ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI JP JAKONEN KUVA HANNES FRIGÅRD | 21.11.2018 | KOLLEGA.FI
Miten muuttaa pieni ongelma isommaksi

Onko sinulla ongelma, haaste tai tavoite, jonka suhteen tunnut polkevan paikallasi? Jokin sellainen asia, jossa haluaisit päästä eteenpäin, mutta et – jostain sinulle tuntemattomasta syystä – etene kuten tahtoisit.

JP Jakonen on tutkija, yrittäjä, tietokirjailija ja valmentaja, joka on perehtynyt itsensä johtamiseen ja stressin hallintaan.

Minulla on sinulle ratkaisu. Tai ehdotus, ainakin. Mitä jos sinun ongelmasi, tavoitteesi tai haasteesi ei ole tarpeeksi suuri?

Mitä jos – ajattele ainakin sen mahdollisuutta – sinun ongelmasi on pikkuisen liian pieni noustakseen sinun luovan, ihmeellisen ja ongelmia-synnynnäisesti-ratkovan mielesi ratkaisurajan ylitse? Voisiko olla niin? On se ainakin mahdollista.

Mieli kaipaa tilanteita, joita se voi ratkoa. Tämä on luonnollista evolutiivista vaistoa, psykologista kaipuuta etsiä tilanteita, joissa mieli voi toteuttaa itseään eteenpäin menemisen kautta.

Mieli kaipaa kuitenkin Isoa Projektia – samaan tapaan kuin koira kaipaa kunnollista lenkkiä tai orava suurta kiipeilypuuta tai shakkimestari arvoistaan vastusta. Mielesi kaipaa tarpeeksi suurta ongelmaa, riittävän isoa unelmaa, sopivan valtavaa tavoitetta, jotta se voi ylittää itsensä. Filosofi Ken Wilberin mukaan tällainen itsensä ylittämisen tarve on yksi evoluutiota määrittävistä peruspiirteistä.

Ja tässäpä tarinan juju onkin: Tämä itsensä ylittäminen voi tapahtua vain, kun haaste, ongelma, unelma tai tavoite on ISOMPI KUIN SINUN TÄMÄNHETKINEN KYKYSI VASTATA SIIHEN.

Vasta kun teet tavoitteestasi suuremman, voi mielesi alkaa toteuttaa luontaista tarvettaan kasvaa, mennä eteenpäin ja johtaa sinua kohti suurempaa olemisen tilaa.

Ja tämä on johtajuutta siten kuin toinen suuri ajattelija, Otto Scharmer, sen määrittelee: eteenpäin menemistä ja toisten ihmisten eteenpäin viemistä.

Joten seuraavan kerran, kun huomaat tahkoavasi saman ongelman, saman tavoitteen tai saman unelman parissa, ties kuinka monennetta kertaa, kysy itseltäsi: Miten voisin tehdä tästä entistä isomman, vaikeamman ja täten innostavamman ongelman?

Miten voisin kasvattaa ongelmaani, jotta se voisi kasvattaa minua – sen sijaan, että yritän pienentää ongelmaa nykyiselle tasolleni, jolloin se on vähän niin kuin tekisi aikuisena lasten ristisanatehtäviä?

Ongelman kasvattaminen – ei sen pienentäminen – on vastaus kadonneeseen motivaatioon, eteenpäin menemiseen ja aitoon kasvuun.

JP Jakonen on tutkija, tietokirjailija, yrittäjä ja valmentaja, joka auttaa ihmisiä vähentämään stressiään ja johtamaan itseään paremmin. Jakonen on kirjoittanut useita kirjoja stressin taltuttamisesta, kuten Stressivapaa johtaja (2015) ja julkaissut Stressivapaa elämä -verkkokurssin. Lisätietoja JP Jakosesta löydät osoitteesta http://www.stressivapaajohtaja.fi/. Lue myös Jakosen aiemmin julkastut jutut Jaa työaikasi viisaasti ja Onnellisen elämän salaisuus – relevantin informaation periaate.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)