COACHING

Mainos
TEKSTI NIKO LEPPÄNEN KUVA ANITA GRØSLAND | 6.3.2019 | KOLLEGA.FI
Miten vapautua riittämättö­myyden tunteesta?

Tuntuuko sinusta usein siltä, ettet ole riittävän hyvä työssäsi? Pelkäätkö tekeväsi virheitä, jotka paljastavat esimiehillesi ja kollegoillesi asioiden oikean tilan? Yritätkö saada aikaan mahdollisimman paljon todistaaksesi itsellesi ja muille pätevyyttäsi?

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, joka on pohtinut paljon itseluottamusta ja kirjoittanut aiheesta kirjan yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa.

Jos vastasit kysymyksiin ”kyllä”, saatat kärsiä hyvin tyypillisestä suomalaisesta ”sairaudesta”, kroonisesta riittämättömyyssyndroomasta. Krooninen riittämättömyyssyndrooma on yksi merkittävimmistä burnoutien ja muiden henkisten romahdusten taustavaikuttajista.

Se on usein varsin kokonaisvaltainen syndrooma, koemme olevamme riittämättömiä niin työssämme, perhe-elämässämme kuin ystävyyssuhteissamme.

Krooninen riittämättömyyssyndrooma tekee meistä helposti ylisuorittajia. Se puskee meitä tekemään mahdollisimman paljon, jotta voimme todistaa itsellemme ja muille, että olemme riittävän älykkäitä, ahkeria ja vastuuntuntoisia. Työssämme tämä näkyy siinä, että vastaamme myönteisesti jokaiseen esimiehen tai kollegan pyyntöön, vaikka olemme jo valmiiksi hukkumassa työtehtäviimme. Vapaa-ajalla täytämme kalenterimme mahdollisimman täyteen aktiviteetteja liikunnasta kulttuuriin ja matkustelusta sosiaaliseen kanssakäymiseen, jotta vaikuttaisimme itsestään huolehtivilta, sosiaalisilta ja asioista perillä olevilta yhteiskunnan jäseniltä, vaikka todellisuudessa olemme jatkuvasti stressaantuneita siitä, teemmekö varmasti riittävästi.

Kuitenkin tapa, jolla yritämme ratkaista riittämättömyyden tunnetta toiminnalla, on aina tuhoon tuomittu tie. Sillä ei ole mitään määrää toimintaa, aikaansaamisia tai saavutuksia, joka vapauttaisivat meidät riittämättömyyden tunteesta. Analyyttinen mielemme ei tule koskaan saavuttamaan pistettä, jossa se voisi todeta vihdoin meidän todistaneen riittävyyttämme tarpeeksi.

Siksi meidän pitääkin lähestyä asiaa toiselta kantilta: meidän pitää pyrkiä löytämään tapa tulla sinuiksi ongelman kanssa. Tämä helpottuu, kun ymmärrämme, mistä riittämättömyydessä on todella kyse.

Sisäisen kriitikon rooli

Riittämättömyyden taustalla on ihmisyyden suurin lahja ja kirous, kyky ajatella itseämme erillisenä yksilönä muiden erillisten yksilöiden joukossa. Tämä kyky on lahja, koska se tuo merkitystä jokapäiväiseen elämään ja kokemuksen elämän jatkuvuudesta. Mutta se on samalla kirous, koska se mahdollistaa vertailun ja arvostelun. Yksi sen tunnusmerkeistä onkin sisäisen äänen olemassaolo, joka jatkuvasti arvostelee toimintaamme, valintojamme ja päätöksiämme. Sama ääni myös yrittää pakkomielteisesti löytää uusia tapoja todistaa riittävyyttämme. Eläimiltä tämä kyky näyttää puuttuvan, mikä selittääkin sen, ettet koskaan näe koiraa, joka yrittää kiivetä puuhun koirakavereidensa edessä todistaakseen omaa ainutlaatuisuuttaan.

Riittämättömyyden tunteen synnyttäjä on siis sisäinen kriitikkomme. Unohdamme tehdä jonkin meille määrätyn tehtävän ja siksi jokin hanke viivästyy. Itsessään melko neutraali ja arkipäiväinen tapahtuma. Mutta ei hätää, sisäinen kriitikkomme luo sen ympärille tarinan siitä, kuinka olemme toivottomia imbesillejä, jonka paljastuminen muille on vain ajan kysymys.

Jos taas satumme onnistumaan, saattaa tämä sama ääni aloittaa hetkellisen ylistyslaulun, joka saa olomme tuntumaan todella hyvältä. Mutta tämä itseylistyksen serenadi jää yleensä lyhyeksi ja sitä seuraa saman äänen toteamus siitä, miten kyseessä oli oikeastaan varsin mitätön juttu, johon meillä ei ollut kovin kummoistakaan osuutta.

Luo uusi suhde kriitikkoosi

Eikö olisikin mahtavaa, jos meihin olisi kiinnitetty säädin, jolla voisimme hiljentää halutessamme sisäisen kriitikkomme volyymia? Valitettavasti luonto ei ole suonut meille tällaista helppoa ratkaisua. Päinvastoin näyttää siltä, ettei meille ole annettu minkäänlaista keinoa sisäisen äänemme hallitsemiseen. Mitä tarmokkaammin yritämme hiljentää sitä, sen äänekkäämmäksi ja rauhattomammaksi se näyttää käyvän.

Mutta sen sijaan, että yritämme hiljentää ääntä, voisimmeko muuttaa suhdettamme siihen? Voisimmeko vastaan taistelemisen sijaan yrittää hyväksyä sen, että sisäinen kriitikkomme tulee tarjoamaan mielipiteen toiminastamme, halusimme sitä tai emme? Ennen kaikkea, voisimmeko löytää tavan olla identifioimatta itseämme kyseiseen ääneen?

Loppujen lopuksi se, että ääni päässämme sanoo, ettemme ole riittäviä, ei tarkoita sitä, että se olisi totta. Se ei edes tarkoita sitä, että kyseinen ääni pitäisi ottaa vakavasti, tai että kyseessä olisi meidän äänemme. Me olemme se, joka äänen kuulee ja kokee. Ja siten voimme parhaamme mukaan pyrkiä jättämään sen omaan arvoonsa silloin, kun se äänekkäimmin vaatii meitä todistamaan kyvykkyyttämme.

Kun näin tapahtuu, lopetamme tekemästä asioita riittämättömyyden tunteesta käsin. Tämä taas luo sisäistä rentoutta toimia sen mukaan, mikä itsestä milloinkin tuntuu järkevimmiltä, vapaana tarpeesta todistella mitään kenellekään – edes itsellemme.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, tietokirjailija ja keynote-puhuja. Hän on ensimmäisiä suomalaisia, joka on opiskellut kolmen prinsiipin ymmärrystä ihmismielen toiminnasta ja mentaalisesta suorituskyvystä. Niko on kirjoittanut yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa kirjan Itseluottamus – kestomenestys mielessä, Viisas Elämä 2017.

Lue myös Niko Leppäsen aiemmat kolumnit Unohda itsesi ja voi paremmin ja Miten tulla sinuksi mokaamisen ja häpeän kanssa. Lisätietoja Niko ja Makke Leppäsestä löydät https://www.itseluottamus.com/-sivustosta ja facebook-sivulta https://www.facebook.com/itseluottamuscom/?fref=ts ja Nikosta osoitteesta niko@itseluottamus.com.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)