PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 26.9.2018 | KOLLEGA.FI
Mokaaminen sallittua

Tekevälle sattuu ja mokiakin tulee itse kullekin kiireen keskellä. Mokaamisesta nouseva häpeän tunne voi kuitenkin joskus olla musertava. Me suomalaiset olemme erityisen kovia pelkäämään mokaamista, eikä virheitä meillä sallita. Mutta miksi?

Itse myönnän inhoavani virheiden tekemistä ja olen joutunut opettelemaan hieman lempeämpää suhtautumista itseeni. Varsinkin silloin, jos mokani takia jollekin toiselle on aiheutunut harmia, niin hävettää – tosin olen yleensä selvinnyt siitä anteeksipyynnöllä ja virheen korjaamisella. En ole sitä koulukuntaa, joka ajattelee, että moka on lahja. Mutta olen pohtinut, että virheisiin ei pidä suhtautua liian vakavasti, varsinkin, jos kyse on vain omanarvontunnosta eikä todellisesta vahingon aiheuttamisesta. Useimmiten moka on epäonninen sattumus, jota oma mieli suurentelee ja jota toiset eivät välttämättä edes aina huomaa. Jos ei uskalla tehdä mitään, ei tee virheitäkään. Aion kuitenkin jatkossakin kokeilla uusia asioita ja tehdä erilaisia juttuja – ja kestää mokat siinä sivussa.

Mokaamista ja häpeää pohtii syvällisesti myös Niko Leppänen Coaching-blogissa. Mokaamisen pelko saa meidät jännittämään erilaisia tilanteita ja pysymään hiljaa palavereissa, vaikka meillä olisi niihin annettavaa. Itse mokaaminen ei loppujenlopuksi ole ongelman ydin, vaan häpeäksi kutsuttu tunnekokemus, jota välttelemme kaikin keinoin. Ja senkin kanssa voi tulla sinuiksi, Leppänen sanoo kolumnissaan.

Tasapainon avaimet -blogissa Carita Nyberg kysyy, elämmekö itsemme näköistä elämää. Saatamme olosuhteiden pakosta tai ehdollistumisen myötä joutua aivan väärään rooliin, mikä tekee meistä onnettomia. Kolumnissaan Nyberg valottaa arkkityyppejä, joiden tunnistaminen auttaa jokaista löytämään omat vahvuutensa ja oman paikkansa maailmassa.

Johtajuuden ytimessä -blogissa Anna-Maija Kuosmanen tarkastelee johtajan työn merkitystä muutosten myllerryksessä. Vaikka muutosten vauhti on kova, johtaja voi tehdä paljon työyhteisönsä hyväksi. Suunnan näyttämisen ja työyhteisön kannustamisen lisäksi johtajan on myös osattava katsottava peiliin ja opittava kyseenalaistamaan omia näkemyksiään, Kuosmanen sanoo kolumnissaan.

Elämä järjestykseen -blogissa JP Jakonen käsittelee viisasta ajankäyttöä. Usein uppoudumme työntekoon vähän liikaakin, vaikka elämässä pitäisi olla muutakin. Unohdamme niin levon, perheen kuin harrastuksetkin, jotka tasapainottavat elämäämme. Kolumnissaan Jakonen antaa vinkkejä fiksumpaan ajankäyttöön niin työn kuin vapaa-ajan osalta.

Hyvinvointi-blogissa Leena Siitonen pohtii välittämisen tai välittämättä olemisen vaikeutta. Usein henkisyydessä painotetaan eräänlainen välinpitämättömyyttä ja elämälle antautumista ja toisaalta meitä muistutetaan välittämisestä ja myötätunnosta. Viisaus asuu siinä jossain välimaastossa, sillä mitä vähemmän meillä on odotuksia, sitä seesteisemmin elämä sujuu, Siitonen toteaa kolumnissaan.

Seuraavat artikkelit julkaisemme keskiviikkona 10. lokakuuta.

Antoisaa työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)