HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI ANNIKA HAVASTE KUVA TIMO TURUNEN | 24.10.2018 | KOLLEGA.FI
Vahvista vastustuskykyäsi

Talven tulo häämöttää jo ja moni miettii, miten parhaiten vahvistaisi vastustuskykyään. Vahva vastustuskyky tarkoittaa immuunisysteemin parempaa kykyä vastustaa erilaisia virusinfektioita, mutta myös mitä tahansa muuta sairautta. Immuunisysteemin toimintaan vaikuttavat monet asiat, joihin voi itse vaikuttaa.

D-vitamiinia purkista

Annika Havaste on ravintovalmentaja, luennoitsija ja kouluttaja, jota hyvä ruoka, liikunta ja hyvinvointi inspiroivat.

D-vitamiini on immuunisysteemin oikeanlaisen toiminnan kannalta tärkein vitamiini – itse asiassa D-vitamiini ei ole varsinainen vitamiini, vaan hormonin kaltainen aine, jota syntyy iholla auringon valon stimuloimana. Pimeänä aikana emme kuitenkaan Suomessa altistu lainkaan sellaisille auringon säteille, joilla olisi kyky saada D-vitamiinin tuotanto käyntiin, sillä säteet tulevat liian alhaalta. Täällä saamme D-vitamiinia auringon avulla vain kesäkuukausina, kun aurinko kipuaa riittävän ylös. Lisäksi vaaditaan oleskelua auringossa keskipäivällä, ilman aurinkosuojaa noin 15 minuutin ajan vähintään käsivarret paljaina.

Näillä leveysasteilla ei siis ole helppoa saada D-vitamiinia auringosta – etenkin kun kesällä saatu D-vitamiini ei riitä montaakaan viikkoa, vaan vitamiinitasot laskevat koko ajan syksyn edetessä. Siksi D-vitamiinilisä onkin tarpeellinen. Oman tason voi käydä mittauttamassa ja selvittää, mille tasolle D-vitamiinitasot nousevat oman vitamiinilisän avulla. Olemme nimittäin yksilöitä ja samankokoinen annos ei tuota jokaisen kohdalla samanlaista tulosta.

Ruokavaliosta voimaa immuniteetille

Ruokavalio on tehokas keino nostaa omaa immuniteettiaan. Kannattaa lisätä monipuolisesti kasviksia ja vähintään kaksi desilitraa marjoja jokaiseen päivään. Niistä saatavat kuidut ja antioksidanttiyhdisteet, C-vitamiini mukaan lukien, vaikuttavat niin suoraan, kuin suolistomikrobien kautta immuniteetin vahvistumiseen.

Viherjauhe, joka sekoitetaan veteen, toimii kätevänä vihreän lisääjänä ruokavalion kasvisten ohessa. Viherjauheista on erilaisia sekoituksia ja niistä löytyy monia hyvin tehokkaita kasvikunnan aineita, monissa on myös makeanveden levää, kuten chlorellaa ja spirulinaa, joita pidetään tehokkaina puhdistamaan kehoa myrkyllisistä raskasmetalleista. Viherjauheen voi myös sekoittaa smoothien joukkoon.

Probioottiset ruoka-aineet, kuten jugurtit, hapankaali ja maitohappokäymisellä valmistetut vihannesmehut tukevat suoliston mikrobikantaa, joka puolestaan avittaa ihmisen immuunisysteemiä toimimaan tehokkaasti. Probiootteja voi hankkia myös jauheena ja kapselina ja ottaa vaikkapa flunssakaudella.

Proteiinikin on tarpeen vastustuskyvyn kannalta. Sitä suomalaiset saavat yleensä riittävästi. Tavallinen kuntoilijakaan ei yleensä tarvitse enempää proteiinia. Tosin jos tulee usein korvattua aterioita leipäaterioilla, tai syö hyvin niukasti, voi proteiinin saanti jäädä liian vähäiseksi.

Hillitty herkuttelu sallittua

Kun pimeä vuodenaika koittaa, haemme helposti hyvää oloa makeista herkuista. Ne eivät ole täysin pannassa, mutta niiden laatuun ja määrään on hyvä kiinnittää huomioita. Sokeria tihkuva leivos saa verensokerin nousemaan nopeasti ja nostaa myös insuliinihormonitason korkealle. Sen lisäksi, että verensokerin heittely väsyttää ja lihottaa, se heikentää vastustuskykyä.

Hyvä vastustuskyky lähteekin tasaisista ateriaväleistä ja liian sokerin välttämisestä. Etenkin rasittuneena ja väsyneenä kannattaa välttää sokeripitoista syötävää.

Hellitä välillä ja lepää riittävästi

Stressi, kiire, sekä unen ja palautumisen puute rasittavat elimistöä ja immuunisysteemin toiminta heikkenee. Kannattaakin ottaa talviaikana huomioon lisääntynyt levon ja unen tarve ja antaa itselleen lupa hellittää. Stressin syihin emme aina pysty puuttumaan välittömästi, mutta stressiä voi hallita erilaisin keinoin. Esimerkiksi meditaation on todettu olevan erittäin tehokas stressin poistaja, joka laskee stressihormonitasoja ja kytkee päälle parasympaattisen hermoston eli rentoutusvaihteen.

Unesta ei myöskään kannata nipistää, vaan opetella säännölliset nukkumaanmenorutiinit ja -ajat, jotta elimistö saa levätä ja korjata itseään levon aikana. Myös palautuminen, aika, jolloin ei tarvitse tehdä mitään erityistä, on tärkeää. Erilaisia palautumishetkiä voi suoda itselleen muutenkin pitkin päivää. Minuutin mittaiset hengitysharjoitukset, silmien sulkeminen ja rentoutuminen hetkeksi, happihyppely työpäivän aikana ja työkaverin kanssa vietetty kahvitauko palauttavat ja rentouttavat kummasti.

FLT ravintovalmentaja Annika Havaste on valmentanut ryhmiä ja yksityishenkilöitä ravintomuutoksiin jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän on erikoistunut terveyden ja suoliston hoitoon luonnollisin keinoin. Havaste on myös julkaissut kirjan Virtaa ravinnosta (Basam Books 2015). Lisätietoja Havasteesta löydät osoitteessa http://www.annikahavaste.fi/. Lue myös Havasteen edellinen juttu Kokonaisuus ratkaisee.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)