KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 12.9.2018 | KOLLEGA.FI
Matkaopas perfektionismista vapautumiseen

Jos tunnistat itsessäsi riittämättömyyttä, epäonnistumisen pelkoa, hallinnan tarvetta, vaadit itseltäsi paljon ja tavoittelet täydellistä suoritusta, olet tyypillinen perfektionisti ja kuulut suureen joukkoon. Perfektionismi on nimittäin suomalainen kansantauti.

Täydellisyyden tavoittelu aiheuttaa helposti stressiä, huolta, levottomuutta, ärtyneisyyttä, vihaisuutta, jännittyneisyyttä ja ahdistusta. Tietyissä ammateissa, joissa tarvitaan ääretöntä tarkkuutta, perfektionismi on hyväksi, mutta tavallisessa elämässä siitä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä. Perfektionismista voi myös yrittää vapautua, ja tästä aiheesta Petri Hiissa on kirjoittanut opuksen Täydellinen kirja. Siinä perehdytään täydellisyyden tavoitteluun ja perfektionistisiin ajatusmalleihin ja annetaan eväitä näiden ajattelumallien muuttamiseen.

Kirjan kirjoittaja Petri Hiissa on diplomi-insinööri ja verkkovalmennusyrittäjä, joka on itse kärsinyt perfektionismista koko ikänsä ja on aiheen todellinen kokemusasiantuntija. Hiissa oli paras niin kouluaikana kuin armeija-aikana ja valmistui teknillisestä korkeakoulustakin stipendein. Myöhemmin yrittäjänä hän joutui ylirasituksen aiheuttaman unettomuuden vuoksi pysähtymään ja tarkastelemaan omia ajattelumallejaan ja lopulta aloittamaan muutoksen tien.

Kirja on tehty tehtäväkirjan muotoon ja sen avulla on tarkoitus pohtia omakohtaisesti kohta kohdalta omia ajatusmalleja ja ajatuksia. Kirja alkaa kymmenen perfektionistisen ajatusmallin esittämisellä, joka on varsin silmiä avaava. Itse hämmästyin, kuinka moni malli kolahti omalle kohdalle.

Kirjassa käsitellään monia perustavanlaatuisia asioita kuten nykyhetken hyväksymistä, menestystä, epäonnistumisen pelkoa, virheitä, palautteen voimaa, velvollisuudentuntoa, ajatuksien voimaa ja mustavalkoisuutta.

Ensimmäinen varsinainen askel muutoksen tiellä on nykyhetken hyväksyminen. Perfektionisti kun on yleensä joko tulevaisuuden pauloissa tai menneitä murehtimassa, ja harvoin hänelle kelpaa nykyhetki – sillä aina asiat voisivat olla paremmin. Hyväksyminen onkin yksi tärkeimmistä asioista muutoksen tiellä. Alkupuolen tärkeitä lukuja on myös epäonnistumisen pelko, joka on usein unelmien toteuttamisen tiellä ja lamauttaa erityisesti perfektionisteja. Nykymaailmassa ainoa pysyvä asia on muutos, joten omaa epäonnistumisen pelkoa kannattaa tarkastella kriittisesti. Epäonnistumiset nimittäin voivat olla parhaita opettajiamme, jos vain osaamme suhtautua niihin kasvun kautta.

Kirjan lopussa puhutaan vahvistuksista eli vahvistuslauseista, joilla voi kannustaa itseään sekä kiitollisuuden lisäämisestä, jonka avulla voi vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointiaan ja mielenrauhaansa.

Vaikka kussakin luvussa on tekstiä vain pari sivua plus tehtäväsivut, niihin on tiivistetty kaikki olennainen. Kirja ei ole pelkästään perfektionisteille tarkoitettu, vaan se sopii jokaiselle, joka tuntee olevansa liian ankara itseään kohtaan ja haluaisi oppia suhtautumaan itseensä armollisemmin.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Täydellinen kirja
Petri Hiissa
Otava
2018
145 sivua
25 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)