HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT TANU PERINTÖ JA S BERGMAN | 1.8.2018 | KOLLEGA.FI
Valmentamista rakastava myyntijohtaja

Sari Bergmanin työura on kohtalonomaisesti punoutunut sisustusalan yritys Pentikiin. Jo kahdesti aiemmin yrityksessä työskennellyt, matkailualalle aikonut ja pankkimaailmassakin pitkään toiminut Bergman löysi muutama vuosi sitten unelmapaikkansa Pentikin myyntijohtajana.

Runsaat neljä vuotta myyntijohtajana toiminut Sari Bergman nauttii täysillä työstään Pentikillä, jossa on saanut käyttää laajasti osaamistaan. Rovaniemeltä kotoisin olevalla Bergmanilla on kilpaurheilijan tausta ja kestävyys, mistä on ollut hyötyä myös työelämässä. Nuoren tyttönä Bergman harrasti yleisurheilua ja hiihti kilpaa SM-tasolla.

Myyntijohtajana työskentelevä Sari Bergman tuntee olevansa ihannetyössään Pentikin perheyrityksessä.

– Lukioaikana menin ensimmäistä kertaa kesätöihin myyjäksi Pentikille Joulupukin pajakylään Napapiirille. Ajatuksenani oli hakeutua koulun jälkeen matkailun pariin, koska asuin Pohjoisessa. Menin lopulta ravintolaoppilaitokseen ja toimin opiskelujen ohessa vastaanottovirkailijana. Sen jälkeen suoritin suurmajoitus- ja ravitsemusalan tutkinnon, Bergman kertoo.

Opiskellessaan Bergman kiinnostui myös opettamisesta, sillä hänellä oli herännyt sisäinen halu valmentaa ja auttaa toisia menestymään. Valmistuttuaan hän olisi päässyt Rovaniemen ravintolaoppilaitokseen vastaanottovirkailijan ammattitutkintoa opettamaan, mutta kohtalo päätti toisin.

– Tapasin tulevan mieheni ja rakastuin. Päätin lähteä mieheni mukana etelään ja muutin pääkaupunkiseudulle. Luotin siihen, että työllistyn täällä.

Myyntitehtävistä pankkialalle

Pääkaupunkiseudulle asetuttuaan Bergman meni toistamiseen töihin Pentikille, tällä kertaa myymäläpäälliköksi. Elettiin 2000-luvun alkua. Bergman työskenteli Pentikin myymälässä Jumbossa ja myöhemmin Itäkeskuksessa, ja piti kovasti työstään. Perhe kasvoi pikkuhiljaa.

– Kun viides lapsi ilmoitti tulostaan totesin, että en enää pysty hoitamaan työtä ja perhettä yhtä aikaa. Päätin jäädä kotiin ja antaa mieheni tehdä uraa. Ajattelin, että minun aikana kyllä vielä tulee.

Kun lapset kasvoivat, energinen Bergman suoritti 2000-luvun lopussa restonomitutkinnon Haaga-Heliassa. Hänen haaveissaan oli edelleen matkailuala ja opettaminen, ja hän hankki myös opettajan pedagogisen pätevyyden.

– Yllättäen päädyin kuitenkin erinäisten vaiheiden jälkeen  töihin Sampo-pankkiin, josta sittemmin tuli Danske Bank. Toimin uusasiakashankinnasta vastaavana rahoituspäällikkönä ja menestyin työssäni hyvin.

Bergman viihtyi pankissa, jossa sai erinomaista esimieskoulutusta ja hyviä valmennuksia. Myöhemmin Bergman siirtyi Contact Centeriin ja pääsi valmentamaan tiimipäälliköitä ja heidän alaisiaan myynnin parissa.

– Minulla oli hieno titteli vuorovaikutusvalmentaja ja sain toteuttaa valmentajakutsumustani.

Kolmas kerta toden sanoo

Runsaan seitsemän pankkivuoden jälkeen Pentikillä avautui myyntijohtajan paikka, kun tehtävän haltija oli siirtymässä eläkkeelle. Bergman sai paikan ja aloitti huhtikuussa 2014 kolmannen kerran lappilaisessa perheyrityksessä, joka edelleenkin valmistaa kaiken keramiikkansa Posiolla.

Bergman antaa arvoa kauniille työympäristölleen, jossa esillä Anu Pentikin taidetta.

– Tunsin tulleeni kotiin. Nykyisessä tehtävässäni vastaan Suomen yli viidestäkymmenestä myymälästä ja olen myymäläpäälliköiden suora esimies. Lisäksi toimin meidän kuuden hengen myyntitiimimme esimiehenä. Kuulun myös yrityksen johtoryhmään, joka kokoontuu kerran kuussa.

Bergmanin toimenkuvaan kuuluu muun muassa toimintojen kokonaisvaltainen kehittäminen ja HR-toiminnat, mihin liittyy kouluttaminen ja valmentaminen. Bergman onkin päässyt työssään toteuttamaan laajasti osaamistaan ja intohimoaan myynnin, asiakaskohtaamisen ja esimiestyön valmentamista.

– Olen uudistanut koulutustamme monelta osin. Esimerkiksi aiemmin myymäläpäälliköt kutsuttiin Helsinkiin koulutuspäiville, mutta olen sen sijaan aloittanut alueelliset koulutukset, joissa ihmisiä kootaan pienempiin ryhmiin. Siitä on tykätty paljon enemmän.

Bergmanin työhön kuuluvat myös kehityskeskustelut, jotka hän pitää jokaiselle myymäläpäällikölle. Tämän vuoksi hän on matkustanut ympäri maata tavatakseen niin myymäläpäälliköitä kuin koko henkilökunnankin.

– Kehityskeskustelut hoidan puolentoista vuoden välein. Nyt olen tekemässä jo kolmatta kierrosta ja on ollut suuri ilo nähdä, miten myymälöiden toiminta on kehittynyt ja esimiestyö parantunut entisestään.

Kristallipallo apuna

Myynnin prosesseja ja kaavioita Bergman on myös virtaviivaistanut yhdessä tiiminsä kanssa.  Esimerkiksi aiempi sähköpostirumba on taakse jäänyttä elämää.

– Ydinajatukseni on se, että haluan helpottaa ihmisiä suoriutumaan työstään, jotta heille jäisi enemmän aikaa olla asiakkaiden kanssa.

Haasteellista Bergmanin työssä on etenkin tilausten määrittely ja tuotteiden ohjaus myymälöille sekä maailmalta tehtävien ostokappalemäärien arviointi.

– Määrittely on vaativaa työtä. Tarkastelemme tiimini kanssa analyyttisesti myyntilukuja ja ennustamme tarvittavia määriä. Se on oma taiteenlajinsa. Minulla onkin oma kristallipallo, jonka työntekijät antoivat minulle, jotta voin katsoa siitä kuinka paljon ostetaan ja myydään, Bergman hymyilee.

Bergmanin työpäivät ovat vaihtelevia ja välillä hän on joko toimistolla, koulutus- tai myymäläkierroksella tai Posiolla.

– Meillä Helsingin toimistolla työskentelevät toimitusjohtaja, brändijohtaja, markkinointijohtaja ja minä sekä suunnittelu-, markkinointi- ja myyntitiimit. Kehitysjohtaja ja muut toiminnot ovat Posiolla.

Bergmanin toimistotyöpäivä kuluu yleensä palaverien ja asiakastapaamisten merkeissä. Työaikaa menee myös tulevien sesonkien ja muun malliston ostomäärien läpikäymiseen sekä sujuvien prosessien ja toimintatapojen kehittämiseen.

– Innostavinta työssäni ovat tiimiläiset ja talossa työskentelevät ihmiset. Koen, että he ovat minun sisäisiä asiakkaitani. Olenkin todella iloinen siitä, miten ihmiset ovat kehittyneet laadullisesti omassa työssään.

Liikunta lähellä sydäntä

Vapaa-aikanaan Bergman tykkää viettää aikaa perheensä parissa. Kaksi lapsista on jo omillaan ja kolme asuu vielä Bergmanin ja hänen miehensä Antin kanssa. Perheen kanssa Bergman laskettelee ja matkustelee. Omia harrastuksia ovat kuntosaliharjoittelu, juoksu ja hiihto.

Bergman perheen koirien Oskarin, Rudin ja Kodan kanssa.

– Meillä on kotona oma kuntosali, jota käytän ahkerasti. Lenkkeily kuuluu myös arkeen ja otan lenkkarit mukaan työmatkoillekin. Silloin käyn juoksemassa aamulla tai illalla, sillä kaiken autossa tai palaverissa istumisen jälkeen se antaa hirveästi energiaa.

Perheessä on myös kolme koiraa, lapinkoira Koda, chihuahua Rudi ja Coton de tulear Oskar. Bergman kertoo, että kukin tytär sai huijattua itselleen oman koiran.

– Meille ei pitänyt tulla yhtään koiraa. Tytöt ovat hyviä myynti-ihmisiä, kun ovat saivat myytyä ideansa äidilleen. Täytyy kuitenkin myöntää, että tytöt ovat kantaneet vastuunsa ja hoitaneet koirat aivan itse.

Työtään Bergman pitää äärettömän antoisana ja nauttii siitä, että saa tehdä töitä hyvien työkavereiden kanssa innostavassa perheyrityksessä. Esimiehenä hän haluaa vielä kehittyä ja tätä varten hän on hankkinut itselleen oman coachin.

– Hyvä coach on kullanarvoinen. Ja koska valmentaminen on omakin intohimoni, haaveenani olisi, että saisin joskus tulevaisuudessa auttaa nuoria, uraansa aloittavia esimiehiä menestymään omassa työssään. Se tuottaisi minulle suurta iloa.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)