TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 23.1.2019 | KOLLEGA.FI
Miten hyvä esimies viestii

Kommunikaatiotaidot ovat keskeinen osa hyvää johtamista. Hyvä esimies saa yhteyden kuulijaansa ja osaa innostaa sekä kannustaa tekemään vaadittavat työt.

Saadakseen viestinsä onnistuneesti perille, kannattaa ottaa huomioon muutamia vaikuttamiseen liittyviä asioita. Nämä asiat ovat oleellisia yhtälailla myös asiantuntijoille sekä puheenpitäjille.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Kahdeksan keinoa onnistua viestijänä

1. Huomioi yleisösi ja kohtaa tunnetasolla
Keskitä huomiosi yleisöön oman itsesi sijaan. Kun et liikaa keskity itseesi, vapautuu energiaasi luontevaan, hyvään esitykseen, joka myös viestii muiden arvostamista.

2. Puhuttele yksilöä vaikka puhut ryhmälle
Hyvä esimies osaa viestiä siten, että viesti puhuttelee ryhmän jokaista jäsentä ja itse kukin kokee olevansa viestin kohde.

3. Ole läsnä ja kuuntele tarkkaavaisesti
Läsnäolo on perusta aidolle kohtaamiselle. Kuuntelutaitoja kehittämällä luot avoimen ilmapiirin, jossa kynnys on matalampi myös vaikeampien asioiden puheeksi ottamiselle.

4. Tulkitse toisen kehonkieltä
Tarkkaile kuulijoiden ilmeitä ja kehon asentoa, jolloin saat arvokasta tietoa siitä, miten viestisi vastaanotetaan. Jos käytät etäyhteyksiä, etkä välttämättä näe toisen kehonkieltä, voit harjaannuttaa korvaasi kuulemaan puheen sävyjä oppiaksesi aistimaan, milloin on syytä muokata viestintätyyliäsi.

5. Ota vastuu ja myönnä virheesi
Erinomainen esimies kantaa vastuun myös vaikeina aikoina eikä etsi syyllistä, vaan myöntää omat virheensä ja luo viesteillään avoimuutta. Tämä vähentää pelon ilmapiiriä ja antaa tilaa luoville ajatuksille.

6. Tarkista, miten viestisi tulkitaan
Hyvä viestijä ei oleta, että kuulija ymmärtää viestin juuri niin kuin se on tarkoitettu, vaan varmistaa viestin tulkinnan ja kehittää omaa tapaansa viestiä erilaisille henkilöille ja ryhmille.

7. Viesti ennakoivasti
Vaikka sinulla ei olisi mitään muuta kerrottavaa kuin että sinulla ei ole vielä tarkkaa tietoa jostain tietystä asiasta, jota kaikki odottavat, kerro se. Etenkin huhumyllyn pyöriessä on tärkeää tarttua asiaan ja viestiä rehellisesti.

8. Ole aito itsesi
Oscar Wilde sanoi jo aikoinaan: ”Ole oma itsesi, kaikki muut ovat varattuja.” Luota siihen, että aitous on vahvuutesi ja että olet silloin paljon uskottavampi myös viestiessäsi. Itsetuntemuksen avulla tiedostat vahvuutesi ja myös tapasi viestiä, ja voit kehittää itseäsi esimiehenä ja viestijänä.

Vinkkejä viestijänä kehittymiseen:

  • Valmistaudu huolella.
  • Keskity ja luota osaamiseesi.
  • Ota oppia esikuvilta.
  • Kehitä taitojasi ja opi palautteesta.
  • Nauti siitä, mitä teet.
  • Hanki mentori tai valmentaja, joka sparraa sinua kehittäen taitojasi.

Hyvä kommunikoija erottuu joukosta: hän on aito ja vilpitön, ymmärtää yleisöään sekä osaa ottaa huomioon, miten viestiä eri tilanteissa.

“Kommunkaatiotaito puhuu johtajuuden kieltä.”
James Humes

Lue myös aiheeseen liittyvät aiemmin julkaistut kolumnit Mikä tekee pomosta hyvän? ja Viestintätyylit vaikuttavat onnistumiseen.

Lisätietoa kommunikaatiotaitojen kehittämisestä Carita Nybergin e-kirjassa: Kommunikaatiotaidot (https://bookboon.com/fi/kommunikaatiotaidot-ebook) tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen kolumni Johtamisen tasapaino.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)