HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI LEENA SIITONEN KUVA AMANDA LEHTOLA | 21.11.2018 | KOLLEGA.FI
Viisi vinkkiä stressit­tömään jouluun

Lapsena – ja vielä teini-iässäkin – joulu oli vuoden hauskinta aikaa. Pääsi kivoihin juhliin ja sai suunnitella, millaisia ihania joululahjoja ostaisi perheelle ja kavereille pikku pennosillaan (tuoksusaippua oli aika kova sana silloin!) Oli jännää avata joka aamu adventtikalenterin uusi luukku ja laskea päiviä aattoon. Joulun pyhinä sai syödä suklaata mielin määrin ja köllötellä sohvalla pyjamassa katselemassa mukavia elokuvia. Kuulostaa unelmien joululta – ja nykyään kovin kaukaiselta ja saavuttamattomalta.

Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka luennoi, kouluttaa, tekee intuitiivisia tulkintoja ja auttaa ihmisiä kohti lempeämpää elämää.

Meillä vastuuntuntoisilla aikuisilla on usein kova kiire pysyä aikataulussa ja saada projektit valmiiksi ennen joulua ja vuoden loppua. Lahjojen miettiminen aiheuttaa lähinnä ahdistusta kiireen keskellä, niiden kivojen juhlien suunnittelemisesta puhumattakaan. Aatto vieraineen ja tarjottavineen vasta stressaakin! Herkkujakaan ei voi kalorien pelossa enää mutustella mielin määrin.

Hmm. Mitä jos tänä jouluna ottaisimme suorittamisen ja tehtävälistojen sijaan rennommin? Jos kiireen ja huolehtimisen sijasta huokaisisimme ja antaisimme joulukuun taas täyttyä ilosta, joulumielestä ja ripauksesta taikaa – ihan kuin lapsena? Seuraavien vinkkien avulla onnistut.

1. Luovu turhista velvollisuksista

Onko joulun tehtävälistallasi asioita, joita mielestäsi vain kuuluu tai on pakko tehdä? Tai asioita, jotka ovat (olleet) tärkeitä jollekulle toiselle, mutta joista et itse oikeastaan edes välitä? Aseta tänä vuonna etusijalle ne tehtävät, tapahtumat ja perinteet, jotka ovat sinusta aidosti mukavia ja tuovat joulutunnelman. Ehkä voitte jättää väliin jokavuotisen tylsän tilaisuuden, jossa kukaan ei oikein viihdy ja tehdä sen sijaan jotain hauskaa? Kannattaa myös kysäistä perheenjäseniltä, mitä he haluavat tehdä, eikä höyrytä tottumuksesta aina saman kaavan mukaan. Vastaukset saattavat yllättää! Muista kysyä samaa itseltäsi ja toteuttaa omatkin toiveesi.

2. Älä yritä ehtiä kaikkea

Älä ahdistu, jos kaikki suunnitellut touhut, tapahtumat ja tilaisuudet eivät millään mahdu aikatauluun. Et mitenkään voi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Jouluvalmistelut saattavat olla rempallaan, koska olet keskittynyt muuhun ja joulukortit jäivät ehkä tänäkin vuonna lähettämättä. Ei se mitään! Pikkujoulumekoksi kelpaa ihan hyvin viimevuotinen ja kuka niitä pölypalloja kynttilänvalossa huomaa? Keitä mukillinen glögiä, nosta jalat pöydälle ja kuuntele pari joululaulua. Anna joulumielen tulla.

3. Keskity siihen, mikä on tärkeintä

Millaisia arvoja haluat joulussa painottaa? Kiirettä, kaupallisuutta ja panikointia? Vai rauhaa, joulumieltä ja antamisen iloa? Sen sijaan, että kiertelet (hikisenä ja punaisena) tavaratalojen tungoksessa, voit osallistua vaikka vapaaehtoistoimintaan ja jakaa joulumieltä toisille. Tai tehdä yhdessä jotain hauskaa: laskea pulkkamäkeä, leipoa pipareita, mennä kävelylle katselemaan jouluvaloja. Kun turha hössötys jää pois, on myös aikaa istuskella rauhassa lukemassa kirjaa tai tuijotella kynttilänliekkiä.

4. Sano ei

Miten usein suostut hankaliin järjestelyihin vain siksi, ettet kehtaa kieltäytyä tai halua tuottaa pettymystä? Jälkeenpäin manailet itseksesi, kun et taaskaan pitänyt puoliasi. Kieltäytymisen voi hoitaa ystävällisesti ja kohteliaasti niin, ettei kenellekään jää paha mieli. Uskalla asettaa omat rajasi ja huolehdi omasta jaksamisestasi joulun allakin. Myös sinulla on oikeus nauttia joulusta!

5. Pidä taukoja

Välillä täytyy saada rauhassa huokaista ja vain olla. Reippaimmaltakin touhuajalta loppuu puhti, jos ei malta hetkeksikään hellittää. Katso hyvän mielen jouluelokuva tai käperry muuten vain sohvannurkkaan – ilman syyllisyyttä. Maailma ei kaadu, vaikka loikoilisit sohvalla vähän pidempäänkin.

Joulu on valon ja hyvän tahdon juhla – ei suoritus, josta jaetaan pisteitä. Anna joulurauhan tänä vuonna vallata mielesi ilman kiirettä ja pysähdy huomaamaan joulun ihme ohikiitävässä hetkessä: kynttilän liekissä, kellon helähdyksessä, rakkaan ihmisen naurussa. Nauttikaamme rennosta joulunodotuksesta.

­

Filosofian maisteri Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka tekee vastaanotollaan voimauttavia intuitiivisia tulkintoja ja ohjaa valmennettaviaan ottamaan energiansa ja elämänsä haltuun. Siitonen myös kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa henkisen kasvun aiheista ja on julkaissut vuonna 2017 esikoiskirjansa Lempeän elämän käsikirja säätäjille. Lue myös Siitosen aiemmin julkaistut kolumnit Älä välitä hittojakaan, vai miten se nyt meni ja Myötätunto vahvistaa elämäniloa.

Lisätietoja Siitosesta löydät osoitteesta https://www.hyvatvibat.fi/, https:/facebook.com/hyvatvibat/ ja ja www.instagram.com/leenasiitonen_hyvatvibat/

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)