KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 10.10.2018 | KOLLEGA.FI
Milloin olet viimeksi ollut järjettömän innostunut?

Filosofi Esa Saarisen mukaan Suomessa on paljon ihmisiä, jotka paahtavat täysillä ja joilla on sisäinen hehku päällä – harmillista kyllä nämä henkilöt ovat pääosin alle 7-vuotiaita. Allekirjoitan tämän täysin. Omat pienet lapseni heräävät viikonloppuisin reippaana ennen seitsemää, koska eivät omien sanojensa mukaan halua tuhlata jännittävästä päivästä hetkeäkään nukkumiseen. Perheemme teini ei kuitenkaan herää kovinkaan reippaana viikonloppuaamuisin. Jossain kohtaa valtava innostus elämään tuntuu siis laantuvan.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Milloin sinä viimeksi heräsit aamulla aikaisin ja lähdit innostuneena kohti päivän kuvioita sen sijaan, että jäit mieluummin peiton alle? Milloin viimeksi sinulla oli niin innostavaa työssä tai vapaa-ajalla ettet voinut olla tuulettamatta ja hehkuttamatta? Milloin olet viimeksi ollut aivan järjettömän innostunut jostain? Koska viimeksi nauroit katketaksesi?

Valmensin vastikään naista, joka kertoi nauraneensa viimeksi vuonna 2006.  Ei ole tavatonta, että aikuinen ihminen ei muista, koska viimeksi nauroi katketakseen. Ilo on meille terveyden ja hyvinvointimme kannalta jopa elintärkeää. Kelly A. Turner tutki muutama vuosi sitten odotusten vastaisesti syövästä parantuneita ihmisiä ja etsi, mitä paranemiseen vaikuttavaa yhteistä näillä henkilöillä oli. Eräs yhdistävä tekijä oli se, että he kokivat päivittäin iloa jostain. Se saattoi olla vaikkapa kissavideoiden katsomista ja niille nauramista.

Ilolle tilaa arjessa

Stressi ja huono palautuminen voivat helposti johtaa kierteeseen, jossa innostus ja ilo tekemisestä katoavat pikkuhiljaa salakavalasti. Huoli, jatkuva murehtiminen ja ahdistuneisuus ovat tunteita, jotka helposti alkavat värittää päiviä. Pikkuhiljaa totut siihen, että suupielesi ovat valtaosan ajasta alaspäin ja otsasi on rypyssä sekä niska ja hartiat jumissa.

Ilolle kannattaa siis järjestää tilaa arjessa. Joutenolon, hauskapidon ja leikin on todettu myös olevan onnellisuuden ja menestyksen avaintekijöitä. Jos nyt tunnet, ettei ilo kuulu päivittäiseen elämääsi, ala pohtia, miten voisit lisätä sitä. Kysy itseltäsi, mikä saa sinut iloiseksi? Mistä ilahduit aina lapsena? Tuottavatko ystävät, harrastukset tai liikunta sinulle iloa?

Ilo on myös valinta, jonka voit tehdä vaikka joka aamu uudelleen. Tai vaikka edes viideksi minuutiksi kerrallaan.

Mitä ajattelet ilosta ja innostuksesta? Onko se mielestäsi turhaa hömppää? Sallitko itsellesi iloa vai ajatteletko, ettet ehkä ansaitse sitä? Onko elämässäsi jokin asia, joka estää sinua iloitsemasta tai innostumasta? Ohjaako elämääsi sanonta “Itku pitkästä ilosta”?

Koska stressi hukuttaa ilon ja innostuksen helposti alleen, kannattaa sitä lievittää päivittäin ja raivata tilaa hyvälle. Hyvä keino siihen on tehdä aamun aluksi ja illan lopuksi muutaman minuutin syvähengitysharjoitus, minkä aikana listaat mielessäsi kaikkia sellaisia asioita, joista olet tässä hetkessä kiitollinen ja iloinen. Se, mihin keskityt, vahvistuu.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edellinen kolumni Mitä kesäloma opetti sinulle itsestäsi?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)