TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 6.3.2019 | KOLLEGA.FI
Onko aika vaihtaa työpaikkaa?

Mitä tehdä, jos työpaikassa ei viihdy tai se jopa uhkaa terveyttä? Tutkimusten mukaan vaativan työn ja hallinnan puutteen yhdistelmä lisää todennäköisyyttä kärsiä uupumuksesta, huonosta unenlaadusta tai masennuksesta.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Ph.D Travis Bradberry on listannut yhdeksän asiaa, joista voit päätellä, onko aika miettiä työpaikan vaihtoa. Myös urakehityksesi kannalta on hyvä arvioida työpaikan tilannetta. Jos olet tehnyt voitavasi asioiden parantamiseksi, eikä mikään silti muutu, on syytä pohtia seuraavaa siirtoa.

Hälytysmerkit työpaikallasi

Tarkastele tilannettasi alla olevien asioiden valossa. Onko vuoden aikana tapahtunut muutosta parempaan vai huonompaan suuntaan? Koetko, että sinulla on enemmän annettavaa, mutta et pääse näyttämään kykyjäsi?

1 Yritys on huonossa kunnossa
Tunnistatko merkkejä yrityksen heikosta tilasta? Onko esimerkiksi kehittäminen laitettu jäihin ja kulukuri tiukaksi? Nämä saattavat vihjata yrityksen vaikeuksista. Siinä tapauksessa voisi olla fiksuinta lähteä ennen laivan uppoamista.

2. Eteneminen on mahdotonta
Oletko vuodesta toiseen samassa työroolissa saamatta lisäkoulutusta samalla kun työkaverisi pääsevät uusiin haasteisiin? Nämä ovat merkkejä siitä, ettei kykyjäsi arvosteta.

3. Et saa tärkeää tietoa
Jos sinut jätetään tiedonkulun ulkopuolelle etkä pääse mukaan merkittäviin projekteihin, se on varma merkki siitä, ettei sinuun panosteta.

4. Tiedät enemmän kuin pomosi
On huolestuttavaa, jos koet, että esimiehesi ja yrityksen johto ovat epäpäteviä. Mihin suuntaan yritystä ollaan luotsaamassa?

5. Sinulla on huono pomo, joka ei ole lähdössä mihinkään
Voi olla pitkän päälle erittäin kuluttavaa, jos sinulla on johdon arvostusta nauttiva huono esimies, jolla ei ole aikomustakaan lähteä talosta. Etenkin jos esimiehesi pomottaa sinua aiheetta tai ottaa kunnian tekemästäsi hyvästä työstä.

6. Olet menettänyt kiinnostuksesi työhösi
Vaikka yritys on mielenkiintoinen ja sinulla on hyvät työkaverit, koet oman työsi epämieluisana. Silloin on aika pohtia, mistä tämä johtuu.

7. Töihin meneminen on vastenmielistä
Mikäli koet yhä useammin, ettei työnteko maistu, se voi olla vakava merkki siitä, että työpaikka syö energiasi. Tämä voi johtaa muihin oireisiin huomaamattasi.

8. Terveytesi on reistaillut
Mikään työ ei ole sen arvoista, että uhraat terveytesi. Mikäli sinulla on nukahtamisvaikeuksia, masennusoireita, jatkuvia päänsärkyjä tai vielä vakavampia terveyshuolia, pohdi tosissasi ovatko oireet työperäisiä. Älä jää kärsimään vaan hanki apua.

9. Henkilökohtainen elämäsi kärsii työtilanteesta
Jos vapaa-aikasi kuluu töitä murehtiessa tai teet ylipitkiä päiviä viikosta toiseen, muu elämäsi jää paitsioon. Onko työsi niin merkityksellistä, että olet valmis jättämään perhe-elämäsi taka-alalle tai luopumaan omasta ajastasi? Mieti vakavasti, onko elämäsi tasapainossa ja mitä voisit tehdä.

Kuinka moni edellä mainituista asioista toteutuu kohdallasi? Pidä kehityskeskustelu itsesi kanssa ja arvioi, kuinka vakava tilanteesi on. Ja jos tulet siihen lopputulokseen, että nyt olisi aika muutokselle, anna sillä tilaa. Kuuntele sydämelläsi, sillä mielesi pyrkii kuiskaamaan ”järkisyitä”, joiden vuoksi et voi lähteä – koska mielesi haluaa suojella sinua. Mutta hyvin usein järkisyiden takana on kuitenkin pelko, ei sisäinen viisautesi. Aina löytyy vaihtoehtoja, jos pohdit asioita vielä tarkemmin.

Mieti myös mitä voit tehdä toteuttaaksesi seuraavan siirtosi ja ryhdy tuumasta toimeen. Esimerkiksi, jos tarvitset uutta tietoa tai osaamista, mene kurssille tai hanki lisää pätevyyttä jollain muulla tavoin. Myös hyvä mentori tai koutsi voi olla suurena apuna ja tukena tulevaisuuden muutokseen valmistautumisessa.

”Suurin osa asioista on vaikeita ennen kuin ne muuttuvat helpoiksi.”
Tuntematon

Lue aiheeseen liittyvät aiemmin julkaistut kolumnit: Miksi hyvä tyypit vaihtavat työpaikkaa? ja Mikä tekee pomosta hyvän?

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.tasapainonavaimet.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen kolumni Miten hyvä esimies viestii.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tervetuloa TerveysSummitiin!

Tiesitkö, että TerveysSummit on Suomen suurin terveystapahtuma? Se tuo kokonaisvaltaisen terveyden kovimmat asiantuntijat katsottavaksesi netin välityksellä - ja voit osallistua tapahtumaan ilmaiseksi tietokoneeltasi, tabletiltasi tai vaikka kännykältäsi mistä päin Suomea tahansa!
TerveysSummit koostuu sarjasta terveysaiheisia luentoja ja haastatteluja, jotka julkaistaan verkossa 25.3. – 31.3. Jokainen haastatteluvideo on syväsukellus aiheeseen huippuasiantuntijan johdatuksella - tällaista et löydä muualta!
Voit katsoa tapahtuman haastatteluita ilmaiseksi 24 tunnin ajan julkaisusta (kunhan ilmoittaudut mukaan!) tai VIP-passilaisena rajattomasti koko vuoden. Rekisteröidy jo tänään - se ei maksa mitään eikä sido sinua mihinkään. Ilmoittaudu heti osoitteessa https://terveyssummit.fi/ts/30/
P.S.
Jos et vielä tunne tapahtumaa, käy kurkkaamassa yksi viime vuoden helmistä, lääkäri Olli Sovijärven haastattelu stressin biohakkeroinnista
https://terveyssummit.fi/stressin-biohakkerointi/ts/30.

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)