HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI LEENA SIITONEN KUVA AMANDA LEHTOLA | 9.1.2019 | KOLLEGA.FI
Selviytymis­ohjeet muutosten pyörteisiin

Käsi ylös, jos vuosi 2018 oli sinulle vauhdikas ja haastava ajanjakso täynnä monenlaisia muutoksia ja yllättäviä käänteitä – hyviä, pahoja, rumia tai jotain siltä väliltä. Jep. Niin vähän ajattelinkin. Sitä on ilmassa.

Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka luennoi, kouluttaa, tekee intuitiivisia tulkintoja ja auttaa ihmisiä kohti lempeämpää elämää.

Viime vuosi oli energioiltaan aika reipasta menoa ja loppuvuotta kohti tahti vain kiihtyi. Itse olen ollut välillä pää pyörällä omien haikeiden loppujeni, uusien alkujeni, hämmentävien käänteiden ja ihmeellisesti toteutuneiden toiveiden kanssa. Ystävät, tutut ja asiakkaat sanovat samaa. Kaikki ovat myös varmasti huomanneet, että elämme mittavien muutosten aikaa myös maailmanlaajuisesti.

Muutos kuuluu asiaan

Toisaalta, miten muutenkaan voisi olla? Muutos on väistämätön osa elämää, oikeastaan koko elämän keskiössä. Jos emme jatkuvasti oppisi, kasvaisi ja muuttuisi, luopuisi vanhasta ja ottaisi vastaan uutta, emme oikeastaan edes olisi elossa. Sitä paitsi luvattiinko jossain elämän olevan helppoa, rauhallista ja ennalta-arvattavaa? Eipä taidettu.

Miten joskus ahdistavilta tuntuvista muutoksista sitten selviäisi helpommin? Hyvä keino on varautua muutoksiin ja nähdä ne olennaisena osana elämän virtaa – hyväksyä ne tietyllä tapaa jo valmiiksi mielessään. Kaikki on jatkuvassa muutostilassa: kasvit, eläimet, ihmiset, yhteiskuntajärjestelmämme, uskomuksemme maailmasta, sinä itse. Miksi odottaa, että kaikki pysyisi paikallaan? Sehän olisi oikeastaan luonnotonta ja kummallista.

Ystäväksi muutoksen kanssa

Toiseksi muutosten kanssa kannattaa ystävystyä. Yritä siis olla hangoittelematta kovasti vastaan, kun kuviot ympärillä menevätkin äkkiä uusiksi. Nekin muutokset, jotka aluksi tuntuvat ahdistavilta tai käsittämättömiltä, kätkevät sisälleen kasvun siemenen ja avaavat usein tilaisuuksia uuteen. On sanottu, että kaikki muutos on hyväksi. Joskus ne hyvät puolet tosin selviävät vasta jälkeenpäin. Siksi on syytä olla myös kärsivällinen.

On luonnollista, että muutokset joskus hermostuttavat tai pelottavat. Vanha on tuttua ja turvallista, ja uuden edessä on aina hiukan epävarma olo. Ole siis lempeä itsellesi. Anna itsellesi aikaa sopeutua ja käsitellä muutoksen esiin nostamat tunteet, pelot ja ajatukset. Hengittele kaikessa rauhassa.

Kuuntele muutoksen viestiä

Muutosten pyörteissä on lohdullista muistaa, että maailmassa on paljon asioita, joita hämmentyneet aivomme ja pelokkaat sydämemme eivät välttämättä heti ymmärrä. Emme koskaan näe kokonaiskuvaa – vain pienen kaistaleen siitä. Siksi on hyvä pyrkiä rentoutumaan ja uskoa, että asiat järjestyvät loppujen lopuksi, kuten on tarkoitus – vaikka juuri nyt ei siltä tuntuisikaan. Olethan tähänkin asti selvinnyt kaikesta eteesi tulleesta!

Emme ole kutsuneet muutosta elämäämme ilman syytä. Usein muutoksella on meille tärkeä viesti. Kuulostele siis, mitä muutoksen tuulet sinulle kuiskailevat. Paljastavatko ne aiemmin huomaamatta jääneitä totuuksia menneisyydestä, jakavatko ne nykyhetkeen liittyvää viisautta vai opastavatko ne ehkä tulevaisuuden varalle? Ehkä muutos selkiyttää meille omia arvojamme, kannustaa tekemään rohkean siirron tai vapauttaa energiaa johonkin uuteen? Joskus muutos on juuri se tarvittava potku takapuolelle! Sen ansiosta saamme vihdoinkin itsemme riuhtaistua irti vanhasta ja suunnattua kohti uutta.

Uskalla luottaa

Muutokselle antautuminen on loppujen lopuksi valtava helpotus. Se on luopumista turhasta kontrolloinnista ja hyppäämistä rohkeasti elämän virtaan. Emme voi eikä meidän tarvitse nähdä seuraavan mutkan taakse. Silti olemme turvassa tässä hetkessä.

Kun pystymme toivottamaan muutokset tervetulleiksi, meidän ei enää tarvitse yrittää takertua epätoivoisesti vanhaan. Kun uskomme, että kaikki kyllä järjestyy ennemmin tai myöhemmin, voimme lakata taistelemasta olosuhteita vastaan. Kun hyväksymme muutoksen, osoitamme luottavamme maailmankaikkeuden viisauteen ja hyvyyteen – vaikka ympärillä välillä vähän rytisisi.

­

Filosofian maisteri Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka tekee vastaanotollaan voimauttavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa valmennettaviaan ottamaan energiansa ja elämänsä haltuun. Siitonen myös kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa henkisen kasvun aiheista ja on julkaissut vuonna 2017 esikoiskirjansa Lempeän elämän käsikirja säätäjille. Lue myös Siitosen aiemmin julkaistu kolumni Viisi vinkkiä stressittömään jouluun.

Lisätietoja Siitosesta löydät osoitteesta https://www.hyvatvibat.fi/, https:/facebook.com/hyvatvibat/ ja ja www.instagram.com/leenasiitonen_hyvatvibat/

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)