COACHING

Mainos
TEKSTI ALISA YLI-VILLAMO KUVA MINNA KURJENLUOMA | 23.1.2019 | KOLLEGA.FI
Motivoiko mittaaminen muutokseen?

Mitä sinulle kuuluu tänään? Mistä olet tulossa ja mihin matka? Heräätkö aamulla pirteänä ja pohtien, mitä kaikkea kivaa tänään taas tuleekaan vastaan? Oletko valmis pysähtymään kohtaamisiin, kuulemaan ja oppimaan? Ja maltatko kuulostella myös itseäsi? Miltä minusta itsestäni tänään tuntuu? Olenko minulle merkityksellisten asioiden äärellä vai touhotanko vain päättömästi eteenpäin? Mikä motivoisi minua vihdoin pysyvään muutokseen kohti terveempää ja ihanampaa eloa?

Alisa Yli-Villamo on monipuolinen ravinto- ja hyvinvointivalmentaja, joka tukee ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja haluaa lisätä myötätuntoista suhtautumista elämään.

Omaa hyvinvointiaan voi tukea terveellisillä elintavoilla. Sitä edistävät myös läheiset ihmissuhteet, itselle merkityksellisten asioiden tekeminen toisille ihmisille merkityksellisellä tavalla, omien vahvuuksien hyödyntäminen, aikaansaaminen ja myötätuntoinen suhtautuminen itseen ja omaan elämään. Tietoa on valtavasti. Verkko pursuaa vinkkejä ja kursseja, mitä tulisi tehdä voidakseen paremmin.

Mutta mitkä asiat vievät sinua kohti sinun omaa ihanaa elämääsi? Olemme yksilöitä ja meistä jokainen kokee oman hyvinvointinsa myös yksilöllisesti. Se mikä parantaa sinun hyvinvointiasi – oli se sitten piirtäminen, tanssi tai omenoiden syöminen – voi olla toiselle kauhistus ja tie vatsanpuruihin. Samaan aikaan tiedämme, että ruokailu, aktiivisuuden lisääminen, uni ja muu palautuminen ovat avaimia terveydestä huolehtimiseen. Oman mutu-tuntuman lisäksi olisi hyödyllistä, jos jokainen meistä tuntisi viralliset ravitsemus- ja liikuntasuositukset ja uskoisi painoindeksin ja mittanauhan lukemiin. Siten huuhaa-osastojen jutut eivät saisi törmäilemään aivan päättömästi tiedon viidakossa.

Katso totuutta silmiin

Olemme yksilöitä myös mittausten suhteen. Toiset kaipaavat askelmittarin ranteeseen, jotta saavat itsensä liikkeelle. Toiset ahdistuvat aktiivisuusmittarista, joka kertoo unen olevan katkonaista ja nukkuvat entistä huonommin. Samaan aikaan väitän, että tieto herättelee katsomaan totuutta silmiin. On tutkittua, että ylimääräisillä kiloilla erityisesti vyötäröllä lisää riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen tai verisuonitauteihin ja että liikkumattomuus kuormittaa tuki- ja liikuntaelimistöä. On ilmeistä, että liian vähäinen uni ja palautuminen kuormittavat koko kehoa, myös aivoja.

Miten sinä motivoit itsesi liikkeelle kohti ihanampaa elämää? Tiedätkö, miten todella voit? Useimmissa kodeissa on vaaka painokilojen punnitsemista varten. Oletko mitannut vyötärönympäryksen ja tutustunut suosituksiin? Mitä muuta tiedät omasta tilanteestasi? Oletko kenties käynyt verikokeessa tai seurannut mittaria ranteessasi?

Aivojen hyvinvointi etusijalla

Fyysisen hyvinvoinnin ja aktiivisuuden mittaaminen on meille monille arkipäivää. Mutta sijaitseeko todellinen hyvinvointi sittenkin aivoissa? Tiedätkö, miten aivosi voivat? Nykyään myös aivojen hyvinvointia on mahdollista mitata. qEEG-mittauksen tuloksena syntyvä profiili kertoo, miten aivot voivat tällä hetkellä, miten hyvin ne toimivat, mikä on niiden todellinen toimintakunto ja voimavarat. Profiili kertoo myös, mitä eletty elämä on aivoille tehnyt ja minkälaisia jälkiä jättänyt. Käytyäni mentorin kanssa palautekeskustelun omasta profiilistani ymmärsin ensimmäistä kertaa, mikä aivojani todella kuormittaa. Seuraavien viikkojen aikana syntyi valtava määrä oivalluksia omista toimintamalleistani ja niiden vaikutuksista elettyyn elämääni. Hienointa on se, että nyt ymmärrän enemmän, huomaan autopilottini käynnistymisen ja minulla on mahdollisuus vaikuttaa!

Kuuntele itseäsi. Kuulostele ja tule kuulluksi. Oma jaksamisesi on hyvinvointisi kulmakivi. Mikä sinua tukee parhaiten? Heittäydy, kokeile ja poimi itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi parhaat oivallukset. Mittaa tai ole mittaamatta, mutta usko askel kerrallaan matkaavasi oikeaan suuntaan. Pakkaa reppuun ripaus sinnikkyyttä, jotta uudet tavat juurtuvat elämääsi yksi kerrallaan. Muutos syntyy vain tekemällä. Pysähdy hetkeksi ja kirjoita vanhanaikaisesti kynällä toimintasuunnitelmaasi kolme hyvinvointiasi edistävää asiaa, joihin sinun on mahdollisuus tarttua tänään. Lisää elämääsi jotakin, joka saa sekä mielesi että kehosi hymyilemään.

Alisa Yli-Villamo on KTM, ravinto- ja hyvinvointivalmentaja, TRE-ohjaaja ja BrainID-mentor, joka kouluttaa hyvinvointiohjaajia ja esimiehiä. Ravinnon, aktiivisuuden, palautumisen sekä yksilön vahvuuksien ja myötätuntoisen elämään suhtautumisen parissa työskentelevällä Yli-Villamolla on myös vahva kokemus liiketaloudesta ja muutosjohtamisesta.

Lisätietoja Alisa Yli-Villamosta löydät https://www.ihanaelo.fi/ -sivustosta, Facebook-sivulta https://www.facebook.com/IhanaElo/ ja LinkedInistä https://www.linkedin.com/in/alisa-yli-villamo-b1a35a54/  sekä sähköpostilla osoitteesta alisa@ihanaelo.fi.

Lue myös Yli-Villamosta kirjoitettu henkilökuva Numerot hallitseva hyvinvointivalmentaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)