HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI ANNIKA HAVASTE KUVA TIMO TURUNEN | 23.1.2019 | KOLLEGA.FI
Vuoden tärkein ruokavalio­lupaus

Vuoden alussa vihannesten, hedelmien ja kalan kulutus säännönmukaisesti nousee, mutta jo helmikuussa ihmiset palaavat takaisin entisiin ruokailutottumuksiinsa. Miten hyvistä ruokavalion muutoksista saisi pysyviä ja mikä olisi tärkein muutos, joka kannattaisi tehdä?

Annika Havaste on ravintovalmentaja, luennoitsija ja kouluttaja, jota hyvä ruoka, liikunta ja hyvinvointi inspiroivat.

Äskettäin Helsingin Sanomissa kerrottiin suomalaisten ostavan juuri tammikuussa eniten vihanneksia ja hedelmiä, sekä korvaavan naudan- ja sianlihaa kalalla ja vaalealla lihalla. Tämä on juuri se suunta, johon ravitsemustieteilijät haluaisivat suomalaisten ravitsemusta viedä. Vain harva kuitenkin syö suositeltua 500 gramman päiväannosta kasviksia. Naisten hyväksi luetaan, että he syövät vähemmän punaista lihaa. Toisaalta naiset syövät enemmän suklaata ja muita makeisia, kuin miehet.

Hyvien tapojen juurruttaminen

On helppoa tehdä muutoksia kuuriluontoisesti, mutta tapojen muuttaminen pysyvästi onkin jo vaikeampaa. Siitä varmaankin kertoo myös suomalaisten tammikuun ajan kestävä ryhtiliike. Näitä neljää asiaa voi soveltaa avukseen, jos haluaa tehdä kestäviä muutoksia.

1. Motivaation pitää perustua selkeään tavoitteeseen ja innostavaan lopputulokseen. 

Tunteen tunnistaa, kun vertaa tilannetta asiaan, jota todella kovasti toivoo tai odottaa. Motivaatiota pitää myös ruokkia ja muistuttaa usein itseään siitä, mihin muutoksella tähtää tai mikä on se olotila, joka tulee todeksi, jos muutos jatkuu. Motivaatio on helppo hukata arjen kiireissä ja siksi on hyvä keksiä keinoja muistuttaa itseään usein positiivisista tavoitteista muutoksen takana.

2. Muutosta edistäviä päätöksiä kannattaa tehdä hetkessä.

Suuret lupaukset saattavat ahdistaa tai ärsyttää, sillä niistä voi syntyä tunne paitsi jäämisestä. Jos sen sijaan päättää asian sen tullessa kohdalle ja jättää itselleen mahdollisuuden tehdä toisin, saattaa muutoksen teko sujua helpommin. Kioskilla on helpompi jättää suklaapatukka ostamatta, jos antaa itselleen luvan ostaa sen huomenna halutessaan – jolloin voikin jälleen tehdä tavoitetta edistävän hyvän päätöksen.

3. Pienet askeleet vievät varmemmin ja nopeammin perille.

Vain harva on tilanteessa, jossa monen muutoksen tekeminen onnistuu kerralla. Täysin uuden ruokavaliomallin toteuttaminen saattaa viedä liikaa aikaa ja henkistä energiaa. Kun ruokavalion parantamisessa keskittyy yhteen asiaan kerrallaan, tulee varmasti tulosta.

Ensimmäinen tavoite voi olla esimerkiksi yhden kasvisannoksen lisääminen päivää kohti. Sen voi toteuttaa vaikkapa siten, että lisää marjoja aamupuuron päälle, syö välipalahedelmiä tai lisää pääruoan yhteyteen runsaan salaattiannoksen päivittäin. Toistuessaan tällainen tapa lisää kasvisten määrä jopa kilon verran viikon ruokavalioon – mikä ei ole hullumpi tulos! Ja vasta, kun tapa on ehtinyt juurtua, on seuraavan vuoro. Vuodessa ehtiikin tehdä jo monia muutoksia, joiden tulokset varmasti myös näkyvät.

4. On tärkeää tehdä oikea valinta helpoksi.

Jos esimerkiksi usein sortuu nälkäisenä työ- tai kauppamatkalla herkutteluun, voi sitä ehkäistä välipalalla ja tasaisella ruokarytmillä. Reitin muutos voi myös auttaa välttämään kaupassa käynnin kiusauksia.

Kasvikset keskiöön

Tärkein muutos, minkä voi ruokavalioonsa tehdä, on kasvisten lisääminen. Kasvikset tuovat ravintoon antioksidantteja, eli kasvisten sisältämiä suoja-aineita, jotka suojaavat ennenaikaiselta vanhenemiselta ja monelta sairaudelta. Esimerkiksi mustikka vaikuttaa myönteisesti silmien ja aivojen terveyteen.

Kasvisten sisältämillä monilla erilaisilla kuitutyypeillä on suuri merkitys suoliston toiminnan ja suolistobakteerien kannalta, sillä hyödylliset, terveyttä edistävät bakteerilajit tarvitsevat niitä päivittäin. Suolistoa ei turhaan sanotakaan terveyden juuriksi, sillä sieltä kumpuaa niin hoikka olemus kuin terveyskin. Ruokavalion kasviksilla voimmekin siis tehokkaasti vaikuttaa suoliston bakteereiden kautta omaan terveydentilaamme. Liialla eläinperäisellä ravinnolla ja vähäisellä kuitujen saannilla on yhteys heikentyneeseen suoliston bakteeristoon, joka voi pahimmillaan sairastuttaa ja pitää yllä sitkeää ylipainoa.

Kasvikset ovat herkullisuutensa lisäksi myös kevyttä syötävää. Kun korvaa kasviksilla viljaa tai perunaa (jota ei lueta kasviksiin), voi odottaa painonkin alenevan pikku hiljaa. Kasvikset eivät myöskään nosta verensokeritasoja, jolla on merkitystä niin painon hallinnan, terveyden paranemisen kuin jaksamisenkin näkökulmasta. Kasviksien lisääminen ruokavalioon on ehkä helpoin ja palkitsevin tapa vaikuttaa niin sisäiseen kuin ulkoiseen olemukseensa.

FLT ravintovalmentaja Annika Havaste on valmentanut ryhmiä ja yksityishenkilöitä ravintomuutoksiin jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän on erikoistunut terveyden ja suoliston hoitoon luonnollisin keinoin. Havaste on myös julkaissut kirjan Virtaa ravinnosta (Basam Books 2015). Lisätietoja Havasteesta löydät osoitteessa http://www.annikahavaste.fi/. Lue myös Havasteen edellinen juttu Vahvista vastustuskykyäsi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)