UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARITA PAAJASTE | 15.8.2018 | KOLLEGA.FI
Työelämän muutos vaatii uudet taidot

Työelämä muuttuu nyt ja tulevaisuudessa. Tästä työelämän ja talouden asiantuntijat ovat harvinaisen yksimielisiä eikä sitä juuri kyseenalaisteta. Mutta siitä ollaan montaa mieltä, mikä muuttuu ja kuinka nopeasti. Muutossyklit yritysmaailmassa ja taloudessa ovat entistä nopeampia ja ennustettavuus on yhä vaikeampaa. Tässä muutoksessa tarvitaan aivan uudenlaisia työelämätaitoja.

Marita Paajaste toimii henkilöstöjohtajana Barona Osakeyhtiössä.

Monia saattaa askarruttaa, mitä ovat ne taidot, jotka auttavat selviytymään tässä muutoksessa ja sopeutumaan tuntemattomaan tulevaan. Itseäni henkilöstöjohtajana askarruttaa, kuinka pystymme tarjoamaan omalle henkilöstöllemme taitoja tulevaisuuden työelämään, niin että pysymme kaikki pinnalla ja pystymme saavuttamaan niitä asioita, joita tavoittelemme. Mitä hyvän yrityksen pitäisi tarjota työntekijöillensä, että näiden taidot olisivat ajantasaiset ja jokainen voisi kokea, että rahkeet riittävät omaan työhön? Miten jokaisen pitäisi itse huolehtia kyvykkyydestään ja mitä kehittää?

Kymmenen tärkeintä työelämätaitoa

Työeläkeyhtiö Ilmarinen listaa verkkosivuillaan kymmenen tärkeintä työelämätaitoa seuraavasti:

 1. Vuorovaikutustaito
 2. Itsetuntemus
 3. Tunneälykkyys ja empatia
 4. Kyky tunnistaa ja kehittää omaa osaamista
 5. Verkostoitumiskyky
 6. Resilienssi eli muutosjoustavuus
 7. Yhteistyökyky
 8. Kyky toimia erilaisissa ympäristöissä ja kulttuureissa
 9. Kriittinen ajattelu ja luovuus
 10. Itseohjautuvuus

Hyvin samankaltainen lista tulevaisuudessa tarvittavista taidoista julkaistiin muun muassa viime vuonna Maailman Talousfoorumissa (New Vision of Education, WEF ja Harnessing Revolution: Creating the Future Workforce, Accenture). Listassa mainitut asiat nähdään taitoina, joita tulisi opettaa jo koulussa, niin että työelämään tullessa olisi valmius kohdata muuttuvan työelämän haasteet.

Ainakaan minulle näitä asioita ei opetettu koulussa tai yliopistossa eikä tilanne tunnu niistä ajoista juuri muuttuneen. Onneksi nämä ovat taitoja, joita voimme kehittää ja joissa voimme kehittyä, niin itseksemme kuin yhdessä tekemällä.

Työn muutoksessa tulisi valmistautua automatisaatioon, työn sirpaloitumiseen ja työelämän rakenteiden muuttumiseen. Kokonaisia ammattialoja tulee katoamaan ja uusia nousemaan. Automatisaation lisääntyessä tarvitaan edelleen ihmisen kriittistä ajattelua ja luovuutta. Työssä onnistuakseen yhä useampi meistä tarvitsee muita ihmisiä, verkostoitumista ja yhdessä tekemistä, sillä harva pystyy enää tekemään työtään aivan yksin. Faktojen osaaminen ei enää riitä eikä tutkinto enää takaa osaamista loppuelämäksi, vaan osaamisen päivittäminen on jatkuvaa. Oppimaan oppiminen itsessään on yksi keskeisimmistä työelämätaidoista. Muutos ei tule loppumaan vaan sitä pitäisi pystyä sietämään. Vai voisiko siitä jopa oppia pitämään?

Huolehdi osaamisestasi

Työn ilo, innostus ja tulos syntyvät paljolti samoista asioista. Kun osaa tehdä työnsä, tietää, mitä odotetaan ja on mahdollisuus tehdä työ parhaalla mahdollisella tavalla, on työnteko yleensä mielekästä ja tuottaa tulosta. Jos joutuu keskittymään hengissä pysymiseen, ei voimia riitä juuri muuhun. Näin käy usein silloin, kun osaaminen ja taidot eivät riitä uudessa tilanteessa.

Työelämän muutokset tulevat vääjäämättä eikä niitä voi estää. Voimavaroja on turha käyttää asioihin, joita emme voi muuttaa. Lastuksi laineille ei kuitenkaan ole syytä jäädä, vaan voimavarat kannattaa keskittää siihen, minkä voimme muuttaa eli itseemme. Viisas työnantaja tukee työntekijöitään tarjoamalla mahdollisuuden kehittää osaamista sellaiseksi, että sillä pärjää työelämän muuttuneissa rakenteissa. Viisas työntekijä huolehtii kuitenkin myös itse osaamisensa kehittämisestä.

Työelämätaidot ovat kestävä sijoitus. Ne eivät vanhene ja ovat hyödyllisiä, vaikka oma tehtävä ja rooli muuttuisivat – tai ehkä juuri eniten silloin.

Ryhdy toimeen!

Ensin kannattaa pohtia, mitä taitoja itse tarvitsee ja mitkä taidot tukevat parhaiten omaa tehtävää. Työyhteisössä voi yhdessä miettiä, mitä juuri meillä tarvitaan, jotta voimme suoriutua työstämme, nauttia tekemisestä ja saavuttaa tavoitteemme. Esimerkiksi omassa organisaatiossamme on päätetty keskittyä ensi vuonna esimiestyön kehittämiseen, resilienssiin ja itsensä johtamisen taitoihin.

Ryhtyy kehityshankkeeseen sitten yksin tai yhdessä, kannattaa muistaa, että tavoitteena on uusi taito. Taidon ja tiedon oppiminen ovat hyvin erilaiset prosessit. Tiedon omaksuminen on nopeaa, mutta taidon oppiminen vaatii aina sekä aikaa että harjoittelua. Työelämätaitojen omaksuminen onkin kuin pyöräilyn tai luistelun opettelemista. Aluksi voi olla vähän haparoivaa, mutta harjoittelun myötä menosta tulee varmempaa ja vauhdikkaampaa.

Bonukseksi voi laskea myös sen, että näille kaikille taidoille on varmasti käyttöä muuallakin kuin töissä.

Marita Paajaste työskentelee Baronan henkilöstöjohtajana ja hänen tavoitteenaan on uudistaa työelämää inhimillisellä tavalla ja tehdä työtä paremman työelämän eteen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

 1. Laura kommentoi 28.4.2020 klo 22.12
  Erittäin hyvin koottu tärkeät työelämätaidot napakasti ja selkeästi tiivistettynä.
 2. Ellen kommentoi 23.8.2018 klo 14.42
  "Työelämä taidot ovat kestävä sijoitus." - hyvin sanottu. Erinomainen kirjoitus kokonaisuudessaan - kiitos siitä!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)