COACHING

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 6.2.2019 | KOLLEGA.FI
Älä unohda unelmiasi

Mieltämme ohjaavat uskomukset, oletukset ja kokemukset. Olemme monien ajatusten ja sisäisten ”ohjelmointien” ohjaamia. Jos emme pysy valppaina sen suhteen, miten ne vaikuttavat tähän päivään ja tulevaisuuteemme, ne alkavat rajoittaa unelmiamme. Stressireaktio – jähmettyminen – voi johtaa sisimmän ikiroutaan, jos emme työstä menneitä kokemuksia itsessämme ja päästä niistä irti.

Tiina Latikka on ammatticoach, joka haluaa auttaa ihmisiä löytämään oman tarkoituksensa elämässä.

Menneet kokemukset toimivat rajoittavina uskomuksina, koska emme halua toistaa aiemmin kokemaamme kipua. On monia keinoja, joilla suojaudumme kivulta – kierrämme, kiellämme, verhoamme sen huumoriin omalla kustannuksellamme, mitätöimme kivun yltiöpostiviisella ajattelulla tai unohdamme kivun kokonaan. Kaikki tämä on koodattuna aivojemme ”tehdasasetuksiin” ja on perin inhimillistä. Ja tämä alkaa myös rajoittaa sitä, mitä voisimme parhaimmillamme olla. Pienennämme unelmiamme, lakkaamme uskomasta itseemme ja kykyihimme. Katoamme hiljalleen itseltämme.

Treenaa omaa voimaasi

Toiset ihmiset voivat toimia peilinä sille, mitä emme vielä itse näe itsessämme. Emme kuitenkaan voi ripustautua toisiin ja toisten voimaan vaan tehtävämme on treenata itseämme ja vastuukyvykkyyttämme itsestämme ja unelmistamme.

Unelmamme eivät koskaan jätä meitä, vaan me jätämme ne. Tämä kävi toteen omalla kohdallani, kunnes tein muutoksen. Muistan jo 18-vuotiaana kirjoittaneeni käsikirjoituksen ”ihmissuhde-kurssille”, mutta minulla ei ollut riittävästi itseluottamusta ja rohkeutta kertoa siitä kenellekään. Unelmani oli syvästi osa minua ja ajatteluani. Olin yhtä kuin unelmani. Unelmani oli yhtä kuin minä. Jos olisin silloin tiennyt, että suurten unelmien tuleekin pelottaa ja että se suorastaan kuuluu asiaan, olisin tehnyt toisin.

Kuitenkin, kun nyt katson taaksepäin, elämä on johdattanut minut takaisin unelmani äärelle. Kaikki polut ja tapahtumat ovat olleet matkantekoa kohti sitä, mitä olen ja teen tänä päivänä. Kaikella on ollut tarkoituksensa ja olen tarvinnut kaikkia niitä kokemuksia. Tänään sydämeni täyttyy kiitollisuudesta ja nöyryydestä, kun saan toteuttaa sitä, mistä nuorena haaveilin. Siksi uskallan kannustaa, rohkaista ja valaa luottamusta myös sinuun!

Kohti omannäköistä elämää

Koko tähänastinen elämäni on kääntynyt voitoksi, mutta se on vaatinut kivun kohtaamista, luottamusta, opiskelua, menneestä irtipäästämistä ja sitkeyttä mennä eteenpäin Siksi voin vilpittömästi sanoa: Ole rohkea! Astu askel kerrallaan kohti omannäköistä elämää. Älä tingi unelmastasi tuumaakaan. Tee työtä sen eteen – olet sen kaiken arvoinen ja enemmänkin.

Eräs asiakkaani kertoi coaching-prosessissaan kokeneensa ensimmäistä kertaa, miltä tuntuu, kun on tullut kotiin omassa itsessään. Siitä syntyy sisäinen voima, jota kukaan ei voi ottaa pois. Toki hetkellisiä horjahduksia tulee ja kuuluukin tulla, sillä se on merkki elossa olemisesta, mutta kun on työkaluja ja keinoja hallita omaa mieltään, saa jälleen nopeammin kiinni todellisesta itsestään.

Katso itseäsi ja menneitä kokemuksiasi rakkaudella – katse omaan itseen on avain omaan sisäiseen voimaan. Päästä irti menneestä, pala kerrallaan ja sulata sisäinen routasi. Jos menneet kokemukset eivät olisi sitä, mitä ne ovat olleet, olisit rakentunut joksikin toiseksi. Et olisi se, mikä olet tänä päivänä. Kaikilla vastuksilla on tehtävä elämässämme – tehdä meistä yhä vahvempia ja toimia esimerkkinä tuleville sukupolville. Olemme saaneet sisun DNA:n ja se on pääoma, jota meidän tulee vaalia ja arvostaa. Tunne itsesi ja tunnista, milloin on levon paikka. Kohtaa itsesi ja antaudu uudelle. Elämä on liian lyhyt elää puoliksi jäätyneenä ja menneessä kiinni.

Uskaltaudu! Antaudu! Anna mennä!

Joel Ostenseen sanoin: ”Elämä edessäsi on paljon tärkeämpää kuin se elämä, mikä on takanapäin.”

Vinkkejä oman voiman vahvistamiseen

 1. Älä vertaa itseäsi muihin.
  Olet ainutkertainen ja sinulla on oma tarinasi. Opettele näkemään oma ainutlaatuisuutesi. Tee kiitollisuusharjoituksia joka päivä, mielellään aamuisin.
 2. Etsi asioita, joista innostut.
  Kirjaa vähintään kymmenen asiaa, jotka saavat sinut tuntemaan iloa ja sisäistä riemua. Valitse joka päivä listaltasi kaksi asiaa ja toteuta ne.
 3. Riko rutiinit ja opettele uusia tapoja toimia.
  Kysy itseltäsi, mihin haluat muutosta?
 4. Hiljennä mielesi. Kulje luonnossa.
  Luonto on opettajamme, kun vain herkistymme sille.

Kokeile näitä asioita viikon ajan ja katso, mikä muuttuu. Antoisaa matkaa!

Tiina Latikka on ammatticoach ja MindCoach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana lähes kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta www.sillanrakentaja.fi ja www.sisu.online Facebook ja Instagram @tiina.latikka. Lue myös Latikan edellinen kolumni Joskus on eksyttävä löytääkseen oikealle polulle.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)