VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI PETRI HIISSA KUVA GLASSARVISUAL | 7.11.2018 | KOLLEGA.FI
Tehty on parempi kuin täydellinen

Useimmat meistä haluavat tehdä työnsä hyvin. Joskus jopa liian hyvin. Täydellisyyden tavoittelulla on tuhoisa vaikutus luovan työn tuottavuudelle. Se voi heitellä kapuloita rattaisiin luovan työn eri vaiheissa; aloittamisessa, tekemisessä ja viimeistelyssä.

Petri Hiissa on diplomi-insinööri ja verkkovalmennusyrittäjä, joka on kirjoittanut kirjan perfektionismista ja siitä vapautumisesta.

Usein emme kuitenkaan huomaa, että vaikkapa viivyttelyssä on kyse täydellisyyden tavoittelusta, sillä suomalaisessa kulttuurissa olemme tottuneet koviin odotuksiin siitä, miten asioiden kuuluu mennä.

Aloittamisen vaikeus

Tekemisen aloittaminen on vaikeaa, jos haluamme varmuuden lopputuloksesta jo ennen työn aloittamista. Tällöin saatamme juuttua ylianalysoinnin ansaan ja mielemme alkaa tarpeettomasti suurennella mielessämme piilevää ajatusta: mitä jos tämä ei onnistukaan?

Ylianalysointiin on sitä helpompi sortua mitä enemmän tiedämme. Analysointi pohjautuu tietoon ja mitä enemmän analysoimme, sitä enemmän haluamme lisää tietoa. Liiallisessa etukäteen tietämisessä piilee kuitenkin vaara. Kun tiedämme paljon, osaamme suunnitella niin täydellisen projektin, että tukehdumme hienon suunnitelmamme pikkutarkkoihin vaatimuksiin jo alkumetreillä. Täydelliseksi suunniteltu ei valmistu.

Myös jos tiedämme liiaksi mitä emme tiedä, saatamme kokea, että emme ole vielä valmiita aloittamaan ja lykkäämme tärkeän asian aloittamista hamaan tulevaisuuteen. Usein onkin parempi vain aloittaa ja opiskella tarvittavat asiat matkan varrella tarpeeseen sen sijaan, että pyrkisi opiskelemaan ne etukäteen varastoon.

Minkä sinulle tärkeän projektin aloittamista olet lykännyt? Mitä jos vain aloittaisit sen rohkeasti ilman paineita lopputuloksesta ja katsoisit mihin se sinut vie?

Tekemisen haasteet

Moni haluaisi päästä työssään psykologi Mihály Csíkszentmihályin kuvaamaan flow-tilaan, jossa psyykkinen energia käytetään ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseen. Täydellisyyden tavoittelija ainakin haluaisi työskennellä tällä tavalla, sillä flow-tila kuulostaa varsin täydelliseltä ajan käytöltä!

Perfektionistinen mieli samaistuu saavuttamiinsa lopputuloksiin ja haluaa, että lopputulos on oman hienon vision mukainen. Tässäkin piilee vaara. Liiallinen stressaaminen lopputuloksesta tekee flow-tilaan pääseminen on vaikeaa. Jos mielessään vertaa koko ajan sitä missä nyt on siihen, missä ei vielä ole, vie se huomion itse tekemiseltä väärään asiaan.

Täydellisyyteen tähtääminen kerralla on myrkkyä luovuudelle. Jos haluamme saada aikaan tuloksia ilman virheitä ja matkan varrella koettuja epäonnistumisia, saamme aikaan vähemmän ja huonompia tuloksia.

Epäonnistumiset ovat välttämättömiä välivaiheita matkalla onnistumiseen, sillä ne ovat parhaita opettajiamme jos vain osaamme nähdä niissä piilevät oppimisen mahdollisuudet. Analysoimalla tekemisiäsi ja saamiasi tuloksia opit. Jokainen virhe on mahdollisuus oppimiseen ja tulevaisuudessa voitkin toimia paremman tiedon valossa päästäksesi lähemmäs tavoitettasi.

Viimeistelyn tuska

Jos oman arvon ja identiteetin sitoo liiaksi tuotoksiinsa, voi niiden julkaiseminen olla vaikeaa kun epäonnistumisen pelko saa mielessä suhteettoman suuren roolin. Pahin epäonnistuminen olisi kuitenkin se, että jätät sinulle tärkeän asian tekemättä, koska pelkäät epäonnistumista. Jääkiekkoilija Wayne Gretzky on todennut osuvasti: ”missaat sata prosenttia laukauksista, joita et ammu”.

Tämäkin teksti olisi voinut olla jäädä tietokoneen uumeniin julkaisemattomana, koska se on niin kaukana ”täydellisyydestä”. Kuitenkin sinä voit lukea tämän tekstin, koska se on julkaistu ”epätäydellisenä”.

Älä stressaa mieltäsi piinaavasta täydellisyyden vaatimuksesta, sillä aitous on kiinnostavampaa kuin täydellisyys. Epätäydellisyyteen on helppo samaistua.

Vain toteutetulla idealla on voima muuttaa maailmaa. Muista – tehty on parempi kuin täydellinen. Mihin voisit soveltaa tätä ajatusta tänään?

DI, verkkovalmennusyrittäjä Petri Hiissa on yksi Campwire-digituotealustan ja Digivallankumous-sivuston perustajista. Hiissa on rakentanut Täydellinen haaste -verkkovalmennuksen, joka on kuuden viikon muutosmatka perfektionismista vapautumiseen. Lue lisää ja katso, tunnistatko itsesi 10 perfektionistisen ajatusmallin listasta.

Lue myös aiemmin julkaistu Täydellisyyden tavoittelu tekee elämästä suorittamista -artikkeli, jossa Petri Hiissa kertoo tarkemmin aiheesta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)