HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT AGATA JENSEN | 29.8.2018 | KOLLEGA.FI
Yrittäjyyttä sydämellä

Idearikas Anja Kadziolka on yrittäjä, joka toteuttaa omia visioitaan. Aiemmin palkkatyössä copywriterina työskennellyt Kadziolka löysi oman alansa digimaailmasta, jossa on hänen mukaansa loputtomasti mahdollisuuksia.

Runsaudenpula on tuttua Anja Kadziolkalle, joka rakastaa ideointia ja uusien asioiden kehittämistä. Yrittäjänä ja digimarkkinoinnin kouluttajana toimivalla Kadziolkalla on koko ajan useampia liikekonsepteja ja projekteja työn alla. Alun perin Kadziolkasta piti kuitenkin tulla käsityöläinen.

Digiyrittäjänä toimivan Anja Kadziolkan uran punaisena lankana on ollut uuden kehittäminen ja omien visioiden toteuttaminen.

– Olen ensimmäiseltä koulutukseltani artesaani. Heti lukion jälkeen menin käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen, jossa opiskelin kaksi ja puoli vuotta. Pääsin töihin Työväenopistoon kudonnan ohjaajaksi, mutta ura loppui lyhyeen, kun allergisoiduin pahasti kangaspölylle, Kadziolka kertoo.

Alan palkkanäkymät eivät myöskään näyttäneet hyviltä, joten Kadziolka päätti ottaa selvää, millaisia ihmisiä töihin haluttiin. Hesarin työpaikkailmoituksia lukiessaan hän huomasi, että kaupallinen koulutus oli kysytyintä ja päätti hankkia sellaisen itselleen.

– Pääsin Suomen Liikemiesten kauppaopiston iltalinjalle, jossa opiskelin lopulta sekä aamulla että illalla ja samalla kävin töissä.

Opiskelu tuotti tulosta, sillä uusi ura aukeni ja Kadziolka pääsi heti valmistuttuaan vuonna 2000 töihin markkinointiosastolle kustannusalan yritykseen.

Haaveena copywriterin ura

Kadziolka nautti uudesta tehtävästään markkinointiassistenttina. Aloittaessaan työt hän pääsi saman tien järjestelmään messuja ja markkinointikampanjoita.

– Leijuin pari vuotta ihan taivaissa. Tein töitä yhdessä yksikönjohtajan kanssa ja opin tekemään budjetteja, laskemaan kannattavuuslaskelmia ja sain toimia välillä markkinointipäällikön sijaisena.

Kadziolka haaveili kuitenkin koko ajan copywriterin tehtävästä ja pääsikin mainososastolle töihin. Siellä hän oppi suunnittelemaan suoramarkkinointia ja tekemään kampanjamateriaaleja yhdessä AD:n kanssa.

Vuoden 2004 lopussa tilanne kuitenkin muuttui, kun talossa tapahtui isoja organisaatiomuutoksia. Kadziolka jatkoi copywriterin työssä, mutta yksipuolinen tehtävänkuva ei enää motivoinut, sillä hän olisi halunnut työskennellä myös myynnin, asiakashankinnan ja henkilöstöhallinnan parissa.

– Vuonna 2006 aloin opiskella työn ohessa iltaisin Haaga-Heliassa yrittäjyyttä ja johtamista, sillä olin turhautunut työhöni ja halusin jotain uutta.

Vaativa iltaopiskelu ja epämotivoiva päivätyö johtivat kuitenkin uupumiseen ja Kadziolka rupesi miettimään ulospääsyä tilanteesta. Kun talossa alkoivat YT-neuvottelut, hän päätti ottaa paketin ja vaihtaa työpaikkaa.

Kohti omaa yritystä

Kadziolka pääsi saman tien markkinointisuunnittelijan äitiyslomasijaiseksi tietopalvelualan yritykseen. Siellä hän teki copywriterin töitä, tuotti sisältöä verkkoon, teki sähköpostikampanjoita ja ylläpiti kotisivuja.

Vapaus ja itsenäisyys työssä ovat aina olleet tärkeitä Kadziolkalle, minkä vuoksi hän lopulta perusti oman firman.

– Vaikka työ oli mielenkiintoista, kaipasin lisää vapautta toimia itsenäisemmin. Töiden ohella kävin yrityshautomossa, suunnittelin omaa firmaa ja tein liiketoimintasuunnitelman, sillä olin päättänyt perustaa oman yrityksen.

Vuoden 2008 maaliskuussa Kadziolka jätti lopullisesti palkkatyöt ja perusti yrityksensä Vapaa Markkinointi Osakeyhtiön. Päästessään vihdoin toteuttamaan omia visioitaan hän alkoi voida paremmin.

– Huomasin, että en halunnut enää olla muiden palveluksessa, vaan toteuttaa omia juttujani.

Yrittäjyys ei kuitenkaan päässyt vielä täyteen vauhtiin, sillä Kadziolka alkoi miehensä kanssa rakentaa taloa Vihtiin ja odottaa ensimmäistä lastaan.

– Talomme valmistui alkuvuodesta 2009 ja lapsi syntyi saman vuoden syksyllä, mutta en siinä tilanteessa jaksanut tehdä yrittäjän töitä ja firma oli tauolla.

Vajaa vuosi ensimmäisen lapsen syntymästä Kadziolka alkoi odottaa toista lastaan ja jatkoi äitiyslomaansa. Siinä välissä hän kuitenkin uudisti kotisivunsa, teki käyntikortit ja alkoi suunnitella yrityksen toimintaa.

– Tarjosin copywriterin palveluita omille asiakkailleni, mainostoimistoille ja digitoimistoille. Pääasiassa tein kotisivujen tekstejä.

Äitiydestä liikeidea

Äitiysloman päätyttyä vuonna 2012 Kadziolka perusti Sekuntielämää-blogin, jota hän kirjoitti nimimerkillä Mamaonbis. Kadziolka käytti nimimerkkiä sen vuoksi, että halusi kirjoittaa lapsiperheen elämästä sensuroimatta.

– Blogi oli henkireikä, sillä meillä oli kaksi vaippaikäistä lasta. Se oli varsinaista sekuntielämää. Ja kun lapset menivät tarhaan, alkoi flunssakierre. Vasta vuonna 2013 arki alkoi asettua uomiinsa ja vauva-ajan hirveä väsymys alkoi hälvetä.

Tällä välin Kadziolka oli jo paljastanut itsensä nimimerkin takaa ja rakensi yrittäjä-äidelle suunnattua Mamaonbis-sivustoa ja verkkokauppaa, jossa alkoi myydä kehittämäänsä suunnittelukalenteria.

– Perustin sivustolle omat facebook-sivut ja twitter-tilin. Kirjoitin syksyllä 2013 Kädet savessa -verkkomarkkinointikirjan ja seuraavana vuonna tein sen pohjalta ensimmäisen verkkokurssini.

Kaiken ohessa Kadziolka oli toiminut aktiivisesti lapsiperhejärjestöissä ja kunnallispolitiikassa. Yrittäjänä aika ei kuitenkaan enää riittänyt kaikkeen ja Kadziolka huomasi pystyvänsä vaikuttamaan maailmaan parhaiten oman yhteisönsä kautta.

– Luovuin kaikista luottamustehtävistäni. Vuoden 2015 keväällä kirjoitin uuden e-kirjan ja syksyllä perustin Bisneskoulun ja lanseerasin uuden verkkomarkkinointikurssin. Siihen aikaan asuimme lähes puoli vuotta Puolassa mieheni työkomennuksen vuoksi.

Puolassa asuminen muutti Kadziolkan ajatusmaailmaa ja perheen palatessa kotiin Vihtiin, Kadziolka tajusi, että oli valmis luopumaan talosta, sillä hän ei enää halunnut asua metsän keskellä.

Espanjasta Kalasatamaan

Keväällä 2016 pariskunta päätti myydä talon ja lähteä ulkomaille. Perhe luopui suuresta määrästä tavaraa ja laittoi loput kalusteet Kadziolkan vanhempien autotalliin paluuta odottamaan.

– Myimme talon ja lähdimme vajaaksi puoleksi vuodeksi Espanjaan asumaan. Se oli avartava ja hauska kokemus, mutta en kaipaa sinne takaisin. Siellä ollessamme tein uuden verkkokurssin, jonka lanseerasin marraskuussa 2016.

Kadziolka asui vähän aikaa Espanjanssa perheensä kanssa pari vuotta sitten.

Keväällä 2017 perhe muutti takaisin Helsinkiin Kalasataman uudelle alueelle. Kadziolka perheineen ihastui alueeseen, jossa koulut, terveysasema ja metro ovat kaikki lähellä.

– Olin kuitenkin aivan uupunut. Oli tapahtunut niin paljon. Talon myynti, muutto, Espanjassa asuminen ja takaisinmuutto. Taloudellinen huolikin oli pudonnut harteilta, kun verkkokurssit myivät hyvin. Kaikki väsymys tuli jälkijunassa. Kesän lepäsin ja kuntoutin itseäni.

Tätä nykyä elämä sujuu jo mallikkaasti. Kadziolka on ulkoistanut monia asioita. Hänellä on virtuaaliassistentti sekä projektipäällikkö, joka auttaa muun muassa aikatauluttamisessa.

– Minulla on nyt kolme konseptia: Bisneskoulu, Mamaonbis-yhteisö ja mamaonbiz.com. Ison linjan suunnitelmissa on mentorointiohjelma kotimaiselle Mamonbis-yhteisölle sekä mamaonbiz-kuvion kansainvälistäminen.

Kesän alussa Kadziolka hankki itselleen ensimmäistä kertaa elämässään oman työhuoneen kodin ulkopuolelta viiden minuutin pyörämatkan päästä. Hän on ratkaisuun todella tyytyväinen.

– Ennen tein töitä keittiönpöydän kulmalla, eikä työrauhaa aina ollut, kun lapset olivat pieniä. Nyt saan kaikessa rauhassa keskittyä työn tekoon omalla työhuoneella sillä välin, kun lapset ovat koulussa.

Hyvinvointi ykkösenä

Yksinyrittäjälle jaksaminen on erityisen tärkeää ja Kadziolka pitääkin tätä nykyä hyvää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Hänellä on muun muassa oma personal trainer ja työnohjaaja.

– Jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja yrittäjänä näen, että rahaa kannattaa sijoittaa siihen, että on joku, joka tsemppaa ja auttaa. Viimeisen vuoden aikana olen käynyt muun muassa funktionaalisella ravintovalmentajalla, osteopaatilla ja akupunktiossa.

Aiemmin Kadziolka harrasti juoksemista, mutta se on jäänyt terveydellisistä syistä. Löydettyään loistavan personal trainerin toivo juoksemista on kuitenkin virinnyt.

– PT on auttanut kuntouttamisessa ja kropan liikkuvuus on jälleen palannut. Viimeksi juoksin puolimaratonin vuonna 2015 ja odotan innolla, että pääsen taas juoksemaan.

Työ ja vapaa-aika ovat nyt tasapainossa ja Kadziolka nauttii niin yrittäjänä työskentelystä kuin perhe-elämästä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

– Olen tottunut siihen, että tilanteet elävät ja asiat muuttuvat kaiken aikaa. Tällä hetkellä kaikki on kuitenkin mallillaan. Ja uuden työhuoneen myötä olen aivan innoissani ja täynnä uusia ideoita, jotka vain odottavat toteuttamista.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Anne kommentoi 5.9.2018 klo 23.40
    Hienoa Anja että puhut rehellisesti asioista. Elämä vie ja tuo, vain yrittämällä pääsee eteenpäin. Puhut asiaa. Olen itse myös huomanut että omasta hyvästä olosta kannattaa pitää huolta jotta jaksaa yrittää. Mahtavaa että löysit alasi jossa olet hyvä :-) Samat asiat koskee myös, ei yrittäjiä. Jokaiselle meille löytyy mieleinen, mielenkiintoinen työ jos itse teemme asian eteen jotain. Turha odottaa junaa lentokentällä. Jos yrittää pääsee eteenpäin, eikä pidä lannistua vaikkei ensimmäin tai viideskään ole se unelmien työ. Jokaisesta työstä oppii jotain mitä voi seuraavassa hyödyntää :-)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)