN KUVA MARKO SIMONEN | 6.3.2019 | KOLLEGA.FI
Tiedolla johtaminen

Tieto on valtaa, sanotaan. Siihen liittyy luontevasti myös tiedolla johtaminen. Mutta mitä tiedolla johtaminen sitten on? Ainakaan se ei ole sitä, että johtaja avaa edelliskuukauden raportit salamyhkäisesti omassa huoneessaan ja joko ilahtuu yllättyneesti tai pettyy karvaasti siihen, mitä raporteissa lukee. Ei, vaan tiedolla johtaminen on nimenomaan sitä, että johtaja osaa suurin piirtein odottaa, mitä tuleman pitää ja on etukäteen asioista tietoinen.

Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana työskentelevällä Anna-Maija Kuosmasella on takanaan pitkä kokemus esimiestehtävistä.

Jotta tähän päästään, tarvitaan porukka, joka tietää, mitä tekee, joka päivä. Kun on yhdessä suunniteltu tekemiset, käyty läpi, mitkä asiat vaikuttavat mihinkin ja miksi on tärkeää tehdä tiettyjä asioita ja tietyllä tavalla, pysytään kartalla. Tiedetään, minkä verran tarvitaan tiettyjä aktiviteetteja tuloksen varmistamiseksi ja kaikki tietävät, mitä ja miksi tehdään sekä ymmärtävät oman työnsä arvon ja myös selkeästi sen, minne ollaan menossa ja mitä se vaatii itse kultakin.

Monesti olen sanonut, ettei minua juuri kiinnosta aiemmin tapahtuneet asiat eikä sekään, kuka on tehnyt jonkin virheen, jos sellainen on sattunut. Virheen sattuessa tärkeintä on korjata se mahdollisimman nopeasti ja oppia siitä. Menneeseen katsomisessa on tärkeää oppia tapahtuneesta ja siirtää katse nopeasti kohti tulevaa. Vain tulevaan voimme vaikuttaa.

Samaan aikaan olen kuitenkin nälkäisenä odottanut tulosten jalostumista numeroiksi ja raporteiksi ja suorastaan rynnännyt lukemaan niitä heti niiden ilmestyttyä. Jos jotain tietoa ei ole ollut mahdollista saada automaattisesti, olen luonut erilaisia tukkimiehenkirjanpitoja ja muita virityksiä saadakseni lukuja selville. Kuulostaa aika erikoiselta, kun on kyse henkilöstä, joka väittää, ettei ole kiinnostunut menneistä eikä osaa tuottaa itse numerotietoa.

Katse numeroiden taakse

Tiedolla johtaminen on ennen kaikkea tapahtuneen tarkastelua numeerisesti. Tärkeää raporttien tarkastelussa on kuitenkin se, mitä on numeroiden takana. Miten niihin on päästy, mitä ja miten on tehty, kuka on tehnyt ja miksi. Sen jälkeen voidaan alkaa yhdessä miettiä, mikä on onnistunut, mitkä toimintatavat ja keinot ovat olleet ne, joiden avulla on päästy niin myynnillisesti kuin laadullisestikin parhaaseen lopputulokseen. Ja toisaalta, vaikka näin ei olisi tapahtunut, niin silloinkin samalla lailla mietitään ja analysoidaan mitä, miksi ja miten on tehty ja ketkä ovat tehneet. Näin raportti alkaa elää ja sen takana olevaa toimintaa voi lukea. Virheillä ja sen tekijällä ei ole väliä, kunhan kaikki ottavat oppia mahdollisesta kämmistä täysimääräisesti. Ja sama pätee tietenkin onnistumisiin. Niitä jaetaan, niistä iloitaan yhdessä ja kaikki pyrkivät pääsemään onnistumisen kehälle.

Kun tähän yhdistää valmennuskeskustelut ja ihmisillä olevan tiedon, ollaankin yhtäkkiä tilanteessa, jossa voidaan suunnitella tulevaa tietoon perustuen. Sillä tuleva on se, johon voimme vaikuttaa, mennyt on mennyttä. Tuleva on se, mitä varten tietoa ja raportointia tarvitaan. Sovitusti saadun tiedon lisäksi kohtaamme ihmisiä päivittäin ja käymme ex tempore -keskusteluja, joissa nopeasti ja kevyestikin juttelemme päivän tapahtumista tai valmistaudumme johonkin alkavaan tilanteeseen. Näiden tietojen yhdistäminen kaikkeen raportoinnista irti saatavaan ja keskusteluista esille tulleisiin faktoihin antaa sellaisen pohjan tiedolla johtamiseen, että johtajalla on käytettävissään kaikki tarpeellinen. Näin pystytään erottamaan olennainen ja jakamaan tuleva tekeminen osiin siten, että onnistuminen on entistä suunnitelmallisempaa.

Yhdistetty tieto mahdollistaa parhaan tuloksen

Kaiken sisäisen lisäksi tarvitaan mahdollista kilpailijatietoa, tutkimuksia ja ulkoisten voimien tietoja, jotta voidaan hahmottaa oma toimintaympäristö. Kuitenkin parhaimmillaan omilta saatu ja kerätty tieto mahdollistaa tulevan tuloksen tekemisen ja laadun varmistamisen. Tämä kaikki perustuu luottamukseen ja haluun kehittyä, niin kuin kaikki työelämässä.

Samoin tarvitaan avoimuutta ja kykyä nähdä, että numerot ovat kylmiä faktoja, vaikka niiden takana on valtava määrä tunnetta ja tekemistä. Kun kaikkea tätä analysoidaan nimenomaan siinä porukassa ja ympäristössä, jossa työtä tehdään, saadaan suunniteltua yhdessä tulevaa, pystytään ennustaman asioita, voidaan yhdessä oppia ja harjoitella uusia asioita, hioa vanhoja toimintoja entistäkin paremmiksi ja kehittyä hyvästä loistaviksi.

Tieto todella on valtaa, kun sitä käyttää oikein. Parhaassa tapauksessa tiedolla ja sen jakamisella kaikille saadaan ihmiset aidosti sitoutumaan ja paras irti meistä jokaisesta. Tämä tietysti edellyttää esimieheltä omien rinnalla seisomista ja tukemista tarvittaessa. Oman työn merkitys avautuu aivan eri tavalla, kun ymmärtää miten omassa työssä tehdyt valinnat vaikuttavat esimerkiksi tulokseen. Jokainen haluaa varmasti menestyä ja tehdä työnsä niin, että tulos on paras mahdollinen.

Tulosta syntyy, kun tiedetään mitä tehdään ja minne ollaan menossa. Raportointi auttaa hyödyntämään tietoa parhaalla mahdollisella tavalla halutun tuloksen saavuttamiseksi. Katse siis eteenpäin tiedon avulla. Siihen tarvitaan kaikkia. Yhdessä.

Anna-Maija Kuosmanen on aktiivinen hyvän johtajuuden puolestapuhuja. Kuosmanen työskentelee Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana ja on aiemmin toiminut pitkään pankkialalla lukuisissa tehtävissä muun muassa konttorinjohtajana.

Lue myös Kuosmasen edelliset kolumnit Uusi vuosi ja johtamisen haasteet sekä Miten johdan ihmisiä johtamaan itseään.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)